Казна за клевету предсједника

Лидер главне турске опозиционе странке Кемал Килиџдароглу кажњен је данас новчано због клевета на рачун турског предсједника Тајипа Ердогана и његове породице у вези са међународним трансферима новца, јавила је агенција Анадолија.

Свијет 18.07.2018 | 15:11
Казна за клевету предсједника
Ердоган је одбацио наводе Килиџдароглуа, предсједавајућег Републиканске народне партије /ЦХП/, рекавши у новембру прошле године да његова породица није послала никакав новац у иностранство.

Ердоган је рекао да ће одвести Килиџдароглуа на суд и да ће он "платити цијену" за клевете.

Килиџдароглуу је наређено од тада плати одштету Ердогану у неколико судских случајева, али је данас суд одредио да мора плати 75.000 долара предсједнику и његовим најближим, што је до сада највећа сума за клевету.

У одвојеном случају власти су покренуле истрагу након што је Килиџдароглу поставио цртани филм на друштвеним мрежама у коме је лице Ердогана нацртано на неколико животиња уз наслов "Земља Тајипа".

Увреда предсједника државе у Турској је кривично дјело које се кажњава са до четири године затвора. Ердоганови адвокати поднијели су више од 1.800 тужби за клевету.

Групе за људска права кажу да је турска власт постала нетолерантнија према гласовима опозиције од неуспјелог војног удара у јулу 2016. године.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

роки

18.07.2018 15:57

то је турска демокрација ,,,

ОДГОВОРИТЕ