"Skup u Blajburgu je fašistički"

Austrijska biskupska konferencija (ABK) nije nadležna za održavanje mise na Blajburgu, jer ona spada u nadležnost nadbiskupije Gurk-Klagenfurt, kazao je predsjednik te konferencije nadbiskup Kristofer Šunborn, istakavši da Austrija na skup na Lojbuškom polju gleda kao na fašistički.  

Svijet 22.03.2019 | 13:47
"Skup u Blajburgu je fašistički"
Zabrana Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine u Blajburgu bude održan tradicionalni skup na komemoraciji ubijenim ustašama i nezadovoljstva Hrvatske takvom odlukom, bila je jedna od tema četvorodnevnog zasjedanja ABK, potvrdio je Šunborn.

Potvrdio je i da mu je o tome pisao nadbikup Puljić, te da su na tu temu imali duge telefonske razgovore.

– Mi imamo sugestiju koju bi volio prenijeti Hrvatskom saboru i HBK. Blajburg je bolno razdoblje u istoriji Hrvatske s puno hiljada mrtvih, ali istovremeno je istorija kompleksna. Ja sam porijeklom iz Češke, mi smo progonjeni i tek nakon 80 godina o tome možemo iskreno razgovarati, mi Česi koji smo protjerani i Nijemci. Možemo razgovati s HBK uz komisiju istoričara. To nam treba za daljnje korake – kazao je Šunborn, prenio je portal Index.

Na Blajburg se, istakao je, u Austriji gleda kao na fašistički skup.

– U Austriji se kaže da je riječ o fašističkom okupljanju, a u Hrvatskoj je to istorija predaka – rekao je Šunborn i predložio HBK da zajednički pokušaju da obrade tu, kako je rekao, kompleksnu istoriju.

– To je jako važan proces koji će spriječiti da se ta tema instrumentalizuje od raznih grupa. To ne želimo – poručio je predsjednik ABK. 

Šunborn je rekao i da je za odobravanje skupa u Blajburgu pravno nadležna samo biskupija Gurk-Klagenfurt.

– Kao što je i uobičajeno biskup koji je trebao da vodi misu je zatražio dozvolu od biskupije Gurk-Klagenfurt, ali mu ona nije data – rekao je Šunborn.

Misa na Blajburgu je ove godine bila predviđena za 18. maj, ali je austrijska biskupija napravila detaljnu analizu prošlogodišnje komemoracije čije održavanje je bilo dozvolje pod određenim uslovima.

Traženo je da se ne nose političke oznake, da ne bude transparenata, da se ne nose odore ili odjeća koja podsjeća na odore te da se ne nosi odjeća s inkriminišućim natpisima. Zabranjeno je bilo i postavljanje šatora i točenje alkohola.

Uprkos svim tim zabranama, detaljna analiza prošlogodišnjeg skupa je pokazala da većina njih uslova nije bila ispunjena, piše portal 24sata.

Austrijska vlada je prošle godine usvojila izmjenu zakona o zabranjenim simbolima totalitarnih režima, među kojima su i dva ustraška simbola.

Za kršenje tog zakona predviđene su novčane i kazne zatvora.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

veliko postenje

22.03.2019 12:56

skup zal za proslim vremenom skup ustasa samoim fali krepani biskup stepinac i njegova sledbenica kitara kolandica samoje ona zaboravila da ponese kolajne da posmrtno odlikuje pale ustase i pavelica i svoje verne sluge muslimane zvane cvece ustasko samo nikad nevode bar jednog imama da sa biskupom vodi ceremoniju cirkusa zvanog zal za ustasama jednom ustasa uvjek ustasa sacuvaj boze gube i ustaske vjere

ODGOVORITE
Name

re

22.03.2019 13:41

Naravno. Slazem se u potpunosti. Ali isto tako, kivan sam sto se skup ravnogorskog pokreta ne kvalifikuje tako, i bilo koji drugi skup fasistickog ili nacistickog ili bilo kakvog drugog skupa. Nije samo blajburg. Idemo krenuti od imena ulica i skola. Ljudi, pa jeste li vi normalni? Pa sta da sada RUsi daju imena po Staljinu, nijemci po Hitleru, italijani po Mussoliniju itd? Halooo? Dodiku i ostali. Pa izbori nisu bili protiv antifasista, vec su bili da demokratija vlada. A ne neki carevi, kraljevi, ili sta ti vec znam

Name

Joja

22.03.2019 13:32

bagra

ODGOVORITE
Name

bravo re

22.03.2019 14:14

Svaka ČAST na komentaru.

ODGOVORITE
Name

Istoričar Zagreb

22.03.2019 20:59

Ustašku ideologiju su gajili Srbi iz Hercegovine koji su prihvatili zapadnu crkvu poslije Dušanovog trgovanja sa Mlecima 1381.godineTo je sociološko-kulturološki problem koji je teško iskorjeniti.

Name

xxx

23.03.2019 11:09

Ja u istoriji hrvata nevidim neki casni djela i datuma.Neznam sta bi mogli da slave...

ODGOVORITE