Nema lijekova, ni vakcine, ovako su liječeni zaraženi!

Dvoje starijih Južnokorejaca, obolelih od koronavirusa, oporavilo se od teške upale pluća pošto su lečeni plazmom pacijenata koji su ozdravili od tog virusa.

Svijet 10.04.2020 | 07:20
Nema lijekova, ni vakcine, ovako su liječeni zaraženi!

Naučnici su utvrdili da je obolele od covida-19 moguće lečiti krvnom plazmom pacijenata koji su savladali tu bolest, a koja sadrži potencijalno korisna antitela.

Terapija plazmom mogla bi da bude „alternativo lečenje za pacijente u kritičnom stanju koji ne reaguju dobro na antivirusne lekove”, rekao je Čoi Jun-jong, lekar jedne bolnice u Seulu, gde se dvoje obolelih nalazi na lečenju.

Međutim, potrebna su opsežnija klinička testiranja kako bi se dokazala efikasnost. 

Jedan pacijent je 71-godišnji muškarac čije se stanje poboljšalo nakon što je dobio antitela od izlečenog pacijenta starosti od dvadesetak godina, sa steroidima.

Zdravstveno stanje druge pacijentkinje (67) nije se u početku poboljšalo uzimanjem lekova, tačnije lekova protiv malarije i terapijom kiseonikom.

Kvon Jun-vok, iz Centra za kontrolu bolesti u Seulu, ocenio je da je lečenje plazmom „važno”, s obzirom na to da za sada ne postoje lekovi ni vakcina protiv covida-19.

Terapija plazmom već je pokazala svoju efikasnost, tokom eksperimentalnog lečenja malih razmera od drugih zaraznih bolesti kao što su ebola i SARS.

U pariskim bolnicama upravo se sprovodi istraživanje na 60 obolelih, a slično je i u SAD i Kini.

(Kurir.rs/Index.hr)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Misevi

10.04.2020 07:41

Cijeli svijet je sada jedna velika, raznolika Laboratorija, na kojoj ce SE ispitivati razni lijekovi I metode, koji "struci" padnu na pamet.

ODGOVORITE
Name

DOKTOR LOGOS

10.04.2020 19:21

Zašto se epidemija zaraze virusima sama od sebe ugasi ? Imam jednostavno i logično promišljanje . Nakon što se prvi čovjek zarazi organizam aktivira odbrambene mehanizme koji ga odmah napadaju i tako ga nakon desetek dana eliminišu . (Nažalost zbog manjka imuniteta to se KOD NEKIH tragično završi). KOD PRVOZARAŽENOG, KOJI SE USPJEŠNO BORI ,VIRUSI SU ,U VRIJEME KAD ON POSTANE VIROZAN ,,VEĆ ZNATNO OŠTEĆENI (NAUKA KAŽE DA SU MUTIRALI) , ALI SU JOŠ UVIJEK SPOSOBNI ZARAZITI DRUGU OSOBU . DRUGOZARAŽENI ĆE SE BORITI SA OSLABLJENIM VRUSOM I JOŠ GA DODATNO OSLABITI . NA TAJ NAČIN SVAKI SLIJEDEĆI ZARAŽENI ĆE DODATNO UTICATI NA SLABLJENJE VIRUSA itd.itd. NA KRAJU n—ti ZARAŽENI ĆE GA DOKRAJČITI I ON VIŠE NEMA SNAGU DA ZARAZI n+1—u OSOBU. U MASI TO ZNAČI DA JE POTREBNO NEKO VRIJEME ZA OVE PROCESE NAKON ČEGA EPIDEMIJA JENOSTAVNO NESTAJE.

ODGOVORITE
Name

Prica se

11.04.2020 04:38

Kazu, primeceno je da se virus ponovo pojavljuje kod "izlecenih" pacijenata. Mislim ovo sa plazmom...?

ODGOVORITE