Kazna za klevetu predsjednika

Lider glavne turske opozicione stranke Kemal Kilidždaroglu kažnjen je danas novčano zbog kleveta na račun turskog predsjednika Tajipa Erdogana i njegove porodice u vezi sa međunarodnim transferima novca, javila je agencija Anadolija.

Svijet 18.07.2018 | 15:11
Kazna za klevetu predsjednika
Erdogan je odbacio navode Kilidždaroglua, predsjedavajućeg Republikanske narodne partije /CHP/, rekavši u novembru prošle godine da njegova porodica nije poslala nikakav novac u inostranstvo.

Erdogan je rekao da će odvesti Kilidždaroglua na sud i da će on "platiti cijenu" za klevete.

Kilidždarogluu je naređeno od tada plati odštetu Erdoganu u nekoliko sudskih slučajeva, ali je danas sud odredio da mora plati 75.000 dolara predsjedniku i njegovim najbližim, što je do sada najveća suma za klevetu.

U odvojenom slučaju vlasti su pokrenule istragu nakon što je Kilidždaroglu postavio crtani film na društvenim mrežama u kome je lice Erdogana nacrtano na nekoliko životinja uz naslov "Zemlja Tajipa".

Uvreda predsjednika države u Turskoj je krivično djelo koje se kažnjava sa do četiri godine zatvora. Erdoganovi advokati podnijeli su više od 1.800 tužbi za klevetu.

Grupe za ljudska prava kažu da je turska vlast postala netolerantnija prema glasovima opozicije od neuspjelog vojnog udara u julu 2016. godine.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

roki

18.07.2018 15:57

to je turska demokracija ,,,

ODGOVORITE