Prvo Priština da povuče taksu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je večeras da neće biti nikakvog nastavka dijaloga dok Priština ne povuče svoje mjere, misleći na dodatni porez od 10 odsto koliko je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH.

Srbija 19.11.2018 | 22:38
Prvo Priština da povuče taksu
"Mi smo spremni da u svakom trenutku pričamo. Ali kako da pričamo kada neko posle12 godina (od potpisivanja sporazuma CEFTA) neće da sprovodi u delo nešto što su potpisali. Odakle poverenje da neće da pogaze bilo kakvi drugi dogovor", kazao je Vučić gostujući na televiziji "Happy".

Upitan za „nepristojnu ponudu“ da Srbija nastavi dijalog sa Prištinom a da zauzvrat dobije otvaranje novih poglavlja o čemu su pisali pojedini mediji, Vučić je kazao da svakodnevno sluša želje zapadnog svijeta da nastavi razgovore bez obzira na to što Priština neće da povuče svoje mjere.

"Ja sam doneo odluku da ne razgovaramo dok ne povuku svoje mere. Rekao sam to javno u Briselu: Svakog dana sam pod nekom vrstom, ne mogu da to nazovem pritiskom, jer je to posao koji radim", istakao je on.

Vučić je na konstataciju da to neki zovu "štap i šargarepa", Vučić kaže:

"Da budem iskren negde imate granicu, granicu koja znači da neko mora da poštuje pravila i norme koje su potpisali, sporazume koje su potpisali. Znao sam ja, od početka sam govorio da ćemo se mi držati Briselskog sporazuma, a Albanci neće. Znao sam da neće ići u formianje ZSO", ukazao je on.

Vučić je rekao da niko ne vrši pritisak na Prištinu, jer bi, da taj pritisak postoji, "istog sekunda sve primjenili".

On je dodao da Priština radi to što radi i u vezi povećanja taksi, i energetike, i najave formiranja vojske da bi se sa jedne strane urušio dijalog, a onda, što je još gore, da se ne bi došlo do komprimisnog rješenja jer je nekome potreban stalni, latentni sukob Srba i Albanaca.

Vučić je upozorio i da taj latentni sukob, može da se pretvori i u otvoreni sukob prije ili kasnije samo zato što to neko hoće spolja i sa albanske strane.

Predsjednik Srbije je objasnio da je CEFTA sporazum potpisan 2006. godine, da se primjenjuje 12 godina, da je tržiste regionalno funkcionisalo...

Kako je rekao, onda je Priština odjednom, "valjda što mi radimo svoj posao i borimo se za integritet Srbije, odlučila za destruktivno ponašanje."

Kako je istakao, to što je Priština uradila nije moguće po međunarodnom pravu i sporazumima koji postoje.

On je rekao i da je u Briselu razgovarao sa viskom predstavnicom EU Federikom Mogerini i kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, da je ponovio da je Beograd spreman za razgovore i komprimis, ali i da postoje stvari koje ne možemo da tolerišemo.

"Ja se nikad nikome ne žalim na stavri u regionu, ali to je (uvođenje dodatnog poreza) jedina stvar koju sam rekao Angeli Merkel tokom nedavnog susreta u Parizu", rekao je predsjednik Srbije, i objasnio da i pored stava njemačke kancelarke o Kosovu, koji je svima jasan, za nju je neprihvatljiva ideja da se toliko krši međunarodno pravo preduzetim merama.

Vučić je ukazao i na druge stvari koje radi Priština, navodeći i skoru zakonsku normu po kojoj će se zatvorom kažnjavati ako se loše govori o OVK, pa najave formiranja takozvane vojske Kosova i slanje puka te vojske na sjever KiM.

Upitao je za koga spremaju tu vojsku sem da pucaju na Srbe.

(Tanjug)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Niko i Neko

19.11.2018 21:46

Ovaj vucko je definitivno puko. Na cemu li je on il nedaj boze da je naograiso na sihire. Al 100% tacan nije. Ima jacu sifru.

ODGOVORITE
Name

re

19.11.2018 21:54

Nekad je i njegov ucitelj rekao,da je najveci manipulator masama......???

Name

baba

19.11.2018 23:21

Vučić je definitivno ko neka tetkica. Ok, ajd i da prihvatim tu tvoju priču ali daj neki rezultat, bre čovječe ti i na proslavi 1. svjetskog rata koji jednostavno ne ide bez Srba u prvom planu nikako al nikako, uspiješ biti odbačen u neki 10 plan, uz konzula Letonije itd. Zamisli se malo kakvu politiku vodiš i zašto ti se svaka rečenica u kojoj kazuješ stav o nekom iole važnom pitanja završava sa - ali i ovo drugo-

Name

075

20.11.2018 08:02

Demagog No.1 na Balkanu!

Name

Misli

19.11.2018 22:14

Kaže, ovo je demokratsko društvo, neka pišu novinari šta hoće, neću reagovati. Da čovjek ne povjeruje, da ne znamo stvarnu situaciju, ispade da je tamo zemaljski raj.

ODGOVORITE
Name

guz

19.11.2018 23:52

.....U BiH izvozimo finalne proizvode,a iz BiH uvozimo sirovine......to je nekada govorila Srbija,da je Slovenija iskoristava izvozeci u Srbii finalne proizvode.Sada smo mi ti koje Srbija iskoristava

ODGOVORITE
Name

guz

19.11.2018 23:54

Nekada su poslusali koju,koju je izgovorio,poslije je lagao,sada cvili,niko ga od velikih sila ne cuje....

ODGOVORITE
Name

VUCKO+DODO

20.11.2018 03:25

PRAVDA ZA DAVIDA

ODGOVORITE
Name

Dzoo

20.11.2018 05:14

Covek vodi Monologe i tu se upetlja .Neki dan kaze nema pregovora nikako a sad kaze bar neka povuku10% ejj bre Knezu otrezni se .Nedaju siptari da se roba sverca iz srbije zavrsena tema i oni ulaze u pravni ustav Evrope samo mi i Srbije ni blizu,a kako cemo kad su na vlasti lopovi.

ODGOVORITE
Name

Dokle više

20.11.2018 05:50

Pa ne može ni on sve sam. Zašto mu ne pomognu. U Srbiji mu ama baš niko ništa ne pomaže. Svi se uzdaju u njega. Njega isturili i laduju. Da im on sve rješava. Neće on to moći izdržati. Puknuće.

ODGOVORITE
Name

Linda

20.11.2018 07:27

E moj Vce: Zaboraviosi da Taci nije Alija Izedb !

ODGOVORITE
Name

Lider

20.11.2018 08:24

Malo se bio ufurao da je Tito,e moj VA ne možeš ti to,narod ti sve manje vjeruje a ti si ostvario svoje ciljeve.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

20.11.2018 09:13

Ovo se on dogovorio sa prištinom sad će on nakon ogromnog zalaganja i rada i danonoćnog nespavanja i priština će po dogovoru morati povući taj porez. Ionda će vučić pregovarati više ne spominje srpske opštine