Sarajevo: Taksi mora biti bijeli!?

Sva taksi vozila u Sarajevu uskoro će morati da budu bijele boje, ukoliko budu usvojene izmjene Zakona o taksi prevozu u Kantonu Sarajevu koje su u skupštinskoj proceduri i koje će se naći na javnoj raspravi.

Bosna i Hercegovina 05.09.2014 | 22:05
Sarajevo: Taksi mora biti bijeli!?

Skupština Kantona Sarajevo na sjednici održanoj u srijedu 3. septembra pozitivno se izjasnila o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o taksi prevozu u Kantonu Sarajevo, ali prije usvajanja on će proći javnu raspravu.

Ovim nacrtom takođe je propisano da će Ministarstvo saobraćaja postojećim taksi prevoznicima-pravnim licima izvršiti raspodjelu 41 dopunske taksi oznake putem posebnog konkursa, koji će se provesti u roku od 60 dana i za koji će kriterije utvrditi Vlada.

Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevotaxi, smatra da je sam prijedlog nacrta dio predizborne igre pojedinih stranaka.

„Ni jedna ni druga stavka nema osnove da prođu. Niko ne može dijeliti licence kako njima odgovara jer postoje zakoni koji kažu na koliko stanovnika ide jedan taksi“, rekao je Suljagić.

Aktuelni Zakon o taksi prevozu nalaže jedno vozilo na 700 stanovnika, iako su još ranije iz kantonalnog Ministarstva saobraćaja pokušavali da povećaju broj taksista tako što će biti jedno vozilo na 500 stanovnika. Trenutno je u Kantonu Sarajevo, prema podacima koji se mogu naći na stranici Ministarstva saobraćaja licencirano ukupno 827 taksista.

Novim Nacrtom zakona je definisano da su taksi prevoznici dužni uskladiti boju vozila u roku od tri godine od dana stupanja Zakona na snagu.

„Ranije je bilo priče o usklađivanju boja taksi vozila, a upravo je zbog toga donesen zakon na državnom nivou da sva vozila koja se bave tom djelatnošću moraju imati taksi oznake i TA table kako bi se razlikovali od ostalih učesnika u saobraćaju, tako da ni ta stavka nema smisla“, kazao nam je Suljagić.

Kako je rekao Suljagić, ovaj zakon je trebao biti hitno usvojen, ali će se ipak naći na javnoj raspravi.

„Skupština Kantona Sarajevo je postala smiješna i ne bi me čudilo da usvoje zakon, ali vam garantujem da ćemo ih tužiti i da ćemo dobiti, jer se njihovim zakonom krše oni koji su veći i od kantonalnih“, kazao nam je Suljagić.

Jusuf Bubica, ministar saobraćaja u KS, rekao je rekao da se na ovaj način pokušava uvesti malo reda u taksi saobraćaj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

„Ne znam zašto se od svake dobre stvari koju pokušamo napraviti pravi senzacija. Ovo je samo Nacrt zakona koji će sada ići na javnu raspravu. Kad svi iznesu svoje stavove, mi ćemo ih razmotriti i kao prijedlog ponovo poslati Skupštini na razmatranje“, rekao je Bubica.

On je istakao da je ovaj nacrt bila lijepa želja Ministarstva da građani i turisti tačno znaju koja vozila obavljaju taksi prevoz.

„Šta je meni stalo koje će boje biti taksi? Sarajevo kao naš najveći grad zaslužuje da ima taksije iste boje. Time bi svima bilo lakše uočiti taksi vozilo u saobraćaju, a istovremeno bi se smanjio broj nelegalnih taksista u gradu“, rekao je ministar Bubica.

Razlog za nezadovoljstvo ovakvom nacrtom zakona leži u novcu koje bi taksisti i firme koje se bave taksi prevozom trebali izdvojiti za farbanje svojih vozila. Ipak, kako nam je rekao Suljagić, nije nemoguće da taksisti prihvate ovakav zakon, ukoliko bi s Kantonom uspjeli postići dogovor oko finansiranja farbanja vozila.


Izvor: Mondo.ba

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

gradjanin

05.09.2014 21:24

logicno i ljepo da budu svi iste boje i da se svi isto obuku ..a ne svak svoje selo prestavlja :) brate JEDNOBOJNI I CAO

ODGOVORITE
Name

slobodan tuzla

06.09.2014 06:01

Ovi u ministarstvima ne znaju koliko kosta farbanje auta jer oni imaju BUDZETSKU PLATU...

ODGOVORITE
Name

Ug

07.09.2014 05:57

Opet besposleni strucnjaci izmisljaju tocak i toplu vodu.Hoce u EU a kontriraju i sebi i njima.Ako se misle ikad prikaciti uz tu "druzinu",onda bi bilo normalno da se polako prilagodjavaju njima.Taksisti u EU nisu bele boje.Hoce li ti jadni ljudi nakon godinu ili tri opet farbati vozila ili lepiti folije.Hm bela boja i poneki plavi cvetic.

ODGOVORITE
Name

Crni

07.09.2014 07:04

Svagdje žuti, a ti bijeli . Cirkus kolorado pa hajde

ODGOVORITE