Vlast jedno priča a drugo radi!

Saga zvana “Put BiH u NATO” je nastavljena. Produbljene su i podjele u zemlji. Dok se političari, sa obje strane entitetske granice, blago rečeno, nadmeću ko će svoje stavove jasnije iznijeti u javnost, analitičari ocjenjuju da je sve maska i zamazivanje očiju narodu, te skretanje pažnje sa stvarnih problema.

Bosna i Hercegovina 20.01.2023 | 20:00
Vlast jedno priča a drugo radi!

Znamo li uopšte šta znači put BiH u Sjevernoatlansku alijansu i ima li BiH uslove da pristupi savezu?

Saga zvana “Put BiH u NATO” je nastavljena. Produbljene su i podjele u zemlji. Dok se političari, sa obje strane entitetske granice, blago rečeno, nadmeću ko će svoje stavove jasnije iznijeti u javnost, analitičari ocjenjuju da je sve maska i zamazivanje očiju narodu, te skretanje pažnje sa stvarnih problema. Znamo li uopšte šta znači put BiH u Sjevernoatlansku alijansu i ima li BiH uslove da pristupi savezu.

„Imam pozitivne i ohrabrujuće vijesti za sve građane u BiH. BiH nije sama i ona nezaustavljivo ide u NATO”, rekao je  član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović 16. januara iz Brisela.

Ova izjava Denisa Bećirovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, odjeknula je u političkim krugovima kao eksplozija. Time je postizborno zatišje i izbjegavanje polemike oko kojih nema saglasnosti među čelnicima političara u BiH prekinuto.

“Opet vidimo oko NATO-a jednu tačku prijepora na kojima će ova nova koalicija na državnom nivou u BiH polomiti zube”, rekla je politikolog Tanja Topić.

Iako je u prvi mah djelovalo da su konačno na političkoj sceni akteri koji zagovaraju put reformi, zanesenost je brzo splasnua. Tema o kojoj javnost, a očigledno i političari ne znaju mnogo opet je uzdrmala scenu.

“Nato je savez bogatih država, dobro demokratskih  i pravno uređenih sistema, BiH je daleko od toga. Zato mi i šaljemo te godišnje izvještaje da oni vide dokle smo mi došli, mi po ovom stanju sad ne možemo biti u njihovom sastavu. Upravo zbog toga NATO ne pritišće BiH”, rekao je politički analitičar Velizar Antić.

Na pomen NATO puta, zvaničnici iz Republike Srpsk burno su reagovali. Predsjednik Milorad Dodik kategoričan: od NATO puta BiH nema ništa. To kaže kao da sam prije nekoliko mjeseci nije aminovao Program reformi, navodi opozicija.

“Dodik i SNSD su trasirali put RS i BiH u NATO i nikakva izjava ne može opravdati jasno činjenje koje je dokumentovano kroz odluke koje su donosili Dodik i Radmanović i snose odgovornost da je aktiviran ANP”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Dok se prije stalno oslanjao na narod i dok je zagovarao referendum o izjašnjenju građana o ulasku BiH u NATO, sada Dodik radi, potpisuje i odobrava, ne pitajući građane, smatra opozicija u Srpskoj. Evo i zašto.

„To je jedna licemjerna priča kojom treba da se zamažu oči javnosti. Zašto sad ne izađu Dodik ili Cvijanovićeva i kažu da je to krupno pitanje i ako dođu u tu situaciju da se o tome mora izjasniti, da će o tome odlučivati narod referendumom. Zašto neće to više niko reći, jer je referendum kao pojava toliko puta izlizan da u taj referendum više niko ne vjeruje”, rekao je Milan Miličević, v. d. predsjednika SDS-a.

Stručna javnost jasno ocjenjuje da iza svega stoji – korist. I kod srpskih i kod bošnjačkih i kod hrvatskih političara. To su glasači i održavanje na vlasti.

“Jasno je da je stav Srba u BiH u visokom procentu protiv NATO-a, jer je Alijansa bombardovala Srbe I ukoliko bi Dodik rekao da ide ka NATO-u izgubio bi podršku u narodu i izbubio bi izbore”, kaže Antić.

Tanja Topić ocjenjuje:

“Čini mi se da većina političkih aktera u BiH nije zainteresovana za neke procese, a posebno integracija u BiH, jer to znači pravno uređena država što njima nikako ne odgovara”.

Koliko je BiH daleko od NATO-a ili koliko mu je blizu, pokazuje i činjenica da se mišljenja onih koji o tome odlučuju prečesto mijenjaju, da se bitni potpisi stavljaju iza očiju javnosti, ali i da se uz sve to godinama tapka u mjestu, ocjena je stručne javnosti.  

(BN Foto: Aehiva)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

BL

20.01.2023 19:16

A i kad bi doslo do referenduma o NATO pristupu BIH, tu se ne pitaju samo srbi iz RS, nego svi iz BIH, a dosta je vise onih koji su za nego protiv, tako da nikad nece doci do toga da se narod izjasni. Sto se tice tzv strucnjaka, pa jedni te isti se vrte i komentarisu i pdv, poreze, place, budjet, odbranu, sigurnost, vanjsku politiku. Jos samo poplave nisu.

ODGOVORITE
Name

He He

20.01.2023 20:14

Kako da ne, svugdje većina odlučuje, samo u SFRJ nije mogla , tu se odlučivalo u repubikicama i pokrajinicama ! Ono za buđet ti je naj jače !

Name

VRS

20.01.2023 22:16

O cemu se polemise bez potrebe!!! Pa samo pogledajte naslovnu fotku… sve vam je jasno!!! To je slika iz Italije dok je bio i ostao amercki igrac!! Ko njemu vise sta vjeruje od normali ljudi??? NIKO!!! Vjeruju mu ulizuce i poltroni koji nikad nebi bili za zivota, ni na jednoj funkciji, stevandic, nesic, banjac, profesorica engleskog, viskovic… to su ljudi nekog srednjeg prosjeka inteligencije, i zbog toga propadamo kao drustvo i nacija!!!

Name

Re

21.01.2023 04:23

Prvo završi osnovnu školu ,budjet, pa komentariši o budžetu.

Name

d

21.01.2023 06:30

Vlast ne poštuje narod ni o čemu, a narod je izabrao krkane ili su se sami proglasili dugi niz godina ko zna.

Name

BAZA

20.01.2023 19:16

BAZA u BAKINCIMA. Komandant Dodik poznatiji kao RUDONJA,RONHIL ,BUDALA. GASI RS.

ODGOVORITE
Name

KRATKI PARTNER

21.01.2023 07:25

Nije ronhil, nego kratki partner koji se prodavao po Republici Srpskoj.

Name

NIKOLA SPIRIC - PREVRTAC

21.01.2023 08:35

je sa Dodikom bio na tom NATO brodu, zajedno sa nekim novinarima. Sigurno je medju tim novinarima bio i ona Dodikova ustva - Rajko Vasic.

Name

mi le

20.01.2023 19:26

hrvat , bitanga i zlotvor.

ODGOVORITE
Name

?

20.01.2023 19:48

Ko god i malo razmislja , divoljne su vjezbe Amerikanaca i vojske BiH na Manjaci Ne treba vise

ODGOVORITE
Name

16 krajiška

20.01.2023 20:00

Bljuzgo ološ dezerter pljačkaš budžeta prikrivač ubistava po Banjaluci velika srbenda sa NATO nosača !!!!

ODGOVORITE
Name

Arsa

20.01.2023 20:11

Nesuđenom generalu RViPVO lijepo stoji ta kaciga NATO pakta ili šljemafon i cvike

ODGOVORITE
Name

Total Damage

20.01.2023 21:27

Sudbina gradjanstva RS je u rukama politickog sarlatana, Milorada Dodika.

ODGOVORITE
Name

A

20.01.2023 21:47

Ova slika naseg presednika obavezno da se postavi u sve drzavne ustnove a posebno u skole????????????? ps. kako lijepa slika

ODGOVORITE
Name

blago nama

20.01.2023 22:49

Da, fotka je genijalna...koji debil nama vlada.

Name

Dragan

20.01.2023 21:57

Nato i ovako radi po Bosni sta god hoce i nema toga da mu neko more zabraniti i tako i treba a ko ce ako nece Nato mozda ovi neki misle na Ruse il Kineze otoga nema nista Bosna je u pravim rukama i nemoze nam niko nista

ODGOVORITE
Name

Ре

21.01.2023 07:16

Ниси ти био на Мањачи кад нас је Додик предводио у тјерању тих Натоваца ,захваљујући само њему они више несмију доћи.

Name

Međuentitetska saga

21.01.2023 09:15

Postoje li međuopstinske granice i zasto o njima niko ne prica? Malo nam je granica u zivotu, treba pojacati tu retoriku. Kako bi bilo zabavno postaviti i koji balvan da se zacini situacija. Nepismeni novinarcici u sluzbi politike

ODGOVORITE
Name

Ђојо

21.01.2023 12:20

Занима ме како пронађоше одговарајућу кацигу за онај Цоцин бубањ на раменима?

ODGOVORITE