Руси згрожени политиком САД-а

Степен неповерења у садашњим односима између Вашингтона и Москве може се упоредити само са оним из времена најжешћег хладноратовског оптуживања.

Свијет 25.10.2015 | 19:52
Руси згрожени политиком САД-а

Захваљујући модернизацији руских електронских медија до сада самоуверени Запад као да је ухватила паника па чешће говоре да губе информативни рат. Све се то одражава и на обичне грађане који после повратка са посла укључе телевизоре и слушају тешке међусобне оптужбе лидера најмоћнијих земаља.

Све су то разлози што је број Руса који сматрају Америку главним непријатељом достигао рекордни број. Најновије истраживање московског Левада центра показало је да чак 71 одсто Руса има негативан однос према америчкој спољној политици, док само четири одсто сматра да је она добра.

Колико је порасло неповерење према САД, види се и из поређења са оним после петодневног рата у Јужној Осетији у августу 2008. године. Тада је негативан став према Американцима имало 53 одсто Руса, док је њихову политику сматрало добром око 12 процената.

После увођења западних санкција Русији због Украјине, чак 75 процената грађана Русије сматрало је да су САД, Немачка, Јапан и Велика Британија противници РФ.

Такав негативан став Руса према САД плод је перманентних напада из Вашингтона на руског председника Владимира Путина. И председник Обама је сврставао Русију у највеће светске опасности. Дакако, нису му остајали дужни ни у Москви, јер су прошла времена кад су Американцима стално попуштали. На скупу политиколога “Валдај” који је минуле недеље трајао три дана у Сочију, председник Русије Владимир Путин је јавно оптужио америчко руководство да лаже и вара свет.

Бројне су тачке неслагања, од борбе против тероризма, односа према “нуклеарном” Ирану, Сирији и тамошњем председнику, постављања противракетне одбране САД у Европи...

У руском Генералштабу оцењују да Американци не желе и неће да признају да без сарадње са Москвом они не могу да реше проблеме са Исламском државом.

Командант америчких копнених снага у Европи генерал Бен Хоџес недавно је изјавио како је свету потребна Русија као део глобалног друштва како би се заједно борили против исламског тероризма. А онда, недуго после тога, у последњем интервјуу који је дао, Хоџес изјављује да се треба пазити руске опасности јер је њихова армија толико ојачала да може изненада да пребаци велике снаге из једног региона у други и чак да захваљујући својим базама на Криму и у Калињинградској области блокира долазак страних бродова у Црно или Балтичко море.

Познати московски војни аналитичар Александар Храмчихин објашњава да америчка војска у Европи није у стању да се у евентуалном сукобу супротстави руским снагама. Али Храмчихин истиче и да реално не постоји никаква опасност да Русија нападне неку европску земљу.

Велик број експерата који су ових дана били у Сочију се слаже са оценом да до отвореног конфликта велесила неће доћи због “равнотеже страха”, тј. великих количина атомског оружја. За Москву је важно што и у Пекингу постоји интерес за ширење добросуседске сарадње и стабилности у региону. А Алексеј Пушков, председник Комитета за међународне односе руске Думе, сматра да ће после “америчких игара” са Исламском државом, и она друга половина света престати да верује Вашингтону.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

мркаљ.

25.10.2015 10:07

Стварно овај Обама је Дзикан прави,ста је рекао са овим потезом.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франкфурт

25.10.2015 10:15

Све ми јасно ал скоро у лондону..не мозес се окренут од руса. .дје је ту логика

ОДГОВОРИТЕ
Name

лауфер

25.10.2015 10:16

Ја незнам какви су били прије 80 тих , ал сада су америманци ЗЛО И стварају ЗЛО !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо

25.10.2015 10:24

Видите народе ова два цуке они експеримтису на јадним и напаценим народом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммм

25.10.2015 10:33

ово ме подсјца на неког, сви су криви само смо ми исправни

ОДГОВОРИТЕ
Name

...зеље њихове...

25.10.2015 12:46

Обама Барак, дрзи ратни корак а Путин Владимир зели мир...

Name

Мд

25.10.2015 13:21

Дјаволска америка науцила да убија пали и разваљује кога зазеле и ко им висе плати е сад кад су Руси рекли да немогу да се играју са њима сад је проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.25.Октобар.2015

25.10.2015 13:43

Долази дело на видело,у лажима су кратке ноге.Долази и свет памети ,и види да их Американци вуку за нос.Америчка администрација нај већа мафија на свету.Са ратовима оплачкаше цео свет.Америка сада ради што је,Хитлер радијо у првом и другом свеском рату.Само,Хитлер је тада ударијо на све фронтове,док,Америка једну по једну државу пљачка,тоје ,Америчка демократија.Долази време да морају пложити рачуне што су растурили:Ирак,Иран,Сирију,Авганистан,ишто су отели српску јужну покрајину,и бомбардовање,Србије и Р Српске,багра,Америчка

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДР

25.10.2015 16:29

ХВАЛА БОГУ ШТО ЈЕ ПУТИН НА ЧЕЛУ РУСИЈЕ. САД ИМА НЕКО ДА СЕ СУПРОТСТАВИ НЕМАНИ ЗВАНОЈ САД. САД СУ НАЈВЕЋЕ ЗЛО ЧОВЈЕЧАНСТВА! ГДЈЕ СУ ОНИ СИГУРАН ЈЕ РАТ.

ОДГОВОРИТЕ