Српско коло уочи НБА утакмице

Пред почетак утакмице Булса и Милвоки Бакса, на паркету "Јунајтед центра" у Чикагу, догодио се несвакидашњи спектакл!

Свијет 26.02.2019 | 22:24
Српско коло уочи НБА утакмице
Једним од америчких храмова кошарке заорило се "Играле се делије", а 130 чланова ансамбла "Соко", најстарије српске фолклорне групе у Сјеверној Америци, изашло је на паркет и у ношњама и опанцима заиграло коло.

Никада се раније није догодило да се у арени у којој се играју НБА утакмице зачују звуци хармонике, српског фолклора и народне игре. Иако је Чикаго познат по бројној српској заједници, као и великом броју културно-умјетничких друштава која његују нашу традицију, ово је, по ријечима многобројних Срба из дијаспоре, јединствен догађај.

На друштвеним мрежама дијелили су се снимци и коментари пошто се на паркету "бикова" све тресло од "моравца" и "ваљевске подвале". Изненадни програм, у ком су учествовали малишани и тинејџери трајао је десетак минута и одушевио је све највијаче.

У кошаркашкој утакмици која је имала несвакидашњи увод побиједио је Милвоки резултатом 117 – 106.

Српско омладинско коло - СОКО је фолклорна група при Старој цркви Васкрсења Христовог, основано 1962. године у Чикагу. А како на њиховом сајту пише, настоје да кроз игру и пјесму очувају народну традицију међу Србима у Чикагу и Сјеверној Америци.

Ову фолклорну групу чине дјеца свих узраста, а учествују на догађајима културних и вјерских организација. Тренутно броје више од 80 активних играча, међу којима је најактивнија омладинска група. Повремено одлазе на турнеје по Србији, учествују на фестивалима, обилазе цркве, манастире.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Линда

27.02.2019 06:03

Фала драгом Богу кад је једном и весело! Тако треба.Нетреба нико да се стиди своје културе,то је богаство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линда

27.02.2019 06:03

Фала драгом Богу кад је једном и весело! Тако треба.Нетреба нико да се стиди своје културе,то је богаство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Линда

27.02.2019 10:24

А јел видис гдје је весело...гдје зивис као постован градјанин.Гдје радис зарадјус сколујес...не зависи твој зивот од оних на власти..и тако додје ти онда драго да се мало и Србује..и лијепо јр ако је њима лијепо..а јесте..

ОДГОВОРИТЕ