Париз: Макрон писао Вучићу

Након скандала на церемонији обиљежавања вијека од завршетка Првог свјетског рата, предсједник Француске Емануел Макрон упутио писмо Александру Вучићу.

Србија 21.11.2018 | 11:20
Париз: Макрон писао Вучићу
Макрон у том писму, како преноси Тањуг, изражава жељу да током посјете Београду 5. и 6. децембра заједно са њим оживи сјећање на страшне жртве које је српски народ поднио на страни савезника у Првом свјетском рату и да то послужи као основ за ново настојање Француске и Србије у оквиру стратешког партнерства.

Писмо предсједника Француске Вучићу у цјелини гласи: 

"Желио бих да Вам се лично захвалим на Вашем присуству у Паризу на церемонији, којом је обиљежена стогодишњица примирја из 1918. године. Знам колико је српски народ пропатио током Првог свјетског рата, поднијевши страшне жртве од више од милион и двије стотине хиљада људи, што је чинило готово трећину становништва. Желим да одам признање њиховој борби на страни савезница, а посебно Француске на Солунском фронту, о коме се не тако често говори, иако је био одлучујући за окончање тог разарајућег сукоба.

Желим да Ви и српски народ будете у потпуности увјерени у моје залагање да се укаже част и оживи ово сјећање, као што ћемо то заједно учинити приликом моје посјете Србији 5. и 6. децембра ове године.

Изражавам жељу да обиљежавање братства по оружју наше двије земље и жртве наших војника послуже као основа за ново заједничко настојање наших држава у оквиру стратешког парнерства, како бисмо још више унаприједили сарадњу, европске вриједности и регионалну стабилност.

Такође, желим да Вам се захвалим на Вашем недавном писму у коме сте ми указали на допринос Владе Републике Србије развоју наставе француског језика и мултилатералне франкофоне сарадње. Стално ангажовање Ваше земље током једанаест посљедњих година у својству члана посматрача Међународне организације франкофоније (ОИФ) ушло је у нову етапу на самиту у Јеревану у октобру ове године, када сте једногласном одлуком добили статус придруженог члана. Француска је подржала овај избор и ја понављам нашу вољу да Вам помогнемо на путу промовисања француског језика у Србији и вриједности које су нам заједничке, на чему сам Вам веома захвалан.

У очекивању да се са Вама ускоро поново сретнем, молим Вас, господине предсједниче, да примите изразе мог дубоког поштовања". 

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Пријатељство

21.11.2018 11:40

Ма јел нас опет подсјетио на пријатељство.Е оцу цркнути од њихове љубави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДјУРО,

21.11.2018 12:50

А Дјуро ће ти опростити што те тукао.

Name

Бања ЛУКА

21.11.2018 12:53

Опет се није извинио за распоред сједења. Мајмунска посла...

Name

Паја

21.11.2018 13:08

А онда су гласали и лобирали да Косово удје у Интерпол

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

21.11.2018 13:27

Лијеп лицимјерни осмјех за јавност а у позадини зло за народ ради свог властитог интереса хе хе хеее

ОДГОВОРИТЕ
Name

лабуд

21.11.2018 16:42

Обицно циркуларно писмо које се писе свима који су уцествовали на обиљезевању сто година од примјира.Писмо захвале то је такав ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каоооо

21.11.2018 19:01

Као и одликовање Путинааацовјек провидан као папир. Фујфујјј

Name

Херцеговац

21.11.2018 21:38

Хвала му на пријатељству. А ако он и Вучко желе да евоцирају успомене на Српске жртве нека му покажу Жуту кућу и снимке рушења цркава по Косову и објасне да је његов пријатељ новцем од трговине органа, хероина и оружја купио почасно мјесто на 'прослави" Српске трагедије (Први свјетски рат). Најчасније би било да га игноришу, али Вучко за то нема му.а!

ОДГОВОРИТЕ