Zadatak BIA da sačuva mir u zemlji i regionu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija nalazi pred teškim političkim i bezbednosnim izazovima i da je zadatak pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da učine sve da sačuvaju mir u zemlji i regionu, nezavisnost države i nastave sa modernizacijom i ubrzanim opremanjem.

Srbija 23.10.2019 | 18:29
Zadatak BIA da sačuva mir u zemlji i regionu
BIA svečanom akademijom obeležava 120. godišnjicu od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 17 godina od osnivanja BIA.

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u vladi, predstavnici 60 inostranih delegacija, diplomatskog kora, predstavnici crkava, Grada Beograda.

Vučić je, sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem, položio venac na memorijalni zid sa imenima poginulih pripadnika službe u sedištu BIA pre početka svečane akademije.

Akademija je počela intoniranjem himne Srbije, a nakon toga je prikazan dokumentarno-istorijski film Civilna služba bezbednosti u Srbiji, prvih 120 godina.

U Srbiji su civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave iz 1899. godine, kojim je u okviru Ministarstva unutrašnjih dela formirano Odeljenje za poverljive policijske poslove, sa zadatkom "da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte zemaljske bezbednosti".

Delokrug rada tog odeljenja obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji...

Za prvog načelnika, imenovan je Jovan S. Milovanović, osnivač srpske stenografije, bivši predsednik Trgovačkog suda i član Apelacionog suda u penziji.

Odeljenje za poverljive policijske poslove organizovano je po ugledu na tajne policije Francuske i Austrougarske, a zakonom je bilo propisano da Odeljenje, pored načelnika, ima sekretara i niže službenike, kao i zasebnu arhivu u kojoj su se, "pod naročitim nadzorom i staranjem načelnika", čuvali "svi akti poverljive prirode".

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi Odeljenja za poverljive policijske poslove 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

BIA je formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine, kao posebna organizacija Vlade Srbije.

Njeno formiranje prepoznato je kao organizaciono i institucionalno rešenje koje u datom trenutku najbolje zadovoljava bezbednosne potrebe srpskog društva, uzimajući u obzir izražene pretnje bezbednosti i raspoložive kadrovske i materijalne resurse.

BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti i deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije, deluje na osnovu i u okviru Ustava, zakona, drugih propisa i opštih akata, strategije nacionalne bezbednosti, strategije odbrane i utvrđene bezbednosno-obaveštajne politike Republike.

Njeni osnovni zadaci su: zaštita bezbednosti Srbije, otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavnog poretka, istraživanje, prikupljanje, obrada i procena bezbednosno-obaveštajnih podataka i saznanja od značaja za bezbednost Srbije i informisanje nadležnih državnih organa o tim podacima, kao i obavljanje i drugih poslova određenih Zakonom.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija nalazi pred teškim političkim i bezbednosnim izazovima i da je zadatak pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da učine sve da sačuvaju mir u zemlji i regionu, nezavisnost države i nastave sa modernizacijom i ubrzanim opremanjem.

"Uprkos činjenici da smo u ekonomskom smislu teško zapamtili bolje godine... pred nama je izuzetno teška politička i bezbednosna situacija i brojni izazovi. Ne samo zbog regionalnih problema i odnosa sa Prištinom, vrlo složenih odnosa u regionu već i zbog činjenice, koja mora da bude predmet vaše pažnje, da su na našem terenu isprepleteni višeslojni interesi različitih aktera, svetskih i evropskih velikih i moćnih zemalja", rekao je Vučić na proslavi Dana BIA.

Vučić je pripadnicima BIA poručio da sarađuju sa svima ali da je njihova obaveza da u tim složenim uslovima snaže poziciju Srbije. On je najavio nastavak jačanja ekonomije ali i oružanih snaga, ne zbog toga što Srbija planira da ratuje sa nekim, već zbog toga što želi da spreči da se više ikada ponovi bombardovanje 1999. godine.

"U svakom trenutku imajte u vidu činjenicu da treba da odbranite interese Srbije. Ništa tuđe nećemo. Hoćemo saradnju sa svima ali morate da budete čvrsti, hrabri i da vam Srbija bude ishodište i najvažniji cilj", rekao je Vučić i dodao da je prisustvo velikog broja predstavnika stranih službi na svečanosti dokaz velikog poštovanja koji BIA uživa. Vučić je naveo da Srbija mora da razgovara i komunicira sa svima u svetu, jer je u savremenom svetu jedino tako moguće rešavati probleme.

"Naša služba mora da sarađuje sa svima ali u njoj nema mesta za one koji će da rade za druge službe. Razmenjujte iskustva ali radite uvek i samo za svoju Srbiju. To je uslov da sačuvamo nezavisnost, suverenost i vojnu neutralnost", rekao je Vučić i ponovio da je cilj broj jedan da se sačuva mir i stabilnost i obezbedi sigurnost za svu decu Srbije.

On je najavio da će biti uložen dodatni napor da se poveća standard pripadnicima BIA, kako bi oni mogli da izdržavaju svoje porodice, lišeni egzistencijalnih briga.

"Nastavićemo sa modernizacijom i ubrzanim opremanjem. Zahvalni smo svim prijateljima koji su nam u tome pomogli, i na istoku i na zapadu, ali od njih tražimo da poštuju nezavisnost Srbije i njen suverenitet", rekao je on.

Gašić: I dalje ću voditi BIA ka napretku

Direktor BIA Bratislav Gašić poručio je na svečanosti povodom obeležavanja 120 godina od osnivanja srpske civilne službe bezbednosti da će i dalje beskompromisno voditi Agenciju ka napretku i da nikom neće dozvoliti da stane na put razvoju službe i održavanju njenog ugleda.

On je na skupu, kojem prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i više od 60 delegacija iz sveta kazao da je BIA prepoznata i uvažena u zemlji i inostranstvu što je, kaže, došlo do izražaja u proteklih nekoliko godina kada je uz podršku predsednika i predsednika vlade ojačala kadrovske resurse.

Prema Gašićevim rečima, u Agenciju je došao veliki broj mladih, stručnih, čestitih i požrtvovanih patriota, a velika pažnja je, kaže, posvećena njihovoj edukaciji i stalnom stručnom osposobljavanju i usavršavanju, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

"Dobijamo veliku pomoć od Akademije za nacionalnu bezbednost, koja ima važnu ulogu u edukaciji kadrova koji ćer činiti budućnost ove službe, čiji su edukativni programi usklađeni sa najsavremenijim svetskim standardima”, rekao je Gašić na svečanosti.

On je istakao da je BIA suštinsku i nesebičnu pomoć u realizaciji zadataka dobila od drugih državnih organa i institucija Republike Srbije, a posebno je izdvojio vizionarsku ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji, kako je naveo, svojom politikom mira i razvijanja dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom trasira put ka prosperitetu.

“Sa željom da svi građani Srbije idu putem prosperiteta ka budućnosti Agencija će učiniti sve da taj put osigura i obezbedi. Siguran sam da ćemo u tom poslu uspeti imajući u vidu podršku i saradnju stranih partnera”, poručio je Gašić.

Vrednosti koje smo kao Agencija pozvani da odbranimo i koje predstavljaju suštinu i uslov postojanja države izložene su ozbiljnim realnim pretnjama i izazovima, naveo je Gašić i dodao da je BIA prva u državi koja ima odgovornost da ih blagovremenu prepoznaju, analiziraju i ocene.

“Ali to nije dovoljno, jer se od nas očekuje i da im se aktivno delujući naravno na jedan specifičan način suprostavimo. Čak ni to nije dovoljno. Ovo vreme traži i da u toj utaknici neizostavno pobedimo”, istakao je direktor BIA.

On je dodao da je BIA snažno iskoračila u pogledu tehničke opremljenosti, kao i stvaranja najboljih mogućih materijalnih i logističkih uslova koji doprinose poboljšanju kvaliteta rada pripadnika.

“Obnovili smo i renovirali sve postojeće objekte i izgradili nove kapacitete dovodeći infrastrukturu Agencije na najviši nivo. Želimo da naši pripadnici imaju najsavremenije uslove za obavljanje svojih važnih i odgovornih poslova”, rekao je Gašić.

Istakao je da je ponosan na saradnju sa MUP-om, Ministarstvom odbrane i sa pravosudnim strukturama, kao i sa ostalim državnim organima, te naveo da jedan od prioriteta Agencije ostaje dalje jačanje saardnje sa nadležnim organima unutar zemlje.

Navodeći da se danas obeležava 120 godina od osnivanja srpske civilne službe bezbednosti, Gašić je rekao da njenu tradiciju od 1899. godine u najboljem duhu nastavlja BIA, a da korene služenja otažbini, služenja državi sežu dublje i pronalaze se još u Zakoniku cara Dušana.

"Nastavljači smo i tradicije zaštitnika srpske nacije kojima su složene poslove u bezbednosnoj sferi poverovale vođe Prvog i Drugog srpskog ustanka, Karađorđe Petrović i Miloš Obrenović”, podvukao je Gašić.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Idi bre..

23.10.2019 20:43

Pusti region kraju. Region će da se sam štiti.

ODGOVORITE