"Скуп у Блајбургу је фашистички"

Аустријска бискупска конференција (АБК) није надлежна за одржавање мисе на Блајбургу, јер она спада у надлежност надбискупије Гурк-Клагенфурт, казао је предсједник те конференције надбискуп Кристофер Шунборн, истакавши да Аустрија на скуп на Лојбушком пољу гледа као на фашистички.  

Свијет 22.03.2019 | 13:47
"Скуп у Блајбургу је фашистички"
Забрана Католичке цркве у Корушкој да ове године у Блајбургу буде одржан традиционални скуп на комеморацији убијеним усташама и незадовољства Хрватске таквом одлуком, била је једна од тема четвородневног засједања АБК, потврдио је Шунборн.

Потврдио је и да му је о томе писао надбикуп Пуљић, те да су на ту тему имали дуге телефонске разговоре.

– Ми имамо сугестију коју би волио пренијети Хрватском сабору и ХБК. Блајбург је болно раздобље у историји Хрватске с пуно хиљада мртвих, али истовремено је историја комплексна. Ја сам поријеклом из Чешке, ми смо прогоњени и тек након 80 година о томе можемо искрено разговарати, ми Чеси који смо протјерани и Нијемци. Можемо разговати с ХБК уз комисију историчара. То нам треба за даљње кораке – казао је Шунборн, пренио је портал Индеx.

На Блајбург се, истакао је, у Аустрији гледа као на фашистички скуп.

– У Аустрији се каже да је ријеч о фашистичком окупљању, а у Хрватској је то историја предака – рекао је Шунборн и предложио ХБК да заједнички покушају да обраде ту, како је рекао, комплексну историју.

– То је јако важан процес који ће спријечити да се та тема инструментализује од разних група. То не желимо – поручио је предсједник АБК. 

Шунборн је рекао и да је за одобравање скупа у Блајбургу правно надлежна само бискупија Гурк-Клагенфурт.

– Као што је и уобичајено бискуп који је требао да води мису је затражио дозволу од бискупије Гурк-Клагенфурт, али му она није дата – рекао је Шунборн.

Миса на Блајбургу је ове године била предвиђена за 18. мај, али је аустријска бискупија направила детаљну анализу прошлогодишње комеморације чије одржавање је било дозвоље под одређеним условима.

Тражено је да се не носе политичке ознаке, да не буде транспарената, да се не носе одоре или одјећа која подсјећа на одоре те да се не носи одјећа с инкриминишућим натписима. Забрањено је било и постављање шатора и точење алкохола.

Упркос свим тим забранама, детаљна анализа прошлогодишњег скупа је показала да већина њих услова није била испуњена, пише портал 24сата.

Аустријска влада је прошле године усвојила измјену закона о забрањеним симболима тоталитарних режима, међу којима су и два устрашка симбола.

За кршење тог закона предвиђене су новчане и казне затвора.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

велико постење

22.03.2019 12:56

скуп зал за прослим временом скуп устаса самоим фали крепани бискуп степинац и његова следбеница китара коландица самоје она заборавила да понесе колајне да посмртно одликује пале устасе и павелица и своје верне слуге муслимане зване цвеце устаско само никад неводе бар једног имама да са бискупом води церемонију циркуса званог зал за устасама једном устаса увјек устаса сацувај бозе губе и устаске вјере

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2019 13:41

Наравно. Слазем се у потпуности. Али исто тако, киван сам сто се скуп равногорског покрета не квалификује тако, и било који други скуп фасистицког или нацистицког или било каквог другог скупа. Није само блајбург. Идемо кренути од имена улица и скола. Људи, па јесте ли ви нормални? Па ста да сада РУси дају имена по Стаљину, нијемци по Хитлеру, италијани по Муссолинију итд? Халооо? Додику и остали. Па избори нису били против антифасиста, вец су били да демократија влада. А не неки цареви, краљеви, или ста ти вец знам

Name

Јоја

22.03.2019 13:32

багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво ре

22.03.2019 14:14

Свака ЧАСТ на коментару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историчар Загреб

22.03.2019 20:59

Усташку идеологију су гајили Срби из Херцеговине који су прихватили западну цркву послије Душановог трговања са Млецима 1381.годинеТо је социолошко-културолошки проблем који је тешко искорјенити.

Name

xxx

23.03.2019 11:09

Ја у историји хрвата невидим неки цасни дјела и датума.Незнам ста би могли да славе...

ОДГОВОРИТЕ