МИП доприноси промоцији Српске

Јучерашње саопштење Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске у којем се тврди да "Министарство иностраних послова БиХ ради на умањењу значаја институција Републике Српске" је нетачно и злонамјерно, саопштено је из МИП БиХ.

Босна и Херцеговина 10.04.2018 | 17:42
МИП доприноси промоцији Српске
- Напротив, Министарство иностраних послова БиХ, а посебно министар Игор Црнадак, су својим активностима значајно допринијели промоцији Републике Српске на међународној политичкој сцени, као  и учвршћивању међународног значаја њених надлежности и уставне улоге унутар БиХ.

Подсјећамо да је, поред тога, захваљујући активностима Министарства иностраних послова у Републици Српској у посљедње три године одржано неколико значајних политичких догађаја, уз учешће великог броја министара и других високих међународних функционера. На примјер, министарски састанак Центалноевропске иницијативе одржан је у Бањалуци, а један од најважнијих догађаја током предсједавања БиХ Савјетом Европе одржан је у Народној скупштини Републике Српске.

Министарство иностраних послова БиХ не жели да оцјењује рад представништава Републике Српске у свијету, јер је то посао Народне скупштине Републике Српске и јавности у Републици Српској. Међутим, непобитна је чињеница да нас је Влада Израела упозорила званичним дописом да Представништво Републике Српске у Израелу не постоји и да је шеф представништва персона нон грата за израелске инстититуције.

Такође је чињеница да су Сједињене Америчке Државе увеле санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику, упркос дугогодишњем постојању Представништва Републике Српске у Вашингтону. И један и други примјер указују на значајну међународну штету која се наноси и Републици Српској и БиХ. 

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске у свом саопштењу, на веома манипулативан начин, пореди трошкове дипломатско-конзуларних представништава Министарства иностраних послова БиХ и трошкове представништава Републике Српске, јер представништва Републике Српске немају дипломатски карактер и у њима су најчешће запослене само једна или двије особе.

Како би јавност у Републици Српској и БиХ имала потпуну информацију, Министарство иностраних послова БиХ позива Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске да, као што је то урадило Министарство иностраних послова БиХ, објави све своје трошкове и учини свој рад доступним јавности.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске нема надлежност “над географским распоредом и анализом сврсисходности постојања појединих амбасада”, јер је то искључива надлежност Предсједништва БиХ, а њихова критика је посебно зачуђујућа, јер је постојеће стање утврђено одлукама које је донио господин Небојша Радмановић, високи функционер коалиције која чини Владу Републике Српске.

Министарство иностраних послова БиХ позива Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске да професионално извршава обавезе и функције које су му повјерене уставима и законима, те да престане са бесмисленим политиканством и партијским обрачунима.

Такође, свјесни интересовања јавности које постоји везано за дипломатске и друге међународне активности Републике Српске и БиХ, Министарство иностраних послова БиХ позива на организовање јавне ТВ дебате у којој би учествовали министар Игор Црнадак и министар Златан Клокић, чиме би се омогућило отклањање бројних нејасноћа и приближавање најважнијих чињеница из ове области грађанима -, саопштено је из МИП биХ.

(БН)
 

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Лауш

10.04.2018 15:55

Немој нас толико промовисати, жив био!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Росуље

10.04.2018 18:31

Вала да знаш ....

Name

@ Коста

10.04.2018 16:19

Српска је вец25 година промовисана нема потребе да је МИП промовисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

10.04.2018 16:39

Црнадак увијек ради за Републику Српску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.04.2018 18:31

Да да ма да.

Name

Бојан

10.04.2018 17:07

Браво Игоре. Дај Бозе да је висе таквих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

11.04.2018 10:56

Куку нама када ти прође мандат.

ОДГОВОРИТЕ