"1.25 mlrd. evra u narednih 5 godina za vojnu tehniku"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas novinarima da je na sastanku sa preduzećima odbrambene industrije Srbije doneta odluka da se domaća namenska industrija pomogne sa 145 miliona evra već u prvom kvartalu 2022. godine.

Srbija 12.12.2021 | 13:07
"1.25 mlrd. evra u narednih 5 godina za vojnu tehniku"

"Doneli smo odluku da već u prvom kvartalu 2022. u roku od tri meseca pomognemo našu namensku indsutriju. Našli smo načina da sa oko 145 miliona evra ulažemo, uz striktnu kontrolu Ministarstva finansijane, u kupovinu novih proizvodnih pogona i mašina i opreme, kako bismo mogli da osvaremenimo naše fabrike i podstaknemo bolju proizvodnju i rentabilnost i bolje proizvode za našu vojsku", rekao je Vučić.

Kaže da je danas doneta odluka i da država u naredniih pet godina naruči opremu, naoružanje i oruđe - vozila i ubojna sredstava, municiju, mine rakete od domaće namenske industrije u vrednosti od 1,25 milijarde evra.

"To će biti dodatni podsticaj za razvoj namenske indsutrije i ogroman napredak u kupovini od strane Vojske Srbije", rekao je Vučić.

Istakao je da će tako biti modernizovana naša vojska, uz sve ono što kupujemo od ruskih, francuskih i drugih partnera, što nije uračunato, a gde su ulaganja zaista ogromna.

Vučić je u obraćanju novinarima rekao da je sastanku prisustvovao i mistar finansija Siniša Mali i predstavnici svih 13 naših fabrika odbrambene industrije i tri remontna zavoda - TRZ Čacak, TRZ Kragujevac i "Moma Stanojlović" u Batanici, plus njihova zavisna preduzeća.

Dodao je da su tu bila preduzeća poput Jugoimport SDPR-a, Prva iskra Barič, fabrke iz Lučana, Užica, Čačka, Valjeva, Kragujevca...

"Ovo su naši pokušaji da iz dva ugla osavremenim našu vojsku i da sačuvamo namensku industriju, pošto u uslovima duboke podeljnosti u svetu, i to ne samo između dva bloka već i više velikih svetskih igraca i više regionalnih sila - sačuvamo sve što je moguće kod nas i donesemo sve što možemo u Srbiju i budemo obezbeđeni sa svim neophodnim sirovinama i materijalama da bismo mogli da nastavimo neometanu proizvodnju u budućnosti koja je neophodna za našu vojsku, koja mora da snaži i jača", istakao je predsednik.

Dodao je da kada je bio u Nišu pre pet godina da nije bilo padobrana i da nisu imali opremu kao danas.

Vučić je rekao da su sada plate u vojsci značajno više nego pre, kao i da u 63. padobranskom jedinicom nemaju problem sa popunom, jer mnogi žele da budu njeni pripadnici.

Ostaje nam još mnogo toga da uložimo, ali mislim da su sada ministar Stefanović i general Mojsilović srećni jer smo doneli odluku da kupimo još mnogo toga.

Kaže da su počeli prvi razgovori i za nabavku lovačko bombarderske avijacije i da će se ići na uvećanje kapaciteta zavoda "Moma Stanojlović", koji radne remont aviona "Orao", kao i da sada mogu da urade tri "Orla" za dve godine.

Dodao je da u Čačku moraju da se povećaju kapaciteteti, gde mogu maksimalno 13 tenkova godišnje da se remontuje.

"Zato smo opredelili značajan novac i za remontne zavode, za Momu Stanojlović i TRZ Čačak i TRZ Kragujevac. Veliki novac smo izdovojili, koji će se vratiti kroz snagu Srbije i sigurnost naših građana i bezbednost i verujem da ćemo daljim povećavanjem plata u potpunosti zaustaviti odliv iz jedinica i uspeti da privučemo značajno veći broj ljudi u Vojsku. Ponosan sam na našu vojsku", kazao je Vučić.

Poručio je da će razvoj vojske biti značajno ubrzan u narednom periodu.

Kazao je da je danas razgovarano i o ceni struje za fabrike namenske idnsutrije.

"Gledaćemo da je da držimo na minimumu tamo gde EPS ne bi mogao da izgubi. Hvala ljudima iz EPS, EMS i ODS i drugim koji su nam pomogali da sacuvamo sistem kako bi naše fabrike mogle da rade i isporučuju najbolju opremu našoj armiji", kazao je Vučić.

Vučić je pretHodno, na niškom vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" prisustvovao demonstraciji dejstava helikopterske jedinice i pripadnika 63. padobranske brigade Vojske Srbije i čestitao im na uspešnoj izvedenoj vežbi.

Kazao je da je vežba izvedena u teškim uslovima na perfektan način.

(Tanjug/ foto: Anadolu Agency)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Боље

12.12.2021 12:55

употреби новац у науку у школе, помози пољопривреди и нове фабрике Од оружја и војске нема користи.45 година смо кљукали војску и шта нам је било сами смо се полупали,опаметимо се већ једном!

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

12.12.2021 13:17

Približavaju se izbori, jedno od obećanja Dodika i Akeksandra je memorijalni kompleks u Jasenovcu, ima sigurno 10 godina kako pričaju svake godine istu matricu!

ODGOVORITE
Name

Srbin

12.12.2021 14:06

Svaka čast!

ODGOVORITE
Name

izraelac

12.12.2021 14:23

Rio Tinto ulaže u vojsku i policiju u sve i jednoj zemlji gdje kopa i daje mito korumpiranim političarima... da bi spriječili pobunu naroda protiv korporacija koje otimaju srpaku zemlju.. pravi jadne rudare od poljoprivrednika...

ODGOVORITE
Name

Respect

13.12.2021 05:57

Najozbiljniji drzavni vođa u okruženju

ODGOVORITE