''Bombardovanje bilo opravdano''

NATO intervencija 1999 godine nije bila uperena protiv naroda u Jugoslaviji već je njena uloga bila da zaštiti civile u širem regionu, ocjenjuje u pisanom intervjuu za Tanjug generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg bombardovanje u kome je učestvovalo 19 zemalja Alijanse i koje je trajalo 78 dana razarajući vojne i civilne ciljeve u tadašnjoj SR Jugoslaviji.

Svijet 26.03.2019 | 17:51
''Bombardovanje bilo opravdano''
"Ne smijemo nikada da zaboravimo prošlost, ali možemo da idemo dalje i to je ono što NATO i Srbija danas rade kao partneri", ističe Stoltenberg.

Povodom 20 godina od bombardovanja SR Jugoslavije prvi čovjek Sjevernoatlantske alijanse kaže da vrlo dobro zna da je NATO i dalje sporan u dijelovima srpskog društva.

"Sjećanja na vazdušnu intervenciju 1999. godine su i dalje vrlo bolna za mnoge pogotovo one koji su izgubili svoje voljene. Ja sam izrazio saučešće porodicama i svima koji su tokom te intervencije izgubli nekoga, na obje strane u konfliktu", navodi Jens Stoltenberg.

Na pitanje Tanjuga kao danas gleda na tu intervenciju, pogotovo na činjenicu da je do nje došlo bez saglasonosti Savjeta bezbjednosti UN, generalni sekretar NATO kaže da je Alijansa u martu 1999. godine pokrenula Operaciju združenih snaga kako bi zaustavila humanitarnu katastrofu koja se tada odvijala na Kosovu.

Stoltenberg podsjeća da je ta odluka donijeta nakon više od godinu dana, kako kaže, borbi na Kosovu i nakon više neuspješnih pokušaja UN i Kontakt grupe, čiji je član bila i Rusija, da nađe mirno i diplomatsko rješenje za konflikt.

Prema njegovim riječima, do kraja 1998. godine Miloševićeve snage su protjerale preko 300.000 kosovskih Albanaca, a Savjet bezbjednosti UN je više puta upozoravao na kršenje ljudskih prava na Kosovu i činjnicu da porast broja izbjeglih postaje prijetnja za međunarodni mir i bezbjednost.

"U svjetlu ove krize, korišćenje sile od strane NATO je bilo i potrebno i legitimno. Cilj je bio da se zaustavi vojna akcija i represija protiv civila na Kosovu, da se izbjeglima omogući povratak, a humanitarnim organizacijama pristup. Operacija je postigla svoj cilj", smatra Stoltenberg.

On dodaje da je NATO nakon povlačenja jugoslovenske vojske, prekida nasilja i povratka izbeglih pokrenuo Misiju za podržanje mira, pod mandatom UN, KFOR, koja je, tvrdi, do danas garant slobode kretanja i bezbjednosti svih zajednica na Kosovu, uključujući i Srbe.

"Do danas, KFOR ostaje osnovni garant stabilnosti na Kosovu i u širem regionu. Misija bukvalno spašava živote", poručuje Stoltenberg i navodi primjer bebe kojoj je KFOR 2016. godine spasao život tako što je prebacio u srpsku bolnicu na liječenje.

"Nikada ne smjemo zaboraviti prošlost, ali možemo da idemo dalje. To je je ono što NATO i Srbija rade u svom partnerstvu idući ka konstruktivnom odnosu koji je od zajedničke koristi. Srbija je jasno stavila do znanja da ne želi da bude član NATO i mi to u potpunosti poštujemo", naglašava Stoltenberg.

On ističe da politika neutralnosti za koju se opredijelila Srbija nije bila smetnja da NATO i Srbija budu bliski partneri.

Prvi čovjek Alijanse pri tome podsjeća na veliki broj svojih posjeta Srbiji prethodnih godina, uključujući i prisustvo na najvećoj vježbi u oblasti upravljanja posljedicama vanrednih situacija "Srbija 2018" koja je, kako kaže bila od koristi i NATO saveznicima i Srbiji u povećanju osposobljenostiu za odbranu u slučaju prirodnih katastrofa.

"Mi takođe podržavamo Srbiju u razvoju njenih bezbjednosnih snaga i institucija, što uključuje i NATO treneinge koji obučavaju srpske vojnike za učešće u međunarodnim mirovnim misijama", podsjeća Stoltenberg i navodi da NATO pomaže Srbiji i u bezbjednom odlaganju viška municije.

Kako kaže, za te namjene su članice Alijanse do sada izdvojile 4 miliona evra, a 200 tona municije je bezbjedno uništeno. Istvremeno srpski naučnici i istraživači rade i razvijaju svoje projekte kroz NATO Program za nauku i mir, navodi i dodaje da, sa druge strane Srbija doprinosi NATO u obuci vojnih medicinskih službi u Iraku kao i u uspostavljanju stabilnosti na Bliskom Istoku.

"Sve su to konkretni primjeri praktične saradnje koja dorinosi i NATO i Srbiji i širem regionu. To pokazuje i da NATO može da ima jake odnose sa partnerima kao što su Srbija, Austrija, Finska ili Švedska, a koje nisu članice Alijanse", kaže Stoltenberg.

Na pitanje Tanjuga kako vidi svoj lični doprinos odnosima Srbije i NATO nekadašnji premijer Norveške i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg naglašava da je vezan za Srbiju i da joj želi uspjeh.

"Ja imam jaku ličnu vezu sa Srbijom. Tu sam proveo dio svog djetinjstva i stekao mnoge dobre prijatelje i uspomene. Za mene je uvjek zadovoljstvo da se vratim u Beograd", navodi Stoltenberg.

On kaže da je zadovoljan činjenicom da su NATO i Srbija posljednjih godina ojačali svoje partnerstvo, što je prema njegovim riječima, dobitna kombinacija za obje strane i pokazatelj da se može prevazići zajednička teška prošlost.

"Ja želim da Srbija uspe na putu koji je izabrala za sebe i radim na zajedničkoj dobrobiti Srbije i NATO, zasnovanoj na odnosima koji su prihvatljivi za vašu zemlju i našu Alijansu", zaključio je Stoltenberg u intrevjuu za Tanjug.

Pitanje Tanjuga - da li danas mogla biti donijeta odluka o bombardovanju bez odluke SB UN, i da li bi on uradio isto što i njegov prethodnik Havijer Solana prije 20 godina - ostalo je bez odgovora, jer je još tokom dogovora o ovom intervjuu odbačeno kao hipotetičko.

(Tanjug)

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

SKOJ

26.03.2019 16:58

Sta budala zna sta je opravdano.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

26.03.2019 17:11

Da bogda ti bombardovanje Norveške bilo opravdano.

Name

Pitanje Gospodinu

26.03.2019 17:20

Je li i ovo u paketu "milosrdja" opravdano: https://www.youtube.com/watch?v=jokLDP1YXOM

Name

nikad u nato

26.03.2019 17:39

U sudnjem casu ces se sjetiti tih rijeci u teskim bolovima i mukama necovjece!

Name

Bolesnici

26.03.2019 22:16

Sta idioti nazivaju mirovnim misijama.

Name

Tito

26.03.2019 16:59

Pa moj Stoltembergu, nek ti ubiju sina ili nekog veoma bliskog, a mi ćemo ti izjaviti saučešće i to svi redom... pa da vidiš kako je to. To neublažava a bol koju ste nam nanijeli. SRAM VAS BILO, bre!!!

ODGOVORITE
Name

patriota

26.03.2019 17:01

Ajde bitango jedna samo šuti.

ODGOVORITE
Name

Svašta

26.03.2019 17:08

Koja debilčina

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

26.03.2019 17:09

gospodine johanes hanu vi uopste nemate trunke pameti ni savjesti viste jedan monstrum od covjeka vi niste smeli niti imali nikakvu osnovu da napadnete jednu suverenu drzavu kao srbiju SRBIJAJE VIDELA KRAJ AUSTROUGARSKOJ CAREVINI TAKOCE AKOBOGDA VIDET I VAS KRAJ

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

26.03.2019 17:14

stontelberg je jedan sotonin sin to nije videlo coveka taj sotonin sin nema ni savjesti coveka niti pameti videlaje srbija kraj austrougarske carevine videce srbija i kraj nato pakta vama smeta srbski inat i ponos srbskog naroda jer vi to nemate niti znate stajeto

ODGOVORITE
Name

Jugović

26.03.2019 17:16

Nemoguće je dati bilo kakav komentar na ovu glupu priču Stoltenberga.

ODGOVORITE
Name

Neđo.26.3.2019

26.03.2019 17:25

Nadam se daće jednog dana dase sudi i vama za ratne zločine.Više ste napravili zločina nego Adolf Hitler.NATO je naj veća zločinačka organizacija na svetu.Solana,Klinton,Klark,Olbrajtova.Tosu najveći zločinci,to što pričaš daje protrano 300 000 albanaca sa kosova,isti scenrij kao selo,Račak dabi mogao NATO fašiste da napadnu Srbiju.Kad bi bilo moje mišljenje nebi ti meni nikad došo u Srbiju taki kao štosi ti.Nebi dozvolijo natu da ima na teritoriji Srbije.NATO mafija ništa bolja od šiptarske stoke na Kosovu.

ODGOVORITE
Name

NATO dođite guske u naše jato

26.03.2019 17:29

U ovo ni ovaj jadnik sam ne veruje... Sreća pa je NATOu uskoro kraj, kao i EU...

ODGOVORITE
Name

pa

26.03.2019 19:22

Kad je kraj zasto dolazite u evropu ostanite u svojim jazbinama.

Name

lični interes

26.03.2019 17:48

Ima on dobru platu za to što hvali ono što je jasno kao dan da nije dobro.

ODGOVORITE
Name

Veteran

26.03.2019 17:50

Ja sam neutralan, ali Srbija je mogla prvi dan zaustaviti bombardovanje, pa je mogla treći dan ili deseti..a ne čekati 78 dana i tad zaustaviti. A mogla je to uraditi prvi dan! I sta se prominenilo, nista, samo su izginili neduzni ljudi.Odgovornost je sva na predsjedniku Milosevicu i njegovom kabinetu.

ODGOVORITE
Name

Hajde u tri...

26.03.2019 18:21

Ti si veće smeće od ovih iz NATOa

Name

Za "Veterana"

27.03.2019 07:05

Ajd ti i od mene u tri p.m. glupane. Nemaš pojma. 78 dana je pomoglo Srbiji,da ne bude u cijelosti okupirana. Čitaj malo, slušaj malo, a ništa ne govori i još manje piši, jer ništa ne znaš.

Name

tole

26.03.2019 18:08

Da li nekome nesto nije jasno. Ili se opet radi o mitologiji.

ODGOVORITE
Name

Slavko

26.03.2019 18:12

Hostapleru jedan.Na celu zlocinacke organizacije!Hostapler bjelosvjetski...

ODGOVORITE
Name

A A

26.03.2019 19:24

Gdjesu bili braca Rusi?

Name

Osnivač

26.03.2019 18:13

Nato je bahat i lažov. Sve kod njih počiva na lažima! Koliko intervencija NATO toliko laži za povod i ubijanje. Nadam se da će ovi cinici kojima stoji na čelu ova spodoba i rujina od ličnosti odgovarati za sve što su učinili. Istina u moći zaostaju, ali su još uvijek bezobrazni lažovi o čovjekomrzci, naročito mrzci Srba i srbije. Da Bog da da vas rusi oćiste sa Zemlje, kao poslednju gamad!!!

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

26.03.2019 18:18

A koliko ste vi peotjerali stanovništva Vašim intervencijama u Iraku i Siriji, dali je bilo tamo kakvih humanitarnih katastrofa? Jense nesrećo ljudska, Bog će Vama suditi, ne treba za Vas Hag, njegov sud je naj pravedniji.

ODGOVORITE
Name

Strasno

26.03.2019 21:30

Ovo je samo dokaz da ko udje u NATO vise nema pameti ili ne misli svojom glavom

ODGOVORITE
Name

RE

27.03.2019 07:08

Imaju oni pamet ali nemaju stida.

Name

Stoltenberg

27.03.2019 04:28

je bezobrazan, i Svjetski lopov. Sprdnja prena zrtvama koje su neduzno poginule od NATO BOMBI . Bolestan i zvjerski covjek bez DUSE u sebi. Strasno i posle svega sta taj o nama misli. Da Bog da ga stigla Bozija kazna.

ODGOVORITE
Name

Да не повјерујеш

27.03.2019 11:18

"Ja imam jaku ličnu vezu sa Srbijom. Tu sam proveo dio svog djetinjstva i stekao mnoge dobre prijatelje i uspomene. Za mene je uvjek zadovoljstvo da se vratim u Beograd", navodi Stoltenberg. Рече и оправда бомбардовање. Свака част. Лицемјерју нема границе.

ODGOVORITE
Name

Jens S.

27.03.2019 11:37

Služba je služba a družba je. družba.

Name

F-16

27.03.2019 11:36

Malo je to kume, malo.

ODGOVORITE