Brčko: Podignuta optužnica protiv dva službenika

Nakon što je podiglo optužnice protiv šestoro geodeta brčanskog katastra, Tužilaštvo u ovom gradu optužilo je još dva službenika Odjela za javni registar Vlade Distrikta za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, D. I. i R. N.

Bosna i Hercegovina 06.12.2019 | 14:00
Brčko: Podignuta optužnica protiv dva službenika
Zbog sumnje da je, kao i svih šestoro ranije optuženih, naplaćivanjem manjih katastarskih naknada od propisanih zloupotrijebila ovlaštenja, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv referentice za katastar D.I. Optužnica je podignuta i protiv njihovog nadređenog R.N., zbog sumnje da je položaj zloupotrijebio propuštanjem nadzora nad njihovim postupcima, kojima je lokalnom budžetu pričinjena šteta u iznosu od preko 7 000 maraka, saopšteno je iz Tužilaštva Brčkog.

Iz Tužilaštva podsjećaju kako je početkom prošlog mjeseca šest službenika ovog odjela optuženo da su pogodujući strankama usluge katastra naplaćivali ispod važećih tarifa pribavljajući im tako imovinsku korist na štetu budžeta Brčko distrikta BiH.

Tužilaštvo Distrikta tada je podiglo odvojene optužnice protiv M.Č., Ž.J., V.M., E.Z., I.T. i Š.J., kojima ih tereti za zloupotrebe u službi tokom 2013. i 2014. godine.

Oni su, kao i D.I., optuženi da nisu postupali u skladu s dužnostima da vode računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, te da su tako građanima, preduzećima i drugim pravnim licima pribavili imovinsku korist u iznosima od stotinu do 2 612 maraka.

Optužnice protiv službenika Odjeljenja za javni registar podignute su za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Distrikta optužnice protiv njih u cijelosti su potvrđene, a petero optuženih, uključujući i D.I., priznalo je krivicu. Oni su nakon toga, uz potpuno namirenje štete Brčko distriktu, osuđeni za krivična djela koja su im stavljena na teret, navodi se u saopštenju.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar