ОИ - Има право! Болт: То вам је то, највећи сам!

„Сад одох у град“, поручио спринтер са Јамајке после деветог злата на ОИ, колеге га наговарају да се врати у Токију!

Остали спортови 20.08.2016 | 15:45
ОИ - Има право! Болт: То вам је то, највећи сам!
Свака част, довиђења и - хвала!

Јусеин Болт је сишао са олимпијске позорнице. У великом стилу. Деветим златом на Играма. Оно што је успео у Пекингу 2008. и Лондону 2012, поновио је и у Рио де Жанеиру. Тријумфовао је у све три дисциплине за које се пријавио. После првих места на 100 и 200 метара, победио је, као део тима Јамајке, у штафети 4X100 метара, а кад је прешао циљ отишао је у - легенду.

Потом је потврдио оно што се знало и пре такмичења у Бразилу, да су му ово последње Игре. Завршава их као, засигурно, најбољи атлетичар. Не само модерног доба.

„Ето, то вам је то, највећи сам“, рекао је Јуса после тријумфа у штафети коју су чинили још Асафа Пауле, Јохан Блејк и Никол Ашменди (време 37,27 секунди).

Има и право да то каже. Ниједан спринтер пре њега није урадио ни изблиза нешто слично. А неће се још дуго појавити неко налик 29-годишњем момку из Кингстона.

„Сад ћу да останем до касно у граду и да се добро забавим“.

И то му се може. Победио је у сваком финалу у коме се нашао на ОИ.

„Кад сам почињао каријеру нисам знао да ће овако испасти. Моји сарадници из тима су одрадили одличан посао. Док год нам је палица била у рукама није било дилеме да ћемо завршити први“.

Још једном је сумирао утиске са такмичења после којег у колекцији има девет олимпијских злата.

„Осећај је сјајан. Срећан сам, али и опуштен. Дивно је бити део историјских алмахана као један од највећих спортиста свих времена. Поносан сам на себе“.

Наредне године је Првенство света у атлетици у Лондону. Ту ће сигурно учествовати. На следећим Олимијским играма, на разочарање поклоника спорта, неће.

„Недостајаће ми навијачи. Једино ми нећете недотајати ви новинари јер сам дао једно 500 интервјуа“, насмејао се Јусеин Болт.

Његов сународник Јохан Блејк, који је синоћ трчао другу измену, покушаће да наговори Јусу да се предомисли.

„Јусеин мора да буде бесмртан. И он јесте бесмртан. Охрабрићу га да промени своју одлуку и да се вратио на стазу за Игре у Токију 2020. године“, додао је Блејк.

Како ће изгледати стартни блокови на Олимпијским играма без Усеина Болта? Да ли ће бити сувише тихо на трибинама без његове појаве, хумора, харизматичне личности, трка у којима све изгледа тако једноставно и његових резултата који заустављају дах?

Нико то не жели да зна.

Али, чини се да ће од Токија 2020. атлетска публика коначно морати то да спозна.

Сјајни Јамајчанин успео је оно што никада никоме није пошло за руком. У Пекингу 2008, Лондону 2012. и Рију 2016. освојио је златне медаље у тркама на 100 и 200 метара и у штафети 4x100 метара.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар