Dvodnevni samit Trampa i Kima

U Hanoju, prestonici Vijetnama, danas počinje dvodnevni samit američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Svijet 27.02.2019 | 07:38
Dvodnevni samit Trampa i Kima
Na tom samitu će, prema najavama, glavna tema biti denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Bela kuća je saopštila da će Tramp i Kim danas imati sastanak "jedan na jedan" koji će trajati 20 minuta, dok će svi drugi sastanci koje budu imali trajati oko dva sata.

Prema tom rasporedu, taj 20-minutni sastanak biće održan u hotelu Metropol u 18:30 po lokalnom vremenu, nakon čega će uslediti večera koja će trajati sat i po, prenosi Rojters. 

Bela kuća je navela da će večeri prisustvovati i državni sekretar SAD Majk Pompeo i Trampov šf kabineta Mik Malveni, kao i dvojica Kimovih pomoćnika, kao i prevodioci. 

Tramp i Kim sastaće se i u četvrtak. 

Ovo je drugi samit dvojice lidera, koji su se prvi put sastali u junu prošle godine u Singapuru, kada je Kim obećao da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Međutim, napominje Rojters, od tog "istorijskog samita" postignut je mali napredak u pregovorima, pošto Severna Koreja zahteva ukidanje američkih sankcija kako bi se zvanično okončao Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine i traži bezbednosne garancije.

S druge stane, SAD insistiraju na potpunoj, proverljivoj i nepovratnoj denuklearizaciji Severne Koreje pre ukidanja sankcija.

Na aerodrom u Hanoju u utorak je sleteo američki predsednički avion "Air force one", a šfa Bele kuće Donalda Trampa, po izlasku iz letelice, dočekao je crveni tepih i počasni stroj vojnika.

AP prenosi da se Tramp rukovao sa zvaničnicima koji su ga dočekali na pisti.

On je u Hanoj stigao u večernjim satima po lokalnom vremenu, samo nekoliko časova nakon šo je specijalnim blindiranim vozom u prestonicu Vijetnama pristigao severnokrejski vođa Kim Džong Un.

Kim je stigao u Vijetnam posle skoro 70-časovnog putovanja vozom, preko Kine, a doputovao je s grupom saradnika, medju kojima je i njegova uticajna mladja sestru.

Lider Severne Koreje stigao je svojim specijalnim zeleno-žutim oklopnim vozom do stanice Dong Dang, na kinesko-vijetnamskoj granici i potom je do Hanoja nastavio put crnom limuzinom marke "mercedes".

Kim je posetio severnokorejsku ambasadu u Hanoju, šo je prvo mesto koje je obišao u Vijetnamu. Uoči polaska za Vijetnam, Tramp je saopštio da se raduje "veoma produktivnom samitu" sa severnokorejskim liderom.

Nakon samita Kim će ostati u Vijetnamu, da bi posetio industrijske objekte kao šo su oni u Hajfongu.

Vijetnamske vlasti obećale su izuzetno visoke mere bezbednosti, dok su Vašington i Pjongjang još pre neki dan poslali pripadnike svojih bezbednosnih snaga. Obojica lidera su smeštena u hotelima - Kim je odseo u Melia Hanoj, a Tramp u JW Meriotu.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

pravda

27.02.2019 08:15

dva drugara dobra stara govore o podjeli kapitala ili gdje da zagrabe maloimse venecuela otima pa gledaju kako daje za vrat uhvate

ODGOVORITE
Name

Svedska

27.02.2019 19:50

Ja mislio govorice o denuklearizaciji USA a ono o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.Ako to uradi Sjeverna Koreja onda su hebli macku terma.

ODGOVORITE