"1.25 млрд. евра у наредних 5 година за војну технику"

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима да је на састанку са предузећима одбрамбене индустрије Србије донета одлука да се домаћа наменска индустрија помогне са 145 милиона евра већ у првом кварталу 2022. године.

Србија 12.12.2021 | 13:07
"1.25 млрд. евра у наредних 5 година за војну технику"

"Донели смо одлуку да већ у првом кварталу 2022. у року од три месеца помогнемо нашу наменску индсутрију. Нашли смо начина да са око 145 милиона евра улажемо, уз стриктну контролу Министарства финансијане, у куповину нових производних погона и машина и опреме, како бисмо могли да осваременимо наше фабрике и подстакнемо бољу производњу и рентабилност и боље производе за нашу војску", рекао је Вучић.

Каже да је данас донета одлука и да држава у наредниих пет година наручи опрему, наоружање и оруђе - возила и убојна средстава, муницију, мине ракете од домаће наменске индустрије у вредности од 1,25 милијарде евра.

"То ће бити додатни подстицај за развој наменске индсутрије и огроман напредак у куповини од стране Војске Србије", рекао је Вучић.

Истакао је да ће тако бити модернизована наша војска, уз све оно што купујемо од руских, француских и других партнера, што није урачунато, а где су улагања заиста огромна.

Вучић је у обраћању новинарима рекао да је састанку присуствовао и мистар финансија Синиша Мали и представници свих 13 наших фабрика одбрамбене индустрије и три ремонтна завода - ТРЗ Чацак, ТРЗ Крагујевац и "Мома Станојловић" у Батаници, плус њихова зависна предузећа.

Додао је да су ту била предузећа попут Југоимпорт СДПР-а, Прва искра Барич, фабрке из Лучана, Ужица, Чачка, Ваљева, Крагујевца...

"Ово су наши покушаји да из два угла осавременим нашу војску и да сачувамо наменску индустрију, пошто у условима дубоке подељности у свету, и то не само између два блока већ и више великих светских играца и више регионалних сила - сачувамо све што је могуће код нас и донесемо све што можемо у Србију и будемо обезбеђени са свим неопходним сировинама и материјалама да бисмо могли да наставимо неометану производњу у будућности која је неопходна за нашу војску, која мора да снажи и јача", истакао је председник.

Додао је да када је био у Нишу пре пет година да није било падобрана и да нису имали опрему као данас.

Вучић је рекао да су сада плате у војсци значајно више него пре, као и да у 63. падобранском јединицом немају проблем са попуном, јер многи желе да буду њени припадници.

Остаје нам још много тога да уложимо, али мислим да су сада министар Стефановић и генерал Мојсиловић срећни јер смо донели одлуку да купимо још много тога.

Каже да су почели први разговори и за набавку ловачко бомбардерске авијације и да ће се ићи на увећање капацитета завода "Мома Станојловић", који радне ремонт авиона "Орао", као и да сада могу да ураде три "Орла" за две године.

Додао је да у Чачку морају да се повећају капацитетети, где могу максимално 13 тенкова годишње да се ремонтује.

"Зато смо определили значајан новац и за ремонтне заводе, за Мому Станојловић и ТРЗ Чачак и ТРЗ Крагујевац. Велики новац смо издовојили, који ће се вратити кроз снагу Србије и сигурност наших грађана и безбедност и верујем да ћемо даљим повећавањем плата у потпуности зауставити одлив из јединица и успети да привучемо значајно већи број људи у Војску. Поносан сам на нашу војску", казао је Вучић.

Поручио је да ће развој војске бити значајно убрзан у наредном периоду.

Казао је да је данас разговарано и о цени струје за фабрике наменске иднсутрије.

"Гледаћемо да је да држимо на минимуму тамо где ЕПС не би могао да изгуби. Хвала људима из ЕПС, ЕМС и ОДС и другим који су нам помогали да сацувамо систем како би наше фабрике могле да раде и испоручују најбољу опрему нашој армији", казао је Вучић.

Вучић је претХодно, на нишком војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" присуствовао демонстрацији дејстава хеликоптерске јединице и припадника 63. падобранске бригаде Војске Србије и честитао им на успешној изведеној вежби.

Казао је да је вежба изведена у тешким условима на перфектан начин.

(Тањуг/ фото: Анадолу Агенцy)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Боље

12.12.2021 12:55

употреби новац у науку у школе, помози пољопривреди и нове фабрике Од оружја и војске нема користи.45 година смо кљукали војску и шта нам је било сами смо се полупали,опаметимо се већ једном!

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

12.12.2021 13:17

Приближавају се избори, једно од обећања Додика и Акександра је меморијални комплекс у Јасеновцу, има сигурно 10 година како причају сваке године исту матрицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

12.12.2021 14:06

Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

12.12.2021 14:23

Рио Тинто улаже у војску и полицију у све и једној земљи гдје копа и даје мито корумпираним политичарима... да би спријечили побуну народа против корпорација које отимају српаку земљу.. прави јадне рударе од пољопривредника...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Респецт

13.12.2021 05:57

Најозбиљнији дрзавни вођа у окружењу

ОДГОВОРИТЕ