Повратници зимују у туђим кућама

Умјесто у својим топлим домовима, српски повратници у Гламочу, Босанском Грахову и Дрвару још једну зиму ће дочекати у туђим објектима, јер обнова и градња 70 кућа, које су требале да буду завршене ових дана, није ни почела.

Босна и Херцеговина 10.12.2016 | 16:08
Повратници зимују у туђим кућама
Градња кућа за прогнане Србе из Ливањског кантона требало је да крене почетком јесени у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда - Саудијски развојни фонд (САФ), али је до застоја дошло због несугласица између Министарства финансија и трезора БиХ и кредитора.

Према ријечима помоћника министра за избјеглице и расељена лица РС Радована Грајића, проблем је настао јер кредитори извођачима који су обновили дио кућа за повратнике у ФБиХ још нису исплатили новац.

"Пројекат је у фази мировања и неће бити покренут док извођачи не наплате своја потраживања" појаснио је Грајић.

Истакао је да кредитори нису дефинисали разлоге због чега новац није исплаћен, те да Министарство финансија БиХ треба да ријеши проблем јер су они потписници споразума са САФ-ом, а ентитетска министарства га само спроводе.  

"Ово је покушај да се кредитна средства пренесу на ентитете, а не на БиХ, иако ми не можемо преузети ту обавезу на себе јер то није предвиђено споразумом. Све стоји и чека се да се Министарство финансија БиХ изјасни хоће ли прихватити споразум како је раније потписан" рекао је Грајић и закључио да је ово измишљен проблем. 

Начелник Дрвара Горан Броћета каже да због пролонгирања рока обнове и градње кућа највише испаштају повратници, јер су приморани да живе као подстанари или у социјалним становима које им је обезбиједила општина.

"Ти станови никада нису обнављани, а многи живе у својим породичним кућама које су девастиране" прича Броћета.

Додао је да због неусаглашавања ставова Срби повратници у Дрвару живе веома лоше.

Обнова

У Министарству за избјеглице и расељена лица РС кажу да је спроведена процедура за обнову кућа у Босанском Грахову, Дрвару и Гламочу, те да чекају коначан уговор како би извођаче увели у посао.

"Надамо се да ће проблем ускоро бити ријешен и уколико буде обезбијеђен новац, свих 70 кућа би требало да буде завршено до маја наредне године" рекли су у министарству и додали да је вриједност обнове кућа 1,8 милиона марака.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сауди

10.12.2016 15:52

Саудијски развојни фонд, шта ће нам то, да нас неће исламизирати, какви смо ми то људи, нападамо те Арапе из свих расположивих оружја, а сада се користимо и њиховим развојним фондом, ово је за невјеровати????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ресауди

10.12.2016 19:47

Добит це те камиле да узгајате ?

Name

Хе хе

11.12.2016 00:49

Није него це добити камиле да пазе узгајиваце. Видис да су без камила ко муве без главе. Некад су узгајали коње, ем су коњи предано радили ем су пазили своје власнике. Данас коња висе нема,. Зато и јест овско.

Name

Контрапункт

10.12.2016 17:57

Оно сто сам наслиједио у једном селу сјеверно од Дрвара, јос је у горем стању него овај објекат на слици. Никад нецу упутити захтјев багри да је поправе. Само нека моју земљу заобилазе у сто сирем луку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма не

11.12.2016 13:18

То се зове 'инвестмент' - дугороцни кредит Дрзави. Они пласирају новац под камату сто не могу урадити у својој дрзави јер камата је забрањена у серијатској дрзави. Они улазу и у САД, Јапан, УК итд из истог разлога. ФБИХ је у толиким дуговима да само могу добити кредите из арапских земаља јер овима требају финанцијска трзиста. Знаци, био то Јохн, Окура, Драган или Мехмед њих само интересује камата. Колика је то знају у Федерацији.