''Бомбардовање било оправдано''

НАТО интервенција 1999 године није била уперена против народа у Југославији већ је њена улога била да заштити цивиле у ширем региону, оцјењује у писаном интервјуу за Тањуг генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг бомбардовање у коме је учествовало 19 земаља Алијансе и које је трајало 78 дана разарајући војне и цивилне циљеве у тадашњој СР Југославији.

Свијет 26.03.2019 | 17:51
''Бомбардовање било оправдано''
"Не смијемо никада да заборавимо прошлост, али можемо да идемо даље и то је оно што НАТО и Србија данас раде као партнери", истиче Столтенберг.

Поводом 20 година од бомбардовања СР Југославије први човјек Сјеверноатлантске алијансе каже да врло добро зна да је НАТО и даље споран у дијеловима српског друштва.

"Сјећања на ваздушну интервенцију 1999. године су и даље врло болна за многе поготово оне који су изгубили своје вољене. Ја сам изразио саучешће породицама и свима који су током те интервенције изгубли некога, на обје стране у конфликту", наводи Јенс Столтенберг.

На питање Тањуга као данас гледа на ту интервенцију, поготово на чињеницу да је до ње дошло без сагласоности Савјета безбједности УН, генерални секретар НАТО каже да је Алијанса у марту 1999. године покренула Операцију здружених снага како би зауставила хуманитарну катастрофу која се тада одвијала на Косову.

Столтенберг подсјећа да је та одлука донијета након више од годину дана, како каже, борби на Косову и након више неуспјешних покушаја УН и Контакт групе, чији је члан била и Русија, да нађе мирно и дипломатско рјешење за конфликт.

Према његовим ријечима, до краја 1998. године Милошевићеве снаге су протјерале преко 300.000 косовских Албанаца, а Савјет безбједности УН је више пута упозоравао на кршење људских права на Косову и чињницу да пораст броја избјеглих постаје пријетња за међународни мир и безбједност.

"У свјетлу ове кризе, коришћење силе од стране НАТО је било и потребно и легитимно. Циљ је био да се заустави војна акција и репресија против цивила на Косову, да се избјеглима омогући повратак, а хуманитарним организацијама приступ. Операција је постигла свој циљ", сматра Столтенберг.

Он додаје да је НАТО након повлачења југословенске војске, прекида насиља и повратка избеглих покренуо Мисију за подржање мира, под мандатом УН, КФОР, која је, тврди, до данас гарант слободе кретања и безбједности свих заједница на Косову, укључујући и Србе.

"До данас, КФОР остаје основни гарант стабилности на Косову и у ширем региону. Мисија буквално спашава животе", поручује Столтенберг и наводи примјер бебе којој је КФОР 2016. године спасао живот тако што је пребацио у српску болницу на лијечење.

"Никада не смјемо заборавити прошлост, али можемо да идемо даље. То је је оно што НАТО и Србија раде у свом партнерству идући ка конструктивном односу који је од заједничке користи. Србија је јасно ставила до знања да не жели да буде члан НАТО и ми то у потпуности поштујемо", наглашава Столтенберг.

Он истиче да политика неутралности за коју се опредијелила Србија није била сметња да НАТО и Србија буду блиски партнери.

Први човјек Алијансе при томе подсјећа на велики број својих посјета Србији претходних година, укључујући и присуство на највећој вјежби у области управљања посљедицама ванредних ситуација "Србија 2018" која је, како каже била од користи и НАТО савезницима и Србији у повећању оспособљеностиу за одбрану у случају природних катастрофа.

"Ми такође подржавамо Србију у развоју њених безбједносних снага и институција, што укључује и НАТО тренеинге који обучавају српске војнике за учешће у међународним мировним мисијама", подсјећа Столтенберг и наводи да НАТО помаже Србији и у безбједном одлагању вишка муниције.

Како каже, за те намјене су чланице Алијансе до сада издвојиле 4 милиона евра, а 200 тона муниције је безбједно уништено. Иствремено српски научници и истраживачи раде и развијају своје пројекте кроз НАТО Програм за науку и мир, наводи и додаје да, са друге стране Србија доприноси НАТО у обуци војних медицинских служби у Ираку као и у успостављању стабилности на Блиском Истоку.

"Све су то конкретни примјери практичне сарадње која дориноси и НАТО и Србији и ширем региону. То показује и да НАТО може да има јаке односе са партнерима као што су Србија, Аустрија, Финска или Шведска, а које нису чланице Алијансе", каже Столтенберг.

На питање Тањуга како види свој лични допринос односима Србије и НАТО некадашњи премијер Норвешке и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг наглашава да је везан за Србију и да јој жели успјех.

"Ја имам јаку личну везу са Србијом. Ту сам провео дио свог дјетињства и стекао многе добре пријатеље и успомене. За мене је увјек задовољство да се вратим у Београд", наводи Столтенберг.

Он каже да је задовољан чињеницом да су НАТО и Србија посљедњих година ојачали своје партнерство, што је према његовим ријечима, добитна комбинација за обје стране и показатељ да се може превазићи заједничка тешка прошлост.

"Ја желим да Србија успе на путу који је изабрала за себе и радим на заједничкој добробити Србије и НАТО, заснованој на односима који су прихватљиви за вашу земљу и нашу Алијансу", закључио је Столтенберг у интревјуу за Тањуг.

Питање Тањуга - да ли данас могла бити донијета одлука о бомбардовању без одлуке СБ УН, и да ли би он урадио исто што и његов претходник Хавијер Солана прије 20 година - остало је без одговора, јер је још током договора о овом интервјуу одбачено као хипотетичко.

(Тањуг)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

СКОЈ

26.03.2019 16:58

Ста будала зна ста је оправдано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

26.03.2019 17:11

Да богда ти бомбардовање Норвешке било оправдано.

Name

Питање Господину

26.03.2019 17:20

Је ли и ово у пакету "милосрдја" оправдано: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=јокЛДП1YXОМ

Name

никад у нато

26.03.2019 17:39

У судњем цасу цес се сјетити тих ријеци у теским боловима и мукама нецовјеце!

Name

Болесници

26.03.2019 22:16

Ста идиоти називају мировним мисијама.

Name

Тито

26.03.2019 16:59

Па мој Столтембергу, нек ти убију сина или неког веома блиског, а ми ћемо ти изјавити саучешће и то сви редом... па да видиш како је то. То неублажава а бол коју сте нам нанијели. СРАМ ВАС БИЛО, бре!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

26.03.2019 17:01

Ајде битанго једна само шути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

26.03.2019 17:08

Која дебилчина

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

26.03.2019 17:09

господине јоханес хану ви уопсте немате трунке памети ни савјести висте један монструм од цовјека ви нисте смели нити имали никакву основу да нападнете једну суверену дрзаву као србију СРБИЈАЈЕ ВИДЕЛА КРАЈ АУСТРОУГАРСКОЈ ЦАРЕВИНИ ТАКОЦЕ АКОБОГДА ВИДЕТ И ВАС КРАЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

26.03.2019 17:14

стонтелберг је један сотонин син то није видело цовека тај сотонин син нема ни савјести цовека нити памети виделаје србија крај аустроугарске царевине видеце србија и крај нато пакта вама смета србски инат и понос србског народа јер ви то немате нити знате стајето

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југовић

26.03.2019 17:16

Немогуће је дати било какав коментар на ову глупу причу Столтенберга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.26.3.2019

26.03.2019 17:25

Надам се даће једног дана дасе суди и вама за ратне злочине.Више сте направили злочина него Адолф Хитлер.НАТО је нај већа злочиначка организација на свету.Солана,Клинтон,Кларк,Олбрајтова.Тосу највећи злочинци,то што причаш даје протрано 300 000 албанаца са косова,исти сценриј као село,Рачак даби могао НАТО фашисте да нападну Србију.Кад би било моје мишљење неби ти мени никад дошо у Србију таки као штоси ти.Неби дозволијо нату да има на територији Србије.НАТО мафија ништа боља од шиптарске стоке на Косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО дођите гуске у наше јато

26.03.2019 17:29

У ово ни овај јадник сам не верује... Срећа па је НАТОу ускоро крај, као и ЕУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

26.03.2019 19:22

Кад је крај засто долазите у европу останите у својим јазбинама.

Name

лични интерес

26.03.2019 17:48

Има он добру плату за то што хвали оно што је јасно као дан да није добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

26.03.2019 17:50

Ја сам неутралан, али Србија је могла први дан зауставити бомбардовање, па је могла трећи дан или десети..а не чекати 78 дана и тад зауставити. А могла је то урадити први дан! И ста се проминенило, ниста, само су изгинили недузни људи.Одговорност је сва на предсједнику Милосевицу и његовом кабинету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајде у три...

26.03.2019 18:21

Ти си веће смеће од ових из НАТОа

Name

За "Ветерана"

27.03.2019 07:05

Ајд ти и од мене у три п.м. глупане. Немаш појма. 78 дана је помогло Србији,да не буде у цијелости окупирана. Читај мало, слушај мало, а ништа не говори и још мање пиши, јер ништа не знаш.

Name

толе

26.03.2019 18:08

Да ли некоме несто није јасно. Или се опет ради о митологији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

26.03.2019 18:12

Хостаплеру један.На целу злоцинацке организације!Хостаплер бјелосвјетски...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А А

26.03.2019 19:24

Гдјесу били браца Руси?

Name

Оснивач

26.03.2019 18:13

Нато је бахат и лажов. Све код њих почива на лажима! Колико интервенција НАТО толико лажи за повод и убијање. Надам се да ће ови циници којима стоји на челу ова сподоба и рујина од личности одговарати за све што су учинили. Истина у моћи заостају, али су још увијек безобразни лажови о човјекомрзци, нарочито мрзци Срба и србије. Да Бог да да вас руси оћисте са Земље, као последњу гамад!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

26.03.2019 18:18

А колико сте ви пеотјерали становништва Вашим интервенцијама у Ираку и Сирији, дали је било тамо каквих хуманитарних катастрофа? Јенсе несрећо људска, Бог ће Вама судити, не треба за Вас Хаг, његов суд је нај праведнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

26.03.2019 21:30

Ово је само доказ да ко удје у НАТО висе нема памети или не мисли својом главом

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.03.2019 07:08

Имају они памет али немају стида.

Name

Столтенберг

27.03.2019 04:28

је безобразан, и Свјетски лопов. Спрдња прена зртвама које су недузно погинуле од НАТО БОМБИ . Болестан и звјерски цовјек без ДУСЕ у себи. Страсно и после свега ста тај о нама мисли. Да Бог да га стигла Бозија казна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да не повјерујеш

27.03.2019 11:18

"Ја имам јаку личну везу са Србијом. Ту сам провео дио свог дјетињства и стекао многе добре пријатеље и успомене. За мене је увјек задовољство да се вратим у Београд", наводи Столтенберг. Рече и оправда бомбардовање. Свака част. Лицемјерју нема границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јенс С.

27.03.2019 11:37

Служба је служба а дружба је. дружба.

Name

Ф-16

27.03.2019 11:36

Мало је то куме, мало.

ОДГОВОРИТЕ