Сарајево: Такси мора бити бијели!?

Сва такси возила у Сарајеву ускоро ће морати да буду бијеле боје, уколико буду усвојене измјене Закона о такси превозу у Кантону Сарајеву које су у скупштинској процедури и које ће се наћи на јавној расправи.

Босна и Херцеговина 05.09.2014 | 22:05
Сарајево: Такси мора бити бијели!?

Скупштина Кантона Сарајево на сједници одржаној у сриједу 3. септембра позитивно се изјаснила о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о такси превозу у Кантону Сарајево, али прије усвајања он ће проћи јавну расправу.

Овим нацртом такође је прописано да ће Министарство саобраћаја постојећим такси превозницима-правним лицима извршити расподјелу 41 допунске такси ознаке путем посебног конкурса, који ће се провести у року од 60 дана и за који ће критерије утврдити Влада.

Енвер Суљагић, предсједник Удружења Сарајевотаxи, сматра да је сам приједлог нацрта дио предизборне игре појединих странака.

„Ни једна ни друга ставка нема основе да прођу. Нико не може дијелити лиценце како њима одговара јер постоје закони који кажу на колико становника иде један такси“, рекао је Суљагић.

Актуелни Закон о такси превозу налаже једно возило на 700 становника, иако су још раније из кантоналног Министарства саобраћаја покушавали да повећају број таксиста тако што ће бити једно возило на 500 становника. Тренутно је у Кантону Сарајево, према подацима који се могу наћи на страници Министарства саобраћаја лиценцирано укупно 827 таксиста.

Новим Нацртом закона је дефинисано да су такси превозници дужни ускладити боју возила у року од три године од дана ступања Закона на снагу.

„Раније је било приче о усклађивању боја такси возила, а управо је због тога донесен закон на државном нивоу да сва возила која се баве том дјелатношћу морају имати такси ознаке и ТА табле како би се разликовали од осталих учесника у саобраћају, тако да ни та ставка нема смисла“, казао нам је Суљагић.

Како је рекао Суљагић, овај закон је требао бити хитно усвојен, али ће се ипак наћи на јавној расправи.

„Скупштина Кантона Сарајево је постала смијешна и не би ме чудило да усвоје закон, али вам гарантујем да ћемо их тужити и да ћемо добити, јер се њиховим законом крше они који су већи и од кантоналних“, казао нам је Суљагић.

Јусуф Бубица, министар саобраћаја у КС, рекао је рекао да се на овај начин покушава увести мало реда у такси саобраћај у главном граду Босне и Херцеговине.

„Не знам зашто се од сваке добре ствари коју покушамо направити прави сензација. Ово је само Нацрт закона који ће сада ићи на јавну расправу. Кад сви изнесу своје ставове, ми ћемо их размотрити и као приједлог поново послати Скупштини на разматрање“, рекао је Бубица.

Он је истакао да је овај нацрт била лијепа жеља Министарства да грађани и туристи тачно знају која возила обављају такси превоз.

„Шта је мени стало које ће боје бити такси? Сарајево као наш највећи град заслужује да има таксије исте боје. Тиме би свима било лакше уочити такси возило у саобраћају, а истовремено би се смањио број нелегалних таксиста у граду“, рекао је министар Бубица.

Разлог за незадовољство оваквом нацртом закона лежи у новцу које би таксисти и фирме које се баве такси превозом требали издвојити за фарбање својих возила. Ипак, како нам је рекао Суљагић, није немогуће да таксисти прихвате овакав закон, уколико би с Кантоном успјели постићи договор око финансирања фарбања возила.


Извор: Мондо.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

градјанин

05.09.2014 21:24

логицно и љепо да буду сви исте боје и да се сви исто обуку ..а не свак своје село преставља :) брате ЈЕДНОБОЈНИ И ЦАО

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободан тузла

06.09.2014 06:01

Ови у министарствима не знају колико коста фарбање аута јер они имају БУДЗЕТСКУ ПЛАТУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уг

07.09.2014 05:57

Опет беспослени струцњаци измисљају тоцак и топлу воду.Хоце у ЕУ а контрирају и себи и њима.Ако се мисле икад прикацити уз ту "друзину",онда би било нормално да се полако прилагодјавају њима.Таксисти у ЕУ нису беле боје.Хоце ли ти јадни људи након годину или три опет фарбати возила или лепити фолије.Хм бела боја и понеки плави цветиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

07.09.2014 07:04

Свагдје жути, а ти бијели . Циркус колорадо па хајде

ОДГОВОРИТЕ