Pariz: Makron pisao Vučiću

Nakon skandala na ceremoniji obilježavanja vijeka od završetka Prvog svjetskog rata, predsjednik Francuske Emanuel Makron uputio pismo Aleksandru Vučiću.

Srbija 21.11.2018 | 11:20
Pariz: Makron pisao Vučiću
Makron u tom pismu, kako prenosi Tanjug, izražava želju da tokom posjete Beogradu 5. i 6. decembra zajedno sa njim oživi sjećanje na strašne žrtve koje je srpski narod podnio na strani saveznika u Prvom svjetskom ratu i da to posluži kao osnov za novo nastojanje Francuske i Srbije u okviru strateškog partnerstva.

Pismo predsjednika Francuske Vučiću u cjelini glasi: 

"Želio bih da Vam se lično zahvalim na Vašem prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obilježena stogodišnjica primirja iz 1918. godine. Znam koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svjetskog rata, podnijevši strašne žrtve od više od milion i dvije stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva. Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kome se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba.

Želim da Vi i srpski narod budete u potpunosti uvjereni u moje zalaganje da se ukaže čast i oživi ovo sjećanje, kao što ćemo to zajedno učiniti prilikom moje posjete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine.

Izražavam želju da obilježavanje bratstva po oružju naše dvije zemlje i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unaprijedili saradnju, evropske vrijednosti i regionalnu stabilnost.

Takođe, želim da Vam se zahvalim na Vašem nedavnom pismu u kome ste mi ukazali na doprinos Vlade Republike Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje. Stalno angažovanje Vaše zemlje tokom jedanaest posljednjih godina u svojstvu člana posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) ušlo je u novu etapu na samitu u Jerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana. Francuska je podržala ovaj izbor i ja ponavljam našu volju da Vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrijednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam Vam veoma zahvalan.

U očekivanju da se sa Vama uskoro ponovo sretnem, molim Vas, gospodine predsjedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja". 

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Prijateljstvo

21.11.2018 11:40

Ma jel nas opet podsjetio na prijateljstvo.E ocu crknuti od njihove ljubavi.

ODGOVORITE
Name

DjURO,

21.11.2018 12:50

A Djuro će ti oprostiti što te tukao.

Name

Banja LUKA

21.11.2018 12:53

Opet se nije izvinio za raspored sjedenja. Majmunska posla...

Name

Paja

21.11.2018 13:08

A onda su glasali i lobirali da Kosovo udje u Interpol

ODGOVORITE
Name

Da

21.11.2018 13:27

Lijep licimjerni osmjeh za javnost a u pozadini zlo za narod radi svog vlastitog interesa he he heee

ODGOVORITE
Name

labud

21.11.2018 16:42

Obicno cirkularno pismo koje se pise svima koji su ucestvovali na obiljezevanju sto godina od primjira.Pismo zahvale to je takav red.

ODGOVORITE
Name

Kaoooo

21.11.2018 19:01

Kao i odlikovanje Putinaaacovjek providan kao papir. Fujfujjj

Name

Херцеговац

21.11.2018 21:38

Хвала му на пријатељству. А ако он и Вучко желе да евоцирају успомене на Српске жртве нека му покажу Жуту кућу и снимке рушења цркава по Косову и објасне да је његов пријатељ новцем од трговине органа, хероина и оружја купио почасно мјесто на 'прослави" Српске трагедије (Први свјетски рат). Најчасније би било да га игноришу, али Вучко за то нема му.а!

ODGOVORITE