Lajčak najavio: Razgovore ćemo uskoro nastaviti

Specijani izaslanik EU Miroslav Lajčak saopštio je večeras da je zajedno sa izaslanicima Francuske, Nemačke, Italije i SAD posetio Beograd i Prištinu kako bi razgovarali o daljim koracima ka normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU što, kako je naglasio, znači punu primenu svih postignutih sporazuma. 

Srbija 20.01.2023 | 21:11
Lajčak najavio: Razgovore ćemo uskoro nastaviti

Lajčak je na Tviteru najavio da planira da uskoro nastavi sa razgovorima. 

"Zajedno sa glavnim spoljnopolitičkim savetnicima Francuske, Nemačke i ITalije i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom otputovao sam danas na Kosovo i Srbiju da razgovaramo o koracima ka normalizaciji njihovih odnosa na osnovu našeg predloga. To takođe znači punu primenu svih sporazuma. Planiram da uskoro nastavim naše razgovore", poručio je Lajčak na Tviteru.

U Beograd i Prištinu danas su zajedno sa Lajčakom doputovali specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.

Nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, Lajčak je rekao da sastanak sa njim nije bio lak, kao i da je od njega očekivao više razumevanja za predlog EU za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

 Lajčak je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je  implementacija i osnivanje Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom ključna i naglasio da su uvereni da je nemačko francuski plan koji su predstavili u septembru najbolji način da se uspostave odnosi Srbije i Kosova i evropske integracije regiona.

On je ocenio da je Vučić pokazao odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju. 

(Tanjug Foto: AP) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ravna Gora

20.01.2023 21:28

Kosovo je Srbija, bilo i bice!

ODGOVORITE
Name

Стварност

21.01.2023 07:59

Било јесте, а да ли ће бити зависи од тога да ли ће проравногорци умјесто тастатуре узети оружје, вратити га у окриље Србије и послије одбранити.

Name

Orakle

21.01.2023 14:03

Bilo kako bilo, bez pravog okrsaja nema rjesenja!

Name

Jaffa

21.01.2023 07:04

Gdje je Lajčak tu je propast za Srbe.

ODGOVORITE
Name

U Slovacku

21.01.2023 11:42

Pa tamo bulazni, raskucavaj koliko ti volja....

ODGOVORITE
Name

za U Slovacku

22.01.2023 22:39

Ne stvarno,idu li ovi ikada kuci?