Власт једно прича а друго ради!

Сага звана “Пут БиХ у НАТО” је настављена. Продубљене су и подјеле у земљи. Док се политичари, са обје стране ентитетске границе, благо речено, надмећу ко ће своје ставове јасније изнијети у јавност, аналитичари оцјењују да је све маска и замазивање очију народу, те скретање пажње са стварних проблема.

Босна и Херцеговина 20.01.2023 | 20:00
Власт једно прича а друго ради!

Знамо ли уопште шта значи пут БиХ у Сјеверноатланску алијансу и има ли БиХ услове да приступи савезу?

Сага звана “Пут БиХ у НАТО” је настављена. Продубљене су и подјеле у земљи. Док се политичари, са обје стране ентитетске границе, благо речено, надмећу ко ће своје ставове јасније изнијети у јавност, аналитичари оцјењују да је све маска и замазивање очију народу, те скретање пажње са стварних проблема. Знамо ли уопште шта значи пут БиХ у Сјеверноатланску алијансу и има ли БиХ услове да приступи савезу.

„Имам позитивне и охрабрујуће вијести за све грађане у БиХ. БиХ није сама и она незаустављиво иде у НАТО”, рекао је  члан Предсједништва Босне и Херцеговине Денис Бећировић 16. јануара из Брисела.

Ова изјава Дениса Бећировића, бошњачког члана Предсједништва БиХ, одјекнула је у политичким круговима као експлозија. Тиме је постизборно затишје и избјегавање полемике око којих нема сагласности међу челницима политичара у БиХ прекинуто.

“Опет видимо око НАТО-а једну тачку пријепора на којима ће ова нова коалиција на државном нивоу у БиХ поломити зубе”, рекла је политиколог Тања Топић.

Иако је у први мах дјеловало да су коначно на политичкој сцени актери који заговарају пут реформи, занесеност је брзо спласнуа. Тема о којој јавност, а очигледно и политичари не знају много опет је уздрмала сцену.

“Нато је савез богатих држава, добро демократских  и правно уређених система, БиХ је далеко од тога. Зато ми и шаљемо те годишње извјештаје да они виде докле смо ми дошли, ми по овом стању сад не можемо бити у њиховом саставу. Управо због тога НАТО не притишће БиХ”, рекао је политички аналитичар Велизар Антић.

На помен НАТО пута, званичници из Републике Српск бурно су реаговали. Предсједник Милорад Додик категоричан: од НАТО пута БиХ нема ништа. То каже као да сам прије неколико мјесеци није аминовао Програм реформи, наводи опозиција.

“Додик и СНСД су трасирали пут РС и БиХ у НАТО и никаква изјава не може оправдати јасно чињење које је документовано кроз одлуке које су доносили Додик и Радмановић и сносе одговорност да је активиран АНП”, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Док се прије стално ослањао на народ и док је заговарао референдум о изјашњењу грађана о уласку БиХ у НАТО, сада Додик ради, потписује и одобрава, не питајући грађане, сматра опозиција у Српској. Ево и зашто.

„То је једна лицемјерна прича којом треба да се замажу очи јавности. Зашто сад не изађу Додик или Цвијановићева и кажу да је то крупно питање и ако дођу у ту ситуацију да се о томе мора изјаснити, да ће о томе одлучивати народ референдумом. Зашто неће то више нико рећи, јер је референдум као појава толико пута излизан да у тај референдум више нико не вјерује”, рекао је Милан Миличевић, в. д. предсједника СДС-а.

Стручна јавност јасно оцјењује да иза свега стоји – корист. И код српских и код бошњачких и код хрватских политичара. То су гласачи и одржавање на власти.

“Јасно је да је став Срба у БиХ у високом проценту против НАТО-а, јер је Алијанса бомбардовала Србе И уколико би Додик рекао да иде ка НАТО-у изгубио би подршку у народу и избубио би изборе”, каже Антић.

Тања Топић оцјењује:

“Чини ми се да већина политичких актера у БиХ није заинтересована за неке процесе, а посебно интеграција у БиХ, јер то значи правно уређена држава што њима никако не одговара”.

Колико је БиХ далеко од НАТО-а или колико му је близу, показује и чињеница да се мишљења оних који о томе одлучују пречесто мијењају, да се битни потписи стављају иза очију јавности, али и да се уз све то годинама тапка у мјесту, оцјена је стручне јавности.  

(БН Фото: Аехива)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

БЛ

20.01.2023 19:16

А и кад би досло до референдума о НАТО приступу БИХ, ту се не питају само срби из РС, него сви из БИХ, а доста је висе оних који су за него против, тако да никад неце доци до тога да се народ изјасни. Сто се тице тзв струцњака, па једни те исти се врте и коментарису и пдв, порезе, плаце, будјет, одбрану, сигурност, вањску политику. Јос само поплаве нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

20.01.2023 20:14

Како да не, свугдје већина одлучује, само у СФРЈ није могла , ту се одлучивало у репубикицама и покрајиницама ! Оно за буђет ти је нај јаче !

Name

ВРС

20.01.2023 22:16

О цему се полемисе без потребе!!! Па само погледајте насловну фотку… све вам је јасно!!! То је слика из Италије док је био и остао амерцки играц!! Ко њему висе ста вјерује од нормали људи??? НИКО!!! Вјерују му улизуце и полтрони који никад неби били за зивота, ни на једној функцији, стевандиц, несиц, бањац, професорица енглеског, висковиц… то су људи неког средњег просјека интелигенције, и због тога пропадамо као друство и нација!!!

Name

Ре

21.01.2023 04:23

Прво заврши основну школу ,будјет, па коментариши о буџету.

Name

д

21.01.2023 06:30

Власт не поштује народ ни о чему, а народ је изабрао кркане или су се сами прогласили дуги низ година ко зна.

Name

БАЗА

20.01.2023 19:16

БАЗА у БАКИНЦИМА. Командант Додик познатији као РУДОЊА,РОНХИЛ ,БУДАЛА. ГАСИ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАТКИ ПАРТНЕР

21.01.2023 07:25

Није ронхил, него кратки партнер који се продавао по Републици Српској.

Name

НИКОЛА СПИРИЦ - ПРЕВРТАЦ

21.01.2023 08:35

је са Додиком био на том НАТО броду, заједно са неким новинарима. Сигурно је медју тим новинарима био и она Додикова уства - Рајко Васиц.

Name

ми ле

20.01.2023 19:26

хрват , битанга и злотвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

20.01.2023 19:48

Ко год и мало размисља , дивољне су вјезбе Американаца и војске БиХ на Мањаци Не треба висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 крајишка

20.01.2023 20:00

Бљузго олош дезертер пљачкаш буџета прикривач убистава по Бањалуци велика србенда са НАТО носача !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

20.01.2023 20:11

Несуђеном генералу РВиПВО лијепо стоји та кацига НАТО пакта или шљемафон и цвике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тотал Дамаге

20.01.2023 21:27

Судбина градјанства РС је у рукама политицког сарлатана, Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

20.01.2023 21:47

Ова слика насег преседника обавезно да се постави у све дрзавне устнове а посебно у сколе????????????? пс. како лијепа слика

ОДГОВОРИТЕ
Name

благо нама

20.01.2023 22:49

Да, фотка је генијална...који дебил нама влада.

Name

Драган

20.01.2023 21:57

Нато и овако ради по Босни ста год хоце и нема тога да му неко море забранити и тако и треба а ко це ако неце Нато мозда ови неки мисле на Русе ил Кинезе отога нема ниста Босна је у правим рукама и немозе нам нико ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.01.2023 07:16

Ниси ти био на Мањачи кад нас је Додик предводио у тјерању тих Натоваца ,захваљујући само њему они више несмију доћи.

Name

Међуентитетска сага

21.01.2023 09:15

Постоје ли међуопстинске границе и засто о њима нико не прица? Мало нам је граница у зивоту, треба појацати ту реторику. Како би било забавно поставити и који балван да се зацини ситуација. Неписмени новинарцици у слузби политике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђојо

21.01.2023 12:20

Занима ме како пронађоше одговарајућу кацигу за онај Цоцин бубањ на раменима?

ОДГОВОРИТЕ