Suzavac na grupu demonstranata

Na protestima "žutih prsluka" u Parizu je od jutros uhapšena 481 osoba, dok je policija ispalila suzavac na demonstante na Trgu Etoal, a na ulicama prestonice raspoređeno je 8. 000 policajaca, pa čak i oklopna vozila prvi put posle više decenija, a kako bi se predupredilo nasilje kakvo je obeležilo proteste prošle subote.

Svijet 08.12.2018 | 11:42
Suzavac na grupu demonstranata

U Parizu je od jutros uhapšena 481 osoba, dok je 211 osoba zadržano u policiji, izjavio je danas francuski premijer Eduar Filip, koji se uputio u Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi bio u toku sa situacijom.

"Staraćemo se da ovaj dan prođe u najboljim uslovima", rekao je šef francuske vlade, prenose francuski mediji.

Preventivna hapšenja osoba za koje policija posumnja da su planirale nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, izvršena su prilikom kontrola ličnih isprava i pretraga demonstranata na glavnim punktovima na kojima se od jutros okupljaju, pre svega kod Jelisejskih polja i Trga Bastilje.

Policajci proveravaju da li demonstranti imaju bilo kakvu opremu za nerede kao što su zaštitne naočare, šlemovi, sprejevi...

Portparolka policije saopštila je da se na Jelisejskim poljima nalazi oko 1.500 demonstranata, prenosi Rojters.

"Figaro" prenosi da u nekim delovima francuske prestonice dolazi do tenzija između prolaznika i demonstranata.

Jutros, na početku protesta, nekoliko stotina demonstranata iz pokreta "Žutih prsluka" marširalo je niz Aveniju Jelisejskih polja u centru Pariza, a jake snage policije nastojale su da ih odbiju.

Sve se ovo dešavalo na nekoliko stotina metara od Jelisejske palate, rezidencije predsednika Francuske Emanuela Makrona.

U međuvremenu, "žuti prsluci" se danas okupljaju u mnogim francuskim gradovima, većinom mirno i u malim grupama, a blokirali su i neke autoputeve u zemlji sprovodeći akciju "besplatnih putarina".

"Žuti prsluci" defiluju mirno u Marseju, a protesti su predviđeni za po podne i u Lilu i Tuluzu.

U Parizu, gde vlasti najviše strahuju da bi protesti mogli ponovo da prerastu u nerede, vozila žandarmerije primećena su jutros još pre 07:00 sati na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila već na položaju na Trgu Bastilje, prenosi "Figaro".

U francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice.

Okupljanja i blokade demonstranta danas su organizovane na različitim lokacijama.

Predsednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se on obratiti javnosti tek u narednin danima.

U Parizu su jutros zatvorene mnoge prodavnice, otkazani su kulturni i sportski događaji, a većina kulturnih ustanova i turističkih lokacija je zatvorena za posete.

U celoj zemlji na snazi su danas izuzetne mere bezbednosti, koje podrazumevaju 89.000 raspoređenih pripadnika snaga reda u celoj zemlji, od kojih 8.000 u Parizu.

Tokom protesta prošle subote, treće zaredom, više stotina vozila bilo je zapaljeno u pariskim četvrtima, dok su izlozi banaka i prodavnica razbijani, a stotine demonstranata učestvovalo u sukobima sa snagama reda u Parizu, ali i u drugim francuskim gradovima.

Tada je u Francuskoj, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na ulice izašlo 136.000 demonstranata od kojih 10.000 u Parizu, 263 osobe su povređene od kojih u prestonici 133, dok su 682 osobe uhapšene od kojih 412 u Parizu.

Protesti su počeli zbog planiranog povećanja cena goriva i poreza generalno, ali su se "žutim prslucima" koji protestuju pridružile i druge grupe nezadovoljnih.

Izvor: Tanjug

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

А

08.12.2018 09:56

Каква је то бре демократија није још ни почео протест а ухапшено 320. То нема ни у тунгузији а камо ли код нас.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

08.12.2018 12:59

Nema demokratije nigdje! Policija tuče svoj narod, baca gasove i otrove na svoje sugradjane...a neke zemlje bombardovaše zbog upotrebe gasova.

Name

Rektor

08.12.2018 14:24

Mislim da bi u RS pasali najbolje plavi prslucici?

Name

Mrkonjic Grad

08.12.2018 09:59

E ovako se to radi. Dokle ćemo mi biti mazohisti?

ODGOVORITE
Name

Svedska

08.12.2018 10:28

Najnovija vijest je da vlada Francuske odustaje od povecanja cijene goriva.Ovako se ostvaruju svoja prava,protestima i ulicom.U BiH nece biti ovakvi protesti kad bi ovcama oduzeli i plate i penzije.

ODGOVORITE
Name

re

08.12.2018 10:46

Bitno je da su oni gore dobili povecanje plata.od 1000KM dogurase na 10 000KM. Mislim na rast plata od 1995=2018god.

Name

Šah

08.12.2018 14:00

A oduzeli su nama(ovcama)jagnjad,otišla su nasa djeca da po bijelom svijetu traze posao. Nisu ovdje u ovakvoj lijepoj a nadasve nasoj,svojoj zemjli mogli naci posao,zbog raznih Bakira ,Milorada,Genjaca,Dzaferovica,Spirica i inih metuzalema iz svih kako oni vole reci, konstitutivnih naroda. Mi cutimo,misleci da ce im biti bolje u tudjini,ne znajuci da smo ih izgubili zauvijek. Ko ce sa nama docekivati Bajrame,Bozice. Dolaziti ce oni ovdje,mozda dok smo mi zivi ali kad njihova djeca porastu,oni ce oztajati uz njih. Kukavice smo,poltroni,umjesto da se borimo dok su oni jos tu,mi kao ovce pred klanje cutimo a nasi ekzekutori trljaju dlanove. Doduse,ne cutimo mi,kad Bake ili Mile nabace "brigu"o Bosnjacima ili Srbima,mi se po portalima koljemo k'o pascad,dok se Bake i Mile smiju nasem "patrotizmu". Jadni smo i neka smo,zasluzili smo....

Name

PADA

08.12.2018 11:59

VLADA ! ! !

ODGOVORITE
Name

Sa strane

08.12.2018 13:50

Udri Arape, neradnike i bagru levičarsku!

ODGOVORITE
Name

momo

08.12.2018 14:10

Jes jes ,hapsi ove kalajisane sto su nagrnuli iz sirije u francusku da ne daju postenom narodu da zivi i placa porez

Name

Re

08.12.2018 14:14

Nema tu arapa i crnaca zato i biju narod,inače u Francuskoj se boje doseljenika migranata i tu je nesreća ovih žutih prsluka jer gotovo da i nemaju crnaca što znači da će vlast da ih mlati jer crnce nebi smjeli.

Name

"Pokret Žuti Prsluci "

08.12.2018 15:56

"Pokret Žuti Prsluci" Pokret Žuti Prsluci Nas cilj je da upozorimo i pozovemo vlast da se ozbiljno pozabavi problemima građana. Pratite nas na facebook stranici Pokret Zuti Prsluci. Stigli smo u Bosnu i Hercegovinu.

ODGOVORITE
Name

Bakica

08.12.2018 16:58

Kakva je to demokratija sve pohapsise .Oni samo insistiraju na demokratiji u drugim zemljama a kod njih to nesmije biti sad ce policija sa konjima sve to rastjerati i ugusiti

ODGOVORITE
Name

Mislis

08.12.2018 18:26

Konji sa policijom.