Брчко: Подигнута оптужница против два службеника

Након што је подигло оптужнице против шесторо геодета брчанског катастра, Тужилаштво у овом граду оптужило је још два службеника Одјела за јавни регистар Владе Дистрикта за кривична дјела злоупотребе положаја или овлаштења, Д. И. и Р. Н.

Босна и Херцеговина 06.12.2019 | 14:00
Брчко: Подигнута оптужница против два службеника
Због сумње да је, као и свих шесторо раније оптужених, наплаћивањем мањих катастарских накнада од прописаних злоупотријебила овлаштења, Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против референтице за катастар Д.И. Оптужница је подигнута и против њиховог надређеног Р.Н., због сумње да је положај злоупотријебио пропуштањем надзора над њиховим поступцима, којима је локалном буџету причињена штета у износу од преко 7 000 марака, саопштено је из Тужилаштва Брчког.

Из Тужилаштва подсјећају како је почетком прошлог мјесеца шест службеника овог одјела оптужено да су погодујући странкама услуге катастра наплаћивали испод важећих тарифа прибављајући им тако имовинску корист на штету буџета Брчко дистрикта БиХ.

Тужилаштво Дистрикта тада је подигло одвојене оптужнице против М.Ч., Ж.Ј., В.М., Е.З., И.Т. и Ш.Ј., којима их терети за злоупотребе у служби током 2013. и 2014. године.

Они су, као и Д.И., оптужени да нису поступали у складу с дужностима да воде рачуна о плаћању накнада за извршене геодетске услуге, те да су тако грађанима, предузећима и другим правним лицима прибавили имовинску корист у износима од стотину до 2 612 марака.

Оптужнице против службеника Одјељења за јавни регистар подигнуте су за кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења за које је запријећена казна затвора у трајању од шест мјесеци до пет година.

Након просљеђивања Основном суду Дистрикта оптужнице против њих у цијелости су потврђене, а петеро оптужених, укључујући и Д.И., признало је кривицу. Они су након тога, уз потпуно намирење штете Брчко дистрикту, осуђени за кривична дјела која су им стављена на терет, наводи се у саопштењу.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар