БиХ и даље лидер по незапослености

Иако је стопа незапослености у БиХ, према анкети о радној снази, смањена, примјетно је да је она и даље највећа у поређењу са свим земљама региона, наведно је у документу "Економски трендови за период јануар-јун 2016", који је објавила Дирекција за економско планирање (ДЕП) БиХ.

Босна и Херцеговина 10.12.2016 | 09:18
БиХ и даље лидер по незапослености
Према том документу, анкетна стопа незапослености у БиХ је у првом полугодишту ове године износила 25,4 одсто и мања је за 2,3 процента у односу на исти период претходне године, али је и као таква највећа у окружењу.

Примјера ради, стопа незапослености у БиХ је готово три пута већа него у Словенији и Бугарској. Иза БиХ се налази Македонија, у којој је у овој години стопа незапослености износила 24,3 одсто, а потом слиједи Црна Гора са стопом од 18,3 одсто, те Србија 17,1 одсто, Хрватска 14,1 одсто.

Просјечна стопа анкетне незапослености у земљама ЕУ у том периоду износила је 8,9 одсто, што довољно одсликава позицију БиХ у односу на те државе.

"У првој половини ове године настављен је тренд смањења броја незапослених људи у БиХ, нарочито у другом кварталу. Просјечан број незапослених у БиХ у првом полугодишту ове године износио је 527.900", стоји у овој анализи.

Како се додаје, у оба бх ентитета број незапослених је смањен, али је у РС стопа смањења била знатно бржа. Тако је просјечан број незапослених у ФБиХ мањи за 2,3 одсто, а у РС 4,9 одсто.

Према квалификационој структури, највећи допринос смањењу броја незапослених у оба ентитета је у категоријама неквалификованих и квалификованих радника. У овом документу се наводи да је у ЕУ и већини земаља у окружењу регистрована нижа стопа незапослености у првом полугодишту ове године.

"Уз повећање броја запослених лица, просјечне нето плате у том периоду у већини земаља у регији су забиљежиле умјерен раст, изузев Румуније, док је реални раст био нешто већи због дефлације", наведено је у овој анализи ДЕП-а БиХ.

Према њиховим ријечима, посматрајући висину просјечне нето плате, као и претходну годину, видљиво је да је највећа просјечна плата у Словенији, а најнижа у Србији и Македонији.

Када је у питању запосленост, у овом документу се наводи да је у БиХ у првој половини ове године настављено постепено повећање броја запослених људи и то по стопи од 1,5 одсто, тако да је просјечан број запослених износио 720.500.

Иако је највећа стопа раста броја запослених у БиХ била у подручју дјелатности пословања некретнинама, и то од 10,5 одсто, најзначајнији раст броја запослених је био у дјелатностима трговине и индустријске производње, који запошљавају највећи број људи у БиХ.

Зоран Павловић, економски аналитичар, рекао је да је очигледно да је домаћим властима у БиХ најмање важно колики је степен незапослености и на који начин је могуће створити бољу пословну климу.

"Дефинитино је сигурно да је то критичан и највећи проблем тренутно у БиХ. Та ситуација са стопом незапослености, поготово с незапосленим младим људима, којих је велики број, је до те мјере проблематична овдје па се и у буџету за идућу годину за те намјене одваја тек 1,7 одсто укупног буџета", рекао је Павловић.

Он је додао да је ситуација таква да активне мјере запошљавања и буџетска подршка реалном сектору, који би морао бити у могућности да људе запосли, нису у фокусу ниједне владе у БиХ.

"Тако да практично живимо у земљи у којој се ствари такве врсте не фокусирају и њима се нико посебно не бави осим завода за запошљавање и одређених програма, који су застарјели у смислу запошљавања младих људи", казао је он.

Павловић је додао да цијелу причу додатно оптерећује чињеница да је наше тржиште потпуно отворено и нема никаквих елемената који би могли бити заштита како би домаћа производња могла успјети да се избори с конкуренцијом из иностранства.

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

истини у оци

10.12.2016 10:04

А по цему БиХ није лидер то корупција ,криминал,незапосленост,непотизам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нова Јања

11.12.2016 08:15

У Новоб Јањи пола куца празно на продају у подне социјални слуцајеви са кантицама једино дјецица када иду у сколу красе улице а и њих је све мање вецина зена у иностранству оставиле своју цувају тудју дјецу јад и биједа а Славко Новаковиц плаца мјесецни рацун за стрју 900 км има се мозе се

Name

перица

10.12.2016 11:13

Колико људи одлази вани и опет остаје толика незапосленост! Овде код мене су све сколе Њемацког навала као никад, на цасове иду масовно и запосени који не зеле остати овде због своје дјеце. Испразнице се цијела РС врло брзо, а кад остану само будзетлије и пензионери нек гледају од цега це себи уплатити.

ОДГОВОРИТЕ