Дводневни самит Трампа и Кима

У Ханоју, престоници Вијетнама, данас почиње дводневни самит америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг-уна.

Свијет 27.02.2019 | 07:38
Дводневни самит Трампа и Кима
На том самиту ће, према најавама, главна тема бити денуклеаризација Корејског полуострва.

Бела кућа је саопштила да ће Трамп и Ким данас имати састанак "један на један" који ће трајати 20 минута, док ће сви други састанци које буду имали трајати око два сата.

Према том распореду, тај 20-минутни састанак биће одржан у хотелу Метропол у 18:30 по локалном времену, након чега ће уследити вечера која ће трајати сат и по, преноси Ројтерс. 

Бела кућа је навела да ће вечери присуствовати и државни секретар САД Мајк Помпео и Трампов шф кабинета Мик Малвени, као и двојица Кимових помоћника, као и преводиоци. 

Трамп и Ким састаће се и у четвртак. 

Ово је други самит двојице лидера, који су се први пут састали у јуну прошле године у Сингапуру, када је Ким обећао да ће радити на потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва.

Међутим, напомиње Ројтерс, од тог "историјског самита" постигнут је мали напредак у преговорима, пошто Северна Кореја захтева укидање америчких санкција како би се званично окончао Корејски рат, који је трајао од 1950. до 1953. године и тражи безбедносне гаранције.

С друге стане, САД инсистирају на потпуној, проверљивој и неповратној денуклеаризацији Северне Кореје пре укидања санкција.

На аеродром у Ханоју у уторак је слетео амерички председнички авион "Аир форце оне", а шфа Беле куће Доналда Трампа, по изласку из летелице, дочекао је црвени тепих и почасни строј војника.

АП преноси да се Трамп руковао са званичницима који су га дочекали на писти.

Он је у Ханој стигао у вечерњим сатима по локалном времену, само неколико часова након шо је специјалним блиндираним возом у престоницу Вијетнама пристигао севернокрејски вођа Ким Џонг Ун.

Ким је стигао у Вијетнам после скоро 70-часовног путовања возом, преко Кине, а допутовао је с групом сарадника, медју којима је и његова утицајна младја сестру.

Лидер Северне Кореје стигао је својим специјалним зелено-жутим оклопним возом до станице Донг Данг, на кинеско-вијетнамској граници и потом је до Ханоја наставио пут црном лимузином марке "мерцедес".

Ким је посетио севернокорејску амбасаду у Ханоју, шо је прво место које је обишао у Вијетнаму. Уочи поласка за Вијетнам, Трамп је саопштио да се радује "веома продуктивном самиту" са севернокорејским лидером.

Након самита Ким ће остати у Вијетнаму, да би посетио индустријске објекте као шо су они у Хајфонгу.

Вијетнамске власти обећале су изузетно високе мере безбедности, док су Вашингтон и Пјонгјанг још пре неки дан послали припаднике својих безбедносних снага. Обојица лидера су смештена у хотелима - Ким је одсео у Мелиа Ханој, а Трамп у ЈW Мериоту.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

правда

27.02.2019 08:15

два другара добра стара говоре о подјели капитала или гдје да заграбе малоимсе венецуела отима па гледају како даје за врат ухвате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

27.02.2019 19:50

Ја мислио говорице о денуклеаризацији УСА а оно о денуклеаризацији Сјеверне Кореје.Ако то уради Сјеверна Кореја онда су хебли мацку терма.

ОДГОВОРИТЕ