Rusi zgroženi politikom SAD-a

Stepen nepoverenja u sadašnjim odnosima između Vašingtona i Moskve može se uporediti samo sa onim iz vremena najžešćeg hladnoratovskog optuživanja.

Svijet 25.10.2015 | 19:52
Rusi zgroženi politikom SAD-a

Zahvaljujući modernizaciji ruskih elektronskih medija do sada samouvereni Zapad kao da je uhvatila panika pa češće govore da gube informativni rat. Sve se to odražava i na obične građane koji posle povratka sa posla uključe televizore i slušaju teške međusobne optužbe lidera najmoćnijih zemalja.

Sve su to razlozi što je broj Rusa koji smatraju Ameriku glavnim neprijateljom dostigao rekordni broj. Najnovije istraživanje moskovskog Levada centra pokazalo je da čak 71 odsto Rusa ima negativan odnos prema američkoj spoljnoj politici, dok samo četiri odsto smatra da je ona dobra.

Koliko je poraslo nepoverenje prema SAD, vidi se i iz poređenja sa onim posle petodnevnog rata u Južnoj Osetiji u avgustu 2008. godine. Tada je negativan stav prema Amerikancima imalo 53 odsto Rusa, dok je njihovu politiku smatralo dobrom oko 12 procenata.

Posle uvođenja zapadnih sankcija Rusiji zbog Ukrajine, čak 75 procenata građana Rusije smatralo je da su SAD, Nemačka, Japan i Velika Britanija protivnici RF.

Takav negativan stav Rusa prema SAD plod je permanentnih napada iz Vašingtona na ruskog predsednika Vladimira Putina. I predsednik Obama je svrstavao Rusiju u najveće svetske opasnosti. Dakako, nisu mu ostajali dužni ni u Moskvi, jer su prošla vremena kad su Amerikancima stalno popuštali. Na skupu politikologa “Valdaj” koji je minule nedelje trajao tri dana u Sočiju, predsednik Rusije Vladimir Putin je javno optužio američko rukovodstvo da laže i vara svet.

Brojne su tačke neslaganja, od borbe protiv terorizma, odnosa prema “nuklearnom” Iranu, Siriji i tamošnjem predsedniku, postavljanja protivraketne odbrane SAD u Evropi...

U ruskom Generalštabu ocenjuju da Amerikanci ne žele i neće da priznaju da bez saradnje sa Moskvom oni ne mogu da reše probleme sa Islamskom državom.

Komandant američkih kopnenih snaga u Evropi general Ben Hodžes nedavno je izjavio kako je svetu potrebna Rusija kao deo globalnog društva kako bi se zajedno borili protiv islamskog terorizma. A onda, nedugo posle toga, u poslednjem intervjuu koji je dao, Hodžes izjavljuje da se treba paziti ruske opasnosti jer je njihova armija toliko ojačala da može iznenada da prebaci velike snage iz jednog regiona u drugi i čak da zahvaljujući svojim bazama na Krimu i u Kalinjingradskoj oblasti blokira dolazak stranih brodova u Crno ili Baltičko more.

Poznati moskovski vojni analitičar Aleksandar Hramčihin objašnjava da američka vojska u Evropi nije u stanju da se u eventualnom sukobu suprotstavi ruskim snagama. Ali Hramčihin ističe i da realno ne postoji nikakva opasnost da Rusija napadne neku evropsku zemlju.

Velik broj eksperata koji su ovih dana bili u Sočiju se slaže sa ocenom da do otvorenog konflikta velesila neće doći zbog “ravnoteže straha”, tj. velikih količina atomskog oružja. Za Moskvu je važno što i u Pekingu postoji interes za širenje dobrosusedske saradnje i stabilnosti u regionu. A Aleksej Puškov, predsednik Komiteta za međunarodne odnose ruske Dume, smatra da će posle “američkih igara” sa Islamskom državom, i ona druga polovina sveta prestati da veruje Vašingtonu.

Izvor: Večernje NOVOSTI

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

mrkalj.

25.10.2015 10:07

Stvarno ovaj Obama je Dzikan pravi,sta je rekao sa ovim potezom.!

ODGOVORITE
Name

Frankfurt

25.10.2015 10:15

Sve mi jasno al skoro u londonu..ne mozes se okrenut od rusa. .dje je tu logika

ODGOVORITE
Name

laufer

25.10.2015 10:16

Ja neznam kakvi su bili prije 80 tih , al sada su amerimanci ZLO I stvaraju ZLO !!!

ODGOVORITE
Name

nedjo

25.10.2015 10:24

Vidite narode ova dva cuke oni eksperimtisu na jadnim i napacenim narodom

ODGOVORITE
Name

mmm

25.10.2015 10:33

ovo me podsjca na nekog, svi su krivi samo smo mi ispravni

ODGOVORITE
Name

...zelje njihove...

25.10.2015 12:46

Obama Barak, drzi ratni korak a Putin Vladimir zeli mir...

Name

Md

25.10.2015 13:21

Djavolska amerika naucila da ubija pali i razvaljuje koga zazele i ko im vise plati e sad kad su Rusi rekli da nemogu da se igraju sa njima sad je problem

ODGOVORITE
Name

Neđo.25.Oktobar.2015

25.10.2015 13:43

Dolazi delo na videlo,u lažima su kratke noge.Dolazi i svet pameti ,i vidi da ih Amerikanci vuku za nos.Američka administracija naj veća mafija na svetu.Sa ratovima oplačkaše ceo svet.Amerika sada radi što je,Hitler radijo u prvom i drugom sveskom ratu.Samo,Hitler je tada udarijo na sve frontove,dok,Amerika jednu po jednu državu pljačka,toje ,Američka demokratija.Dolazi vreme da moraju pložiti račune što su rasturili:Irak,Iran,Siriju,Avganistan,išto su oteli srpsku južnu pokrajinu,i bombardovanje,Srbije i R Srpske,bagra,Američka

ODGOVORITE
Name

DR

25.10.2015 16:29

HVALA BOGU ŠTO JE PUTIN NA ČELU RUSIJE. SAD IMA NEKO DA SE SUPROTSTAVI NEMANI ZVANOJ SAD. SAD SU NAJVEĆE ZLO ČOVJEČANSTVA! GDJE SU ONI SIGURAN JE RAT.

ODGOVORITE