Вјежбајте моторику са најмлађима

Када напуни две године, дете би већ требало да уме да држи бојицу, до пете да одабере руку којом ће писати, а до шесте да вешто "барата" оловком.

Здравље 19.01.2017 | 12:00
Вјежбајте моторику са најмлађима
Да би се све то заиста и десило, родитељи морају са њим да вежбају моторику, тако што ће га од раних дана мотивисати да буду самостални у многим радњама - да листају књиге, сами се хране, облаче, везују пертле...

Све ове активности су предуслов развоја малишана и добро је да се комбинују са цртањем и играњем. Није потребно да дете показује сликарски таленат, па ни вољу, али стручњаци кажу да је добро да се подстиче да користи оловке, боје, пластелин, јер од тога зависи колико ће се код њега развити фина моторика.

Већ око прве године живота, најмлађима дајте бојицу и папир, чисто да "жврљају". Наредне године би требало да се игра пластелином, да почне да прави најобичније фигуре. Важно је само да покреће руке. У трећој години би требало да уме да прецртава хоризонталне и вертикалне линије, наредне да напише понека слова и бројеве, а у шестој сва слова.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар