Dačić: ''Nije im ni Kurc pomogao''

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je odbijanje da Kosovo bude primljeno u Interpol velika pobjeda Srbije, upitao gdje je tih 116 zemalja o kojima priča Priština da su priznale nezavisno Kosovo i naveo da se vidi ko je govorio istinu o tome a ko je lagao.

Srbija 20.11.2018 | 12:57
Dačić: ''Nije im ni Kurc pomogao''
Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da se pokazalo da ne može ništa više na silu da se postigne i da ne može ništa da se uradi bez Srbije, i da se pokazalo da nije dovoljno da neke velike sile pošalju zahtjeve i da svi trkom ispune i podrže te njihove zahtjeve.

Kako je rekao nije vrijeme za euforiju, ali i da je "lijepo rekao" Prištini da se ne prijavljuju jer će da se obrukaju i sramote pa sada neka objasne svome narodu na KiM šta se desilo i gdje je tih 116 zemalja što su priznale tu takozvanu nezavisnost.

Prema njegovim riječima 36 glasova im je falilo da pobjede, a postavlja se pitanje gdje je taj spisak od 116 zemalja i da li smo mi možda lagali kada kažemo da zemlje povlače priznaje tzv nezavisnog Kosova.

"I oni na KiM mogu da vide ko je govorio istinu, a ko je lagao" rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je ukazao i na samo glasanje i naveo da se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bunio što je određena pauza između dva kruga glasanja,kako bi velike sile pokušale nešto da srede, i zatražio povredu procedure što je odbijeno, ali da im ni to nije pomoglo da Kosovo uđe u Interpol.

U tom smislu Dačić se osvrnuo i na ponašanje nekih zemalja, apostrofirajući Austriju odnosno kancelara i vicekancelara Sebastijana Kurca i Hajnca Kristijana Štrahea rečima "nije im ni Kurc pomogao".

Dačić je rekao da je kancelaru Austrije prilikom njegove nedavne posjete Beogradu rekao da ne treba da bude na strani gubitnika, a da Štrahe "ima da pojasni Srbima" zašto je obećao da će glasati protiv prijema Kosova u Interpol a obećanje nije ispunio,upitao da li su Srbi u Austriji glasali za njega ili Albanci uz poruku da će biti još izbora.

"Ti si slagao Srbe - ni Kurc nije bolji- on je gori" dodao je Dačić.

Kako je rekao sinoć je zvao predsjednika Srbije i poručio mu da je brojka 56 i da je tako i bilo, da je 56 zemalja glasalo protiv i dodao da je Srbija ozbiljna zemlja i radi sa zemljama koje neće podleći pritiscima.

"Ne mogu da se ne radujem jer znam protiv koga smo se borili - najmoćnijih zemalja na svijetu" rekao je Dačić koji je zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv prijema.

Prema njegovim riječima one nisu glasale na taj način samo zbog Srbije već i zbog toga što znaju da su sljedeće na redu, uz ocjenu da je glasanje u Interpolu pobjeda međunarodnog prava.

Dačić je zahvalio predsjedniku Srbije na tome što je razgovarao sa ljudima koji vode države i koje su nam bile važne u ovom procesu, Stefanoviću koji je izdržao sve pritiske i radio na tome da ishod bude ovakav kakav je, ministarstvu koje vodi i premijerki Ani Brnabić koja je razgovarala sa svojim kolegama.

"Ovo je pobjeda za naš narod, za našu deržavu" rekao je Dačić i dodao da ne zna koliko će sada Priština još da dodatno poveća taksu na robu iz centralne Srbije i upitao da li su mislili da ćemo zbog toga odustati od borbe da ne uđu u Interpol.

Interpol je policijska organizacija, naveo je, upitao i zašto su se uopšte borili da uđu u nju kada su oni svi već tamo - svi se nalaze na potjernicama Interpola i dodao:

"Prema tome nemoj da se sekiraju - Interpol je njihov".

Izvor: Tanjug

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Bole

20.11.2018 12:09

Džaba Kurca, Kosovo ne!

ODGOVORITE
Name

Ups

20.11.2018 12:19

Vjerovati kurcu mnogi su se pokajale

ODGOVORITE
Name

labud

20.11.2018 14:37

Kakav prostakluk i kakvo vrijedjanje visokog funkcionera Austrije koja je njaveci investitor u Srbiji.Srpska posla.

ODGOVORITE
Name

Austria

20.11.2018 16:22

Fuj nisam mogi dati neodgovorim sram date bude sigurno si uljez u austriji ili mozda dousnik diktatora i macionalista kako vidim ta govna austrjiska sam osjetio na vlastitoj kozi koliki su ljudi kolika su prava jednog balkanca ina sudu ina ulici ina poslu zato bolje biti bilo ako neznas gdje je klozet idi kod kurca i pitaj

Name

Boxon

20.11.2018 17:39

Da, apsolutno si Labude u pravu. Austrija ulaze u Srbiju i stalno je jadna na gubitku. Ona to ne radi radi ekonomskog interesa i utcaja vec iskljucivo iz bratske ljubavi

Name

Re Labud

20.11.2018 17:44

Naravno, Kurca treba uvazavati!

Name

Дамјан

20.11.2018 19:09

Инвеститор ? Или можда окупатор ? Где су ти очи или само слушаш ?!

Name

@ Austria

20.11.2018 19:16

Sta ti kao Balkanac trazis u Austriji,joa kazes da su govna,a stavio si ime Austrija.Sto ne pitas oni 250.000 Srba koji zive u Austriji jesu li govna.

Name

Re Damjan

20.11.2018 21:02

Pa ako su okupatori zasto ih ne protjerate i oslobodite se.

Name

Pobijedio je razum

20.11.2018 16:18

Svako mora da ispuni neke obaveze da bi bio u Interpolu. Amerikanci i to hoce da uniste . Sve zele da omalovaze i tu su problemi. Mnoge zemlje to dobro znaju i ako je sve ove godine tako bilo zastobi neko bio izuzetak.

ODGOVORITE
Name

Ante

20.11.2018 16:26

Njima nije ali tebi hoce kadga gurne HARADINEJ

ODGOVORITE
Name

Ne budimo naivni

20.11.2018 18:42

Nikako ne treba da mislimo da Austrija nije zainteresovana za Kosovo i za Balkan uopste.Tako je bilo i u proslosti,narocito I polovina proslog vijeka.Jugoslavija je razbijena 90- tih bas kako su oni nekada sanjali.I Srbija umanjena i osakacena.Izigravili su postenjacine,pa i nezainteresovane,dok im je Amerika svijala poslove.Ali kada dode stani-pani ,kao sada ,oni pokazuju svoje pravo lice.Narocito su nervozni u Njemackoj kada Amerika pokaze i najmanji znak razumjevanja prema srpskim interesima, kao u zadnje vrijeme.I Njemci i Austrijanci reaguju i pokazuju da su do guse upetljani u Balkansku nesrecu,kada god im ovdje ne ide kako ocekuju.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

20.11.2018 21:57

Samo pitam hoce te li se zahvaliti Draganu Mehticu zbog glasanja

ODGOVORITE
Name

Semberac

20.11.2018 22:51

Koji prostaluk jednog Balkanskog politicara, staromodni politicar iz proslog veka. Nivo ponasanja jednog polupismenog čovjeka. Sramota. Ti si nevaspitan ü porodici pod broj jedan.

Name

Bj

21.11.2018 05:53

Ako Ameri daju zeleno svjetlo Kosovo je u Interpolu,,,,, a Srbija može da izleti.

ODGOVORITE