Срби у Федерацији нису равноправни

Високи представник Валентин Инцко представио је данас Савјету безбједности УН редовни шестомјесечни извјештај о БиХ, указавши да неколико кантона у Федерацији БиХ /ФБиХ/ још није испунило обавезу да обезбиједи потпуну равноправност припадника српског народа.

Босна и Херцеговина 08.05.2019 | 18:23
Срби у Федерацији нису равноправни
Инцко је навео да седам мјесеци након општих избора политичким животом у БиХ и даље доминира процес формирања коалиција и именовања власти.

"Иако су Република Српска и већина кантона у ФБиХ кренули у процес формирања власти убрзо након избора, нови Савјет министара и Влада ФБиХ, нажалост, још нису именовани", рекао је Инцко.

Он тврди да велики проблем и даље представља недостатак опредијељености за владавину права у БиХ.

"Осим сепаратистичких изјава појединих политичара из Републике Српске, водеће хрватске политичке странке упорно одбацују пресуде међународних судова које се односе на њихово ратно руководство и настоје оживјети структуре тадашње парадржаве", навео је Инцко.

Високи представник је поменуо непроведене пресуде у предмету "Љубић", те пресуду у вези са изборним системом у Мостару, а због непровођења потоње пресуде локални избори у том граду нису одржани од 2008. године.

Инцко је подсјетио на неуспјех у спровођењу пресуде Европског суда за људска права у предмету "Сејдић-Финци" и сличним, због чега је и даље на снази систем који дискриминише неке грађане, јер им онемогућава кандидовање за јавне функције.

Он је истакао да су период на који се односи извјештај, од 16. октобра до 15. априла, обиљежили позивање на подјеле и дестабилишућа реторика, којој, како каже, понекад прибјегавају исти они лидери који декларативно истичу опредјељење за европски пут БиХ.

Инцко је навео да је намјера оспоравања назива Република Српска коју је најавила водећа бошњачка политичка странка очекивано водила ка даљим пријетњама отцјепљењем, те у том контексту нагласио да Устав БиХ потврђује да се БиХ састоји од два ентитета - Републике Српске и ФБиХ.

Он је истакао да органи власти у Републици Српској и даље не поштују судске одлуке о регистрацији војне имовине и 9. јануару као Дану Републике.

Инцко је указао да је тензије недавно подигао потез законодавних тијела Републике Српске с циљем стварања резервног састава полиције Српске, што је, како је рекао, изазвало забринутост у ФБиХ, гдје је надлежна парламентарна комисија најавила исти потез, саопштено је из ОХР-а.

"Тренутни политички дискурс о резервном саставу полицијских снага у ентитетима, који је покренут једностраним потезом Републике Српске, не доприноси миру и стабилности у БиХ. Напротив, тиме је покренута негативна спирала неповјерења и међусобног надметања", тврди Инцко.

Он је затражио да политички лидери престану са неодговорном реториком и направе искораке да би БиХ наставила напредовати на путу ка ЕУ.

Инцко је нагласио да органи власти на свим нивоима треба да боље сарађују да би обезбиједили сигурно окружење.

"Имиграција, те питања која се тичу избјеглица и азила спадају у уставне надлежности институција БиХ и њихове капацитете треба ојачати. То би био одговарајући примјер боље сарадње", рекао је Инцко.

(Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Цуба Либре

08.05.2019 16:31

Добро јутро Валентине !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.05.2019 16:50

Овај Инцко је досао да паре узима, а не ради ниста, да је он неки представник давно би Додика и Цовица смијенио, због њих двојице срби испастају и плацају цеове њихови зајебанција и диктатуре Додика. Бјези Инцко бога ти. Хрвати србима не дају да дису на вјековној прадједовини коју нам отесе. Ста ти оцес цовјеце?

Name

Мерхаба

08.05.2019 16:52

Мерхаба Стари Лисац.Како ти надјес несто да би Србима прицао: Па ето поменуо сам и вас.У новој Аустроугарској неце бити као у старој.Сад цете добити кредите.Од аустријских банака.

Name

Ста Је Сада Инцку!

08.05.2019 16:54

неко му је прописао праве капљице, за очи.

Name

АР

08.05.2019 19:24

Добро погледај ста су људи рекли црно нам се писе Тјесимо се ситницама које се пребацују федерацији Па никад гори извјестај за рс

Name

Пендула

08.05.2019 19:59

Срби су угрозени у опстинама гдје Додикоглу подрзава треци ентитет .

Name

Брацо

09.05.2019 10:52

па ми смо угрозени и у Конгу...нико нас немере смислит...најбољи смо под земљом.

Name

Федералац

08.05.2019 16:31

Ајде ,чуј то.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Федералац

08.05.2019 18:01

Незнам јесили ти србин из Федерације ја јесам и зивим и радим у ФБиХ а родјен сам у РС. И да јасно КАЗЕМ ово је лаж која служи дневној политици. Ја нисам угрожен и незнам ни једног Србина који је угрожен. Толико Даре

Name

Рајко

08.05.2019 16:36

Срби нису конститутивни у кантонима гдје су хрвати власт, веца права пси имају од срба, а да апсурд веци буде вецина те територије је била 100% српска, Дрвар, Гламоц, Грахово, Купрес, пола опстина Ливно и Дувно, села око Стоца и Требиња, Цапљине и јузно од Мостара Зитомислици.... А Додик нек им стопе љуби и побратиму Цовицу. Хрвати знају кукати по Ватикану да су угрозени, не знам од кога, а бројцано су статистицка греска ако цемо постено у БиХ а имају висе од трецине власти и све кљуцне позиције и полуге. Срби у Дрвару и др.мјестима не смију ни у цркву уци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми Срби

09.05.2019 06:36

смо послусна јањад под претњом да морамо за Цовицем,а како му браца нареди.И гласат смо МОРАЛИ зањ гласовати,пуно су нам притили.

Name

Реx

09.05.2019 08:56

Проклео нас неко,јер ми смо свуда у проблему.

Name

Зоки

08.05.2019 16:53

Питајте Додика и Кошарца за те проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxит

08.05.2019 16:59

Ста реци него срамота.МД нек се потруди са својим партнером ДЦ побољса ситуацију и стање Србског народа у ФБиХ.Нису они битан фактор негласају за МД.Када буцо Стевандиц вербално се бори за ове људе нека нам одговори колико их је запослено у Дрзавним инситуцијама у Са.Ниједан!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај ба

08.05.2019 17:22

Жалосно је кад имате бошњаке да се залажу за једнакоправност свих грађана без обзира коме припадају, а срби народ са вишевјековном традицијом није у стању да уради исто него се са овим латинима с камењара договара како да дискриминише градјане па и припаднике срба... Сјетите се само да је СНСД блокирао захтјев бошњака да србима у овим кантонима да конститутивност... Жалосно шта нам раде баја и бисерка...

ОДГОВОРИТЕ