Srpsko kolo uoči NBA utakmice

Pred početak utakmice Bulsa i Milvoki Baksa, na parketu "Junajted centra" u Čikagu, dogodio se nesvakidašnji spektakl!

Svijet 26.02.2019 | 22:24
Srpsko kolo uoči NBA utakmice
Jednim od američkih hramova košarke zaorilo se "Igrale se delije", a 130 članova ansambla "Soko", najstarije srpske folklorne grupe u Sjevernoj Americi, izašlo je na parket i u nošnjama i opancima zaigralo kolo.

Nikada se ranije nije dogodilo da se u areni u kojoj se igraju NBA utakmice začuju zvuci harmonike, srpskog folklora i narodne igre. Iako je Čikago poznat po brojnoj srpskoj zajednici, kao i velikom broju kulturno-umjetničkih društava koja njeguju našu tradiciju, ovo je, po riječima mnogobrojnih Srba iz dijaspore, jedinstven događaj.

Na društvenim mrežama dijelili su se snimci i komentari pošto se na parketu "bikova" sve treslo od "moravca" i "valjevske podvale". Iznenadni program, u kom su učestvovali mališani i tinejdžeri trajao je desetak minuta i oduševio je sve najvijače.

U košarkaškoj utakmici koja je imala nesvakidašnji uvod pobijedio je Milvoki rezultatom 117 – 106.

Srpsko omladinsko kolo - SOKO je folklorna grupa pri Staroj crkvi Vaskrsenja Hristovog, osnovano 1962. godine u Čikagu. A kako na njihovom sajtu piše, nastoje da kroz igru i pjesmu očuvaju narodnu tradiciju među Srbima u Čikagu i Sjevernoj Americi.

Ovu folklornu grupu čine djeca svih uzrasta, a učestvuju na događajima kulturnih i vjerskih organizacija. Trenutno broje više od 80 aktivnih igrača, među kojima je najaktivnija omladinska grupa. Povremeno odlaze na turneje po Srbiji, učestvuju na festivalima, obilaze crkve, manastire.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Linda

27.02.2019 06:03

Fala dragom Bogu kad je jednom i veselo! Tako treba.Netreba niko da se stidi svoje kulture,to je bogastvo.

ODGOVORITE
Name

Linda

27.02.2019 06:03

Fala dragom Bogu kad je jednom i veselo! Tako treba.Netreba niko da se stidi svoje kulture,to je bogastvo.

ODGOVORITE
Name

re Linda

27.02.2019 10:24

A jel vidis gdje je veselo...gdje zivis kao postovan gradjanin.Gdje radis zaradjus skolujes...ne zavisi tvoj zivot od onih na vlasti..i tako dodje ti onda drago da se malo i Srbuje..i lijepo jr ako je njima lijepo..a jeste..

ODGOVORITE