Лајчак најавио: Разговоре ћемо ускоро наставити

Специјани изасланик ЕУ Мирослав Лајчак саопштио је вечерас да је заједно са изасланицима Француске, Немачке, Италије и САД посетио Београд и Приштину како би разговарали о даљим корацима ка нормализацији односа на основу предлога ЕУ што, како је нагласио, значи пуну примену свих постигнутих споразума. 

Србија 20.01.2023 | 21:11
Лајчак најавио: Разговоре ћемо ускоро наставити

Лајчак је на Твитеру најавио да планира да ускоро настави са разговорима. 

"Заједно са главним спољнополитичким саветницима Француске, Немачке и ИТалије и замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром отпутовао сам данас на Косово и Србију да разговарамо о корацима ка нормализацији њихових односа на основу нашег предлога. То такође значи пуну примену свих споразума. Планирам да ускоро наставим наше разговоре", поручио је Лајчак на Твитеру.

У Београд и Приштину данас су заједно са Лајчаком допутовали специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, саветник за спољну политику и безбедност немачког канцелара Јенс Плетнер, саветник за спољну политику председника Француске Емануел Бон и саветник за спољну политику и безбедност премијерке Италије Франческо Тало.

Након састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, Лајчак је рекао да састанак са њим није био лак, као и да је од њега очекивао више разумевања за предлог ЕУ за нормализацију односа са Београдом.

 Лајчак је, након разговора са председником Србије Александром Вучићем, рекао да је  имплементација и оснивање Заједнице општина са већинским српским становништвом кључна и нагласио да су уверени да је немачко француски план који су представили у септембру најбољи начин да се успоставе односи Србије и Косова и европске интеграције региона.

Он је оценио да је Вучић показао одговоран приступ и вољу да донесе тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе за Србију. 

(Тањуг Фото: АП) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Равна Гора

20.01.2023 21:28

Косово је Србија, било и бице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

21.01.2023 07:59

Било јесте, а да ли ће бити зависи од тога да ли ће проравногорци умјесто тастатуре узети оружје, вратити га у окриље Србије и послије одбранити.

Name

Оракле

21.01.2023 14:03

Било како било, без правог окрсаја нема рјесења!

Name

Јаффа

21.01.2023 07:04

Гдје је Лајчак ту је пропаст за Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Словацку

21.01.2023 11:42

Па тамо булазни, раскуцавај колико ти воља....

ОДГОВОРИТЕ
Name

за У Словацку

22.01.2023 22:39

Не стварно,иду ли ови икада куци?