У БиХ послује 500 фиктивних фирми Арапа

Према још увијек некомплетним резултатима опсежне акције кодног назива "Некретнина", од 700 контролисаних правних субјеката у БиХ, њих 500 је фиктивно и налази се већином у власништву држављана Кувајта, Уједињених Арапских Емирата и Либије.

Босна и Херцеговина 09.12.2016 | 10:57
У БиХ послује 500 фиктивних фирми Арапа
Комплетни резултати акције "Некретнина", која је спроведена на цијелој територији БиХ, биће познати у сриједу, до када би и два теренска центра требало да заврше акцију.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић казао је за Клиx.ба да су досадашњи резултати показали огроман број неправилности те да је од 700 правних субјеката њих 500 фиктивно.

"Да будем прецизан, 499 субјеката нисмо нашли на правој адреси и ради се о фиктивним фирмама. Ове фирме имају укњижене некретнине", рекао је Ујић.

Истакао је да је много и случајева у којима се власник уопше није појављивао, већ је преко нотара регистровао фирму и дао овлашћења бх. држављанима да је воде.

На питање који страни држављани предњаче у кршењу закона БиХ, Ујић је одговорио да је дефинитивно ријеч о становницима Кувајта, Уједињених Арапских Емирата и Либије.

"Кувајтских фирми има највише јер смо их највише и контролисали. И то негдје око 270 правних лица. Становници ових земаља дођу у туристичку посјету, оснују правно лице и долазе до некретнина", казао је Ујић.

Истакао је да Служба за послове са странцима БиХ ради свој посао у складу са овлаштењима и законима БиХ, а да ће у контексту рјешавања овог проблема морати имати и подршку других институција.

"Ми не можемо радити истраге. Већ видимо да се у истрагу укључила СИПА, а све што буде везано за пореске утаје ми ћемо дати пореским органима", рекао је Ујић.

Наглашава да је свјестан чињенице да БиХ требају туристи, али да се сви требамо запитати гдје иду приходи од тих туриста. Како каже, БиХ потребни су и страни инвеститори.

"Ми смо у акцији пронашли и озбиљних инвеститора који запошљавају и по тристо људи. Служба за послове са странцима БиХ јесте сервис страним држављанима, али ми не можемо допустити да неко дође у нашу државу и ради шта хоће", закључио је он.

Подсјећамо, у оквиру акције "Некретнина" проведене су контроле на цијелом простору БиХ која обухватају стране држављане те правне субјекте који су у њиховом власништву.

Служба за послове са странцима БиХ још од раније врши провјере легалности продаје и куповине земљишта и некретнина у БиХ арапским држављанима.

Према важећим законима у БиХ арапским држављанима није омогућено стицање власништва у БиХ због непостојања реципроцитета за стјецање права власништва на некретнинама у Босни и Херцеговини.

У преводу то би значило да је у БиХ домаћим законима онемогућена продаја некретнина страним држављанима осим у случајевима када БиХ има потписане посебне билатералне споразуме са другим земљама који регулишу ову област.

Ипак арапски држављани масовно користе "рупе у законима" с обзиром на то да оснивају фирме преко којих купују некретнине. Наиме, бх. законодавство не спрјечава стране држављане да у БиХ оснивају фирме које у свом власништву могу имати некретнине.

Ова погодност често је коришћена у пословању арапских фирми у БиХ што и не би било спорно да те фирме не купују некретнине попут кућа, станова и викендица које су само на папирима у власништву фирми, а у пракси их користе арапски држављани као приватно власништво.

(Клиx.ба)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Босанац

09.12.2016 10:04

Апсолутна подршка државним истражним органима,кувајћани и остали арапи који су кршили закон БиХ најоштрије казнити,одузети нелегалну имовину и набити ногом у ду*е тамо од куда су и дошли. Једино што ме тјеши и што ће спријечити арапизацију Босне је клима,тешко се они могу навићи на нашу климу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

09.12.2016 12:26

И Руси исто тако раде,хоцес ли реци да и њих треба у гу*ицу ударити

Name

007

09.12.2016 10:22

Одакле толики арапи у БиХ? Када је Додик прије пар година указивао на проблем нелегалног досељавања арапа у БиХ сви сте у глас говорили да су то Додикове "небулозе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

@007

09.12.2016 11:03

Није то друже никакво"нелегално досељавање",постоји закон и прописи,постоји визни и безвизни режим.Све је уређењо законом о боравку странаца у БиХ. СИПА и остале агенцију морају истражити да ли постоји кршење закона,они који крше државне законе морају бити кажњени. За твоју информацију Арапи праве тзв.Београд на води,Арапи су власници Аир Сербиа...итд. МУП РС-а треба истражити да ли у Источном Сарајеву има нелегалне трговие са Арапима? Ја сам против издавања БХ пасоша свим Арапима,од њих нема добра,балканска племена у глобалу нису нормална али арапска племена су још гора.Сви знамо да Арапе може укротити само оштра диктатура у супротном све иде у расуло.

Name

Ре @007

09.12.2016 12:16

Арапи могу постати власници земље само на основу реципроцитета измедју дрзава ако њега нема а нема све ове куповине су фиктивне и падају на суду.

Name

Аха

09.12.2016 10:38

Проблем Арапи а нису проблем наши политичари сто опљацкасе све сто под руку додје. Па да Арапи нису могли купити неби ни куповали. Треба наше Арапе хапсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који смо ми лицемјери

09.12.2016 12:16

У Босни су проблем Арапи само зато сто су Арапи, доносе паре ми раде по законима које је усвојила скупстина БХ. А ако ти исти Арапи, из истих дрзава улазу у Србију [рецимо у 'Београд на води' и ЈАТ/Етихад] они су добро досли и цак предсједник владе Србије се јавно хвали да је арапски сеик његов лицни пријатељ. Мозда и нас Додик надје неког сеика за пријатеља и све би било другације

ОДГОВОРИТЕ
Name

бити реалан

09.12.2016 13:11

Ок а ста је са компанијана за које је утврдјено да су варале дрзаву или ентутете конкретно литванци укио банка па бирац......

ОДГОВОРИТЕ