Сузавац на групу демонстраната

На протестима "жутих прслука" у Паризу је од јутрос ухапшена 481 особа, док је полиција испалила сузавац на демонстанте на Тргу Етоал, а на улицама престонице распоређено је 8. 000 полицајаца, па чак и оклопна возила први пут после више деценија, а како би се предупредило насиље какво је обележило протесте прошле суботе.

Свијет 08.12.2018 | 11:42
Сузавац на групу демонстраната

У Паризу је од јутрос ухапшена 481 особа, док је 211 особа задржано у полицији, изјавио је данас француски премијер Едуар Филип, који се упутио у Министарство унутрашњих послова како би био у току са ситуацијом.

"Стараћемо се да овај дан прође у најбољим условима", рекао је шеф француске владе, преносе француски медији.

Превентивна хапшења особа за које полиција посумња да су планирале насиље над људима или уништавање објеката, извршена су приликом контрола личних исправа и претрага демонстраната на главним пунктовима на којима се од јутрос окупљају, пре свега код Јелисејских поља и Трга Бастиље.

Полицајци проверавају да ли демонстранти имају било какву опрему за нереде као што су заштитне наочаре, шлемови, спрејеви...

Портпаролка полиције саопштила је да се на Јелисејским пољима налази око 1.500 демонстраната, преноси Ројтерс.

"Фигаро" преноси да у неким деловима француске престонице долази до тензија између пролазника и демонстраната.

Јутрос, на почетку протеста, неколико стотина демонстраната из покрета "Жутих прслука" марширало је низ Авенију Јелисејских поља у центру Париза, а јаке снаге полиције настојале су да их одбију.

Све се ово дешавало на неколико стотина метара од Јелисејске палате, резиденције председника Француске Емануела Макрона.

У међувремену, "жути прслуци" се данас окупљају у многим француским градовима, већином мирно и у малим групама, а блокирали су и неке аутопутеве у земљи спроводећи акцију "бесплатних путарина".

"Жути прслуци" дефилују мирно у Марсеју, а протести су предвиђени за по подне и у Лилу и Тулузу.

У Паризу, где власти највише страхују да би протести могли поново да прерасту у нереде, возила жандармерије примећена су јутрос још пре 07:00 сати на Тргу Конкорд, код капије Мајо и на Јелисејским пољима, док су оклопна возила већ на положају на Тргу Бастиље, преноси "Фигаро".

У француској престоници је јутрос затворено 36 станица метроа, као и многе продавнице.

Окупљања и блокаде демонстранта данас су организоване на различитим локацијама.

Председник Француске Емануел Макрон ће данас, како наводи више француских медија, остати у Јелисејској палати одакле ће пратити ситуацију, а јуче је председник Националне скупштине рекао да ће се он обратити јавности тек у нареднин данима.

У Паризу су јутрос затворене многе продавнице, отказани су културни и спортски догађаји, а већина културних установа и туристичких локација је затворена за посете.

У целој земљи на снази су данас изузетне мере безбедности, које подразумевају 89.000 распоређених припадника снага реда у целој земљи, од којих 8.000 у Паризу.

Током протеста прошле суботе, треће заредом, више стотина возила било је запаљено у париским четвртима, док су излози банака и продавница разбијани, а стотине демонстраната учествовало у сукобима са снагама реда у Паризу, али и у другим француским градовима.

Тада је у Француској, према подацима Министарства унутрашњих послова, на улице изашло 136.000 демонстраната од којих 10.000 у Паризу, 263 особе су повређене од којих у престоници 133, док су 682 особе ухапшене од којих 412 у Паризу.

Протести су почели због планираног повећања цена горива и пореза генерално, али су се "жутим прслуцима" који протестују придружиле и друге групе незадовољних.

Извор: Тањуг

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

А

08.12.2018 09:56

Каква је то бре демократија није још ни почео протест а ухапшено 320. То нема ни у тунгузији а камо ли код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

08.12.2018 12:59

Нема демократије нигдје! Полиција туче свој народ, баца гасове и отрове на своје суградјане...а неке земље бомбардоваше због употребе гасова.

Name

Ректор

08.12.2018 14:24

Мислим да би у РС пасали најбоље плави прслуцици?

Name

Мркоњиц Град

08.12.2018 09:59

Е овако се то ради. Докле ћемо ми бити мазохисти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

08.12.2018 10:28

Најновија вијест је да влада Француске одустаје од повецања цијене горива.Овако се остварују своја права,протестима и улицом.У БиХ неце бити овакви протести кад би овцама одузели и плате и пензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.12.2018 10:46

Битно је да су они горе добили повецање плата.од 1000КМ догурасе на 10 000КМ. Мислим на раст плата од 1995=2018год.

Name

Шах

08.12.2018 14:00

А одузели су нама(овцама)јагњад,отишла су наса дјеца да по бијелом свијету тразе посао. Нису овдје у оваквој лијепој а надасве насој,својој земјли могли наци посао,због разних Бакира ,Милорада,Гењаца,Дзаферовица,Спирица и иних метузалема из свих како они воле реци, конститутивних народа. Ми цутимо,мислеци да це им бити боље у тудјини,не знајуци да смо их изгубили заувијек. Ко це са нама доцекивати Бајраме,Бозице. Долазити це они овдје,мозда док смо ми зиви али кад њихова дјеца порасту,они це озтајати уз њих. Кукавице смо,полтрони,умјесто да се боримо док су они јос ту,ми као овце пред клање цутимо а наси екзекутори трљају дланове. Додусе,не цутимо ми,кад Баке или Миле набаце "бригу"о Босњацима или Србима,ми се по порталима кољемо к'о пасцад,док се Баке и Миле смију насем "патротизму". Јадни смо и нека смо,заслузили смо....

Name

ПАДА

08.12.2018 11:59

ВЛАДА ! ! !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

08.12.2018 13:50

Удри Арапе, нераднике и багру левичарску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

08.12.2018 14:10

Јес јес ,хапси ове калајисане сто су нагрнули из сирије у француску да не дају постеном народу да зиви и плаца порез

Name

Ре

08.12.2018 14:14

Нема ту арапа и црнаца зато и бију народ,иначе у Француској се боје досељеника миграната и ту је несрећа ових жутих прслука јер готово да и немају црнаца што значи да ће власт да их млати јер црнце неби смјели.

Name

"Покрет Жути Прслуци "

08.12.2018 15:56

"Покрет Жути Прслуци" Покрет Жути Прслуци Нас циљ је да упозоримо и позовемо власт да се озбиљно позабави проблемима грађана. Пратите нас на фацебоок страници Покрет Зути Прслуци. Стигли смо у Босну и Херцеговину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

08.12.2018 16:58

Каква је то демократија све похапсисе .Они само инсистирају на демократији у другим земљама а код њих то несмије бити сад це полиција са коњима све то растјерати и угусити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислис

08.12.2018 18:26

Коњи са полицијом.