Владари свијета: Они знају све о нама

“Епл”, “Гугл”, “Фејсбук”, “Мајкрософт” и “Амазон”, пет гиганата интернета и високих технологија из САД, вреде скоро два билиона долара.

Свијет 29.10.2014 | 08:50
Владари свијета: Они знају све о нама

Италијански магазин “Панорама” их је због овога и због утицаја који имају на људске животе прогласио новим газдама света. Лист наводи да ове компаније сада већ представљају праву глобалну моћ која осигурава супериорност САД.

Њихови главни менаџери разговарају на равној нози са шефовима држава и премијерима влада, утичу на доношење закона у америчком Конгресу, траже примену њихове регулативе о приватности и имиграцији, па чак долазе и у директни сукоб с Европском унијом у вези са пореским питањем.

"Од музике до пеглања кошуља, од пријатељстава до кредитних картица, гиганти интернета сада већ знају све о нама... Имају револуционарне идеје, зато што правила која је утврдила капиталистичка привреда не одговарају више њиховом бизнису. Али, почињу да уливају страх", пише угледни магазин.

Ови гиганти су у константном рату, а циљ њихове борбе смо сви ми, тачније 2,8 милијарди људи који сваког дана сурфују интернетом и користе кредитне и дебитне картице.

Сваки од пет такмаца жели да постане једини газда света, да приграби себи што више дигиталних грађана и елиминише конкуренцију.

Занимљиво је да су се на почетку све ове компаније држале своје почетне мисије, па је тако “Гугл” све полагао на интернет претраживач, “Епл” на иновативне, скупе и оригинално дизајниране производе, “Амазон” је држао највећу онлајн књижару на свету, “Мајкрософт” је свој оперативни систем имао у скоро сваком компјутеру, а “Фејсбук” је настао као албум сећања било кога ко се прикачи на интернет.

Сада су ове фирме постале сваштоједи, а Џулијан Асанж, оснивач “Викиликса”, назвао је већ то новим тоталитаризмом.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нео

29.10.2014 07:30

Историја ових компанија показује да су оне настале као оруђе , а све њихове технолошке иновације створио је Пентагон . Ненормално је да све америчке ИТ компаније посједују земљиште око једне војне базе , а Гоогле , Yахоо , Фацебоок , Мозилла имају своја сједишта уз исту базу , а у бази јединица за психолошки рат америчке војске . Задивљујуће је да један универзитет као што је Станфорд изњедри тако много младих генија који основаше тако уносне компаније .

ОДГОВОРИТЕ