Европска комисија уручила Упитник БиХ

Комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан уручио је данас у Сарајеву Упитник Европске комисије на који власти Босне и Херцеговине имају рок од шест мјесеци да дају одговоре да би Европска комисија ушла у процес одлучивања о додјели статуса кандидата за Босну и Херцеговину.

Босна и Херцеговина 09.12.2016 | 11:11
Европска комисија уручила Упитник БиХ
Хан је Упитник уручио предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу.

Босна и Херцеговина је 15. фебруара поднијела апликацију за чланство у ЕУ, коју је Европска комисија прихватила и у септембру одлучила да БиХ достави Упитник као наредну фазу која очекује БиХ на путу кандидацијског статуса за ЕУ.

На основу досадашњих искустава других земаља које су прошле ту фазу очекује се да у БиХ стигне потенцијалних 2.500 питања на које власти БиХ требају дати одговор, иако се процјењује да би Упитник за БиХ могао садржавати и преко 3.000 питања. Тачан број питања на које БиХ треба одговорити знаће се данас.



Упитник Европске комисије за припрему мишљења о захтјеву за чланство је аналитички инструмент политике проширења ЕУ којег Европска комисија користи како би оцијенила спремност државе која је поднијела захтјев за чланство да стекне статус кандидата и отвори преговоре о приступању са ЕУ, о чему најзад одлучује Савјета ЕУ и Европско вијеће.

Упитник садржи детаљну листу питања која својом структуром прати структуру критерија за чланство у ЕУ, а циљ је да се кроз одговоре направи свеобухватан увид у политички, правни, друштвени, економски и административни систем државе која је поднијела захтјев за чланство у ЕУ, те оцијени његова компатибилност са системом и вриједностима које егзистирају у ЕУ и државама чланицама ЕУ.

Европска комисија доставља упитник након што држава која жели приступити ЕУ поднесе захтјев за чланство у ЕУ Савјету ЕУ, те пошто Савјет ЕУ позове Европску комисију да припреми мишљење о захтјеву за чланство.

Налази до којих Европска комисија дође приликом анализе одговора на питања из упитника биће садржани у мишљењу о захтјеву за чланство чији је кључни садржај препорука Европске комисије Савјету ЕУ о додјељивању статуса кандидата држави која је поднијела захтјев за чланство те отварању преговора, на чему ће и Савјет ЕУ темељити своју одлуку.

Број питања у упитнику различит је од државе до државе те је у случају Хрватске упитник садржавао 4.560, Македоније 4.666, Албаније 2.280, Црне Горе 2.178, те Србије 2.483 питања. Европска комисија приликом достављања Упитника утврђује рок у којем се одговори на питања требају доставити, што је обично два до четири мјесеца. За Хрватску је тај рок био три мјесеца, Македонију, Албанију, Црну Гору четири мјесеца, те Србију два мјесеца.

Након што анализира одговоре, Европска комисија може доставити додатна питања у сврху појашњења достављених одговора или добијања информација о новим спознајама. Број додатних питања зависи од садржаја одговора на првобитно достављена питања, нивоу детаља који су били садржани у одговорима, обиму недостајућих информација и сл. Све државе наведене изнад добиле су додатна питања. За примјер наводимо додатна питања за Србију и Македонију.

Уз одговоре на питања потребно је доставити и преводе на енглески језик важећих прописа у различитим областима, што указује на важност Упитника и његову аналитичку димензију.



(Анадолија)
(Фото: Н1)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ПА

09.12.2016 10:39

То це БАЈА средит за мјесец дана , ал´ПРВО РЕФЕРЕНДУМ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

09.12.2016 10:49

Одмах док Хан не гледа окрени задњу страницу и види колико има питања

ОДГОВОРИТЕ
Name

симбиоза

09.12.2016 11:23

Ма која тзв БиХ..нема од тога ниста.ваљда се и Руси несто питају..а,питају..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.12.2016 12:09

Гази За сибир ста цекас?!

Name

борац

09.12.2016 12:25

Педесет посто БХ становниства ради у западним земљама а колико у тој васој Русији цему Русија ста ми она знаци и сам сам провео младост на западу и све сто имам остварио тамо Русија ме се тице исто колико и индија сто је исс за фанатицне муслимане то је русија за такве србе болесни сте и једни и други

Name

МАЈКА РУСИЈА

09.12.2016 12:33

Процитајте мало књиге историје а послије тога дневне новине, закљуцак , нема спаса без Владимира и Мајке Русије и Ердо је сконто и ста сад патуљци ?

Name

Освит

09.12.2016 13:03

Уз дузно постовање и Русије и Турске ,посебно права њиховог народа да зиве и раде у цивилизациским оквирима какав су изабрали са перспективама које нуде ауторитарни резими који су у овим дрзавама.у пуном напону снаге.Босна и Херцеговина са свим проблемима које има објективно не припада нити том простору нити тим схватањима и ако у овој земљи побједе нека евроазиска схватања,а не европска којим објективно припадамо и културолоски и цивилизацијски боље је напустити овај простор него дозивјети да нам дјеца дозиве фрустрације и затоцениство у роденој земљи.

Name

Студент

09.12.2016 12:24

Стара 'дама' на издисају и на апаратима је наш циљ и жеља. Потпуна безумност и безперспективност домаћих 'политичара'. У психијатрији се овакво патолошко стање или љубав назива НЕКРОФИЛИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кока

09.12.2016 12:33

У бацању димни и Европа им помаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како?

09.12.2016 12:34

Како ово да се деси без Црног и руменог у позадини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

09.12.2016 12:35

Сада ће нам, колико смо килави и неписмени, требати 12 година да испунимо то што се од нас тражи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

09.12.2016 12:35

Сада ће нам, колико смо килави и неписмени, требати 12 година да испунимо то што се од нас тражи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

'ајде

09.12.2016 12:36

Власт неце бити у стању одговорити на та питања ни за 6 година а не 6 мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.12.2016 12:51

Чита ли неко вести из ЕУ? Најјаче политичке странке из тих земаља јасно поручују - нема више проширења! Ово је само бацање прашине у очи, расипање средстава и енергије. Балкан мора да тражи алтернативе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

09.12.2016 13:11

Вјероватно да будемо Руска губернија или ста?

Name

Драгане

09.12.2016 13:14

Мора се увест закон да није нико не додирљив то је ради вас сами заборави русију и европу треба по хапсит све 25 година људи пате нико ниста не ради а ти упитници да је марод нормалан одма пред скупстине усвајај законе они неце да би вам говорили неваљају муслимани аови да неваљају срби и тако у круг а народ одлази све знате а само се правите будале

Name

зумба

09.12.2016 13:05

Ово је за цеститати!!!Онима који то не воле,правац Русија.

ОДГОВОРИТЕ