OI - Ima pravo! Bolt: To vam je to, najveći sam!

„Sad odoh u grad“, poručio sprinter sa Jamajke posle devetog zlata na OI, kolege ga nagovaraju da se vrati u Tokiju!

Ostali sportovi 20.08.2016 | 15:45
OI - Ima pravo! Bolt: To vam je to, najveći sam!
Svaka čast, doviđenja i - hvala!

Jusein Bolt je sišao sa olimpijske pozornice. U velikom stilu. Devetim zlatom na Igrama. Ono što je uspeo u Pekingu 2008. i Londonu 2012, ponovio je i u Rio de Žaneiru. Trijumfovao je u sve tri discipline za koje se prijavio. Posle prvih mesta na 100 i 200 metara, pobedio je, kao deo tima Jamajke, u štafeti 4X100 metara, a kad je prešao cilj otišao je u - legendu.

Potom je potvrdio ono što se znalo i pre takmičenja u Brazilu, da su mu ovo poslednje Igre. Završava ih kao, zasigurno, najbolji atletičar. Ne samo modernog doba.

„Eto, to vam je to, najveći sam“, rekao je Jusa posle trijumfa u štafeti koju su činili još Asafa Paule, Johan Blejk i Nikol Ašmendi (vreme 37,27 sekundi).

Ima i pravo da to kaže. Nijedan sprinter pre njega nije uradio ni izbliza nešto slično. A neće se još dugo pojaviti neko nalik 29-godišnjem momku iz Kingstona.

„Sad ću da ostanem do kasno u gradu i da se dobro zabavim“.

I to mu se može. Pobedio je u svakom finalu u kome se našao na OI.

„Kad sam počinjao karijeru nisam znao da će ovako ispasti. Moji saradnici iz tima su odradili odličan posao. Dok god nam je palica bila u rukama nije bilo dileme da ćemo završiti prvi“.

Još jednom je sumirao utiske sa takmičenja posle kojeg u kolekciji ima devet olimpijskih zlata.

„Osećaj je sjajan. Srećan sam, ali i opušten. Divno je biti deo istorijskih almahana kao jedan od najvećih sportista svih vremena. Ponosan sam na sebe“.

Naredne godine je Prvenstvo sveta u atletici u Londonu. Tu će sigurno učestvovati. Na sledećim Olimijskim igrama, na razočaranje poklonika sporta, neće.

„Nedostajaće mi navijači. Jedino mi nećete nedotajati vi novinari jer sam dao jedno 500 intervjua“, nasmejao se Jusein Bolt.

Njegov sunarodnik Johan Blejk, koji je sinoć trčao drugu izmenu, pokušaće da nagovori Jusu da se predomisli.

„Jusein mora da bude besmrtan. I on jeste besmrtan. Ohrabriću ga da promeni svoju odluku i da se vratio na stazu za Igre u Tokiju 2020. godine“, dodao je Blejk.

Kako će izgledati startni blokovi na Olimpijskim igrama bez Useina Bolta? Da li će biti suviše tiho na tribinama bez njegove pojave, humora, harizmatične ličnosti, trka u kojima sve izgleda tako jednostavno i njegovih rezultata koji zaustavljaju dah?

Niko to ne želi da zna.

Ali, čini se da će od Tokija 2020. atletska publika konačno morati to da spozna.

Sjajni Jamajčanin uspeo je ono što nikada nikome nije pošlo za rukom. U Pekingu 2008, Londonu 2012. i Riju 2016. osvojio je zlatne medalje u trkama na 100 i 200 metara i u štafeti 4x100 metara.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar