Задатак БИА да сачува мир у земљи и региону

Председник Александар Вучић изјавио је да се Србија налази пред тешким политичким и безбедносним изазовима и да је задатак припадника Безбедносно-информативне агенције (БИА) да учине све да сачувају мир у земљи и региону, независност државе и наставе са модернизацијом и убрзаним опремањем.

Србија 23.10.2019 | 18:29
Задатак БИА да сачува мир у земљи и региону
БИА свечаном академијом обележава 120. годишњицу од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове и 17 година од оснивања БИА.

Свечаности присуствују председник Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри у влади, представници 60 иностраних делегација, дипломатског кора, представници цркава, Града Београда.

Вучић је, са директором БИА Братиславом Гашићем, положио венац на меморијални зид са именима погинулих припадника службе у седишту БИА пре почетка свечане академије.

Академија је почела интонирањем химне Србије, а након тога је приказан документарно-историјски филм Цивилна служба безбедности у Србији, првих 120 година.

У Србији су цивилни безбедносно-обавештајни послови први пут институционално организовани Законом о допуни и измени устројства Централне државне управе из 1899. године, којим је у оквиру Министарства унутрашњих дела формирано Одељење за поверљиве полицијске послове, са задатком "да се стара за одржавање унутрашњег државног поретка и опште земаљске безбедности".

Делокруг рада тог одељења обухватао је обавештајне и контраобавештајне послове, сузбијање антидржавне пропаганде и хајдучије, супротстављање тероризму, корупцији...

За првог начелника, именован је Јован С. Миловановић, оснивач српске стенографије, бивши председник Трговачког суда и члан Апелационог суда у пензији.

Одељење за поверљиве полицијске послове организовано је по угледу на тајне полиције Француске и Аустроугарске, а законом је било прописано да Одељење, поред начелника, има секретара и ниже службенике, као и засебну архиву у којој су се, "под нарочитим надзором и старањем начелника", чували "сви акти поверљиве природе".

Указом краља Александра Обреновића, послови Одељења за поверљиве полицијске послове 1900. године прешли су у надлежност Полицијског одељења при Министарству унутрашњих послова.

Уважавајући значај првог законског уређивања цивилних безбедносно-обавештајних послова у Србији, Безбедносно-информативна агенција обележава 17. октобар као свој дан.

БИА је формирана је Законом о Безбедносно-информативној агенцији, који је ступио на снагу 27. јула 2002. године, као посебна организација Владе Србије.

Њено формирање препознато је као организационо и институционално решење које у датом тренутку најбоље задовољава безбедносне потребе српског друштва, узимајући у обзир изражене претње безбедности и расположиве кадровске и материјалне ресурсе.

БИА је цивилна, национална служба безбедности и део је јединственог безбедносно-обавештајног система Србије, делује на основу и у оквиру Устава, закона, других прописа и општих аката, стратегије националне безбедности, стратегије одбране и утврђене безбедносно-обавештајне политике Републике.

Њени основни задаци су: заштита безбедности Србије, откривање и спречавање делатности усмерених на подривање или рушење Уставног поретка, истраживање, прикупљање, обрада и процена безбедносно-обавештајних података и сазнања од значаја за безбедност Србије и информисање надлежних државних органа о тим подацима, као и обављање и других послова одређених Законом.

Председник Александар Вучић изјавио је да се Србија налази пред тешким политичким и безбедносним изазовима и да је задатак припадника Безбедносно-информативне агенције (БИА) да учине све да сачувају мир у земљи и региону, независност државе и наставе са модернизацијом и убрзаним опремањем.

"Упркос чињеници да смо у економском смислу тешко запамтили боље године... пред нама је изузетно тешка политичка и безбедносна ситуација и бројни изазови. Не само због регионалних проблема и односа са Приштином, врло сложених односа у региону већ и због чињенице, која мора да буде предмет ваше пажње, да су на нашем терену испреплетени вишеслојни интереси различитих актера, светских и европских великих и моћних земаља", рекао је Вучић на прослави Дана БИА.

Вучић је припадницима БИА поручио да сарађују са свима али да је њихова обавеза да у тим сложеним условима снаже позицију Србије. Он је најавио наставак јачања економије али и оружаних снага, не због тога што Србија планира да ратује са неким, већ због тога што жели да спречи да се више икада понови бомбардовање 1999. године.

"У сваком тренутку имајте у виду чињеницу да треба да одбраните интересе Србије. Ништа туђе нећемо. Хоћемо сарадњу са свима али морате да будете чврсти, храбри и да вам Србија буде исходиште и најважнији циљ", рекао је Вучић и додао да је присуство великог броја представника страних служби на свечаности доказ великог поштовања који БИА ужива. Вучић је навео да Србија мора да разговара и комуницира са свима у свету, јер је у савременом свету једино тако могуће решавати проблеме.

"Наша служба мора да сарађује са свима али у њој нема места за оне који ће да раде за друге службе. Размењујте искуства али радите увек и само за своју Србију. То је услов да сачувамо независност, сувереност и војну неутралност", рекао је Вучић и поновио да је циљ број један да се сачува мир и стабилност и обезбеди сигурност за сву децу Србије.

Он је најавио да ће бити уложен додатни напор да се повећа стандард припадницима БИА, како би они могли да издржавају своје породице, лишени егзистенцијалних брига.

"Наставићемо са модернизацијом и убрзаним опремањем. Захвални смо свим пријатељима који су нам у томе помогли, и на истоку и на западу, али од њих тражимо да поштују независност Србије и њен суверенитет", рекао је он.

Гашић: И даље ћу водити БИА ка напретку

Директор БИА Братислав Гашић поручио је на свечаности поводом обележавања 120 година од оснивања српске цивилне службе безбедности да ће и даље бескомпромисно водити Агенцију ка напретку и да ником неће дозволити да стане на пут развоју службе и одржавању њеног угледа.

Он је на скупу, којем присуствује председник Србије Александар Вучић и више од 60 делегација из света казао да је БИА препозната и уважена у земљи и иностранству што је, каже, дошло до изражаја у протеклих неколико година када је уз подршку председника и председника владе ојачала кадровске ресурсе.

Према Гашићевим речима, у Агенцију је дошао велики број младих, стручних, честитих и пожртвованих патриота, а велика пажња је, каже, посвећена њиховој едукацији и сталном стручном оспособљавању и усавршавању, како у земљи тако и у иностранству.

"Добијамо велику помоћ од Академије за националну безбедност, која има важну улогу у едукацији кадрова који ћер чинити будућност ове службе, чији су едукативни програми усклађени са најсавременијим светским стандардима”, рекао је Гашић на свечаности.

Он је истакао да је БИА суштинску и несебичну помоћ у реализацији задатака добила од других државних органа и институција Републике Србије, а посебно је издвојио визионарску улогу председника Србије Александра Вучића који, како је навео, својом политиком мира и развијања добрих односа са међународном заједницом трасира пут ка просперитету.

“Са жељом да сви грађани Србије иду путем просперитета ка будућности Агенција ће учинити све да тај пут осигура и обезбеди. Сигуран сам да ћемо у том послу успети имајући у виду подршку и сарадњу страних партнера”, поручио је Гашић.

Вредности које смо као Агенција позвани да одбранимо и које представљају суштину и услов постојања државе изложене су озбиљним реалним претњама и изазовима, навео је Гашић и додао да је БИА прва у држави која има одговорност да их благовремену препознају, анализирају и оцене.

“Али то није довољно, јер се од нас очекује и да им се активно делујући наравно на један специфичан начин супроставимо. Чак ни то није довољно. Ово време тражи и да у тој утакници неизоставно победимо”, истакао је директор БИА.

Он је додао да је БИА снажно искорачила у погледу техничке опремљености, као и стварања најбољих могућих материјалних и логистичких услова који доприносе побољшању квалитета рада припадника.

“Обновили смо и реновирали све постојеће објекте и изградили нове капацитете доводећи инфраструктуру Агенције на највиши ниво. Желимо да наши припадници имају најсавременије услове за обављање својих важних и одговорних послова”, рекао је Гашић.

Истакао је да је поносан на сарадњу са МУП-ом, Министарством одбране и са правосудним структурама, као и са осталим државним органима, те навео да један од приоритета Агенције остаје даље јачање саардње са надлежним органима унутар земље.

Наводећи да се данас обележава 120 година од оснивања српске цивилне службе безбедности, Гашић је рекао да њену традицију од 1899. године у најбољем духу наставља БИА, а да корене служења отажбини, служења држави сежу дубље и проналазе се још у Законику цара Душана.

"Настављачи смо и традиције заштитника српске нације којима су сложене послове у безбедносној сфери поверовале вође Првог и Другог српског устанка, Карађорђе Петровић и Милош Обреновић”, подвукао је Гашић.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Иди бре..

23.10.2019 20:43

Пусти регион крају. Регион ће да се сам штити.

ОДГОВОРИТЕ