Прво Приштина да повуче таксу

Предсједник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да неће бити никаквог наставка дијалога док Приштина не повуче своје мјере, мислећи на додатни порез од 10 одсто колико је Приштина увела на робу из Србије и БиХ.

Србија 19.11.2018 | 22:38
Прво Приштина да повуче таксу
"Ми смо спремни да у сваком тренутку причамо. Али како да причамо када неко после12 година (од потписивања споразума ЦЕФТА) неће да спроводи у дело нешто што су потписали. Одакле поверење да неће да погазе било какви други договор", казао је Вучић гостујући на телевизији "Хаппy".

Упитан за „непристојну понуду“ да Србија настави дијалог са Приштином а да заузврат добије отварање нових поглавља о чему су писали поједини медији, Вучић је казао да свакодневно слуша жеље западног свијета да настави разговоре без обзира на то што Приштина неће да повуче своје мјере.

"Ја сам донео одлуку да не разговарамо док не повуку своје мере. Рекао сам то јавно у Бриселу: Сваког дана сам под неком врстом, не могу да то назовем притиском, јер је то посао који радим", истакао је он.

Вучић је на констатацију да то неки зову "штап и шаргарепа", Вучић каже:

"Да будем искрен негде имате границу, границу која значи да неко мора да поштује правила и норме које су потписали, споразуме које су потписали. Знао сам ја, од почетка сам говорио да ћемо се ми држати Бриселског споразума, а Албанци неће. Знао сам да неће ићи у формиање ЗСО", указао је он.

Вучић је рекао да нико не врши притисак на Приштину, јер би, да тај притисак постоји, "истог секунда све примјенили".

Он је додао да Приштина ради то што ради и у вези повећања такси, и енергетике, и најаве формирања војске да би се са једне стране урушио дијалог, а онда, што је још горе, да се не би дошло до компримисног рјешења јер је некоме потребан стални, латентни сукоб Срба и Албанаца.

Вучић је упозорио и да тај латентни сукоб, може да се претвори и у отворени сукоб прије или касније само зато што то неко хоће споља и са албанске стране.

Предсједник Србије је објаснио да је ЦЕФТА споразум потписан 2006. године, да се примјењује 12 година, да је тржисте регионално функционисало...

Како је рекао, онда је Приштина одједном, "ваљда што ми радимо свој посао и боримо се за интегритет Србије, одлучила за деструктивно понашање."

Како је истакао, то што је Приштина урадила није могуће по међународном праву и споразумима који постоје.

Он је рекао и да је у Бриселу разговарао са виском представницом ЕУ Федериком Могерини и косовским предсједником Хашимом Тачијем, да је поновио да је Београд спреман за разговоре и компримис, али и да постоје ствари које не можемо да толеришемо.

"Ја се никад никоме не жалим на ставри у региону, али то је (увођење додатног пореза) једина ствар коју сам рекао Ангели Меркел током недавног сусрета у Паризу", рекао је предсједник Србије, и објаснио да и поред става њемачке канцеларке о Косову, који је свима јасан, за њу је неприхватљива идеја да се толико крши међународно право предузетим мерама.

Вучић је указао и на друге ствари које ради Приштина, наводећи и скору законску норму по којој ће се затвором кажњавати ако се лоше говори о ОВК, па најаве формирања такозване војске Косова и слање пука те војске на сјевер КиМ.

Упитао је за кога спремају ту војску сем да пуцају на Србе.

(Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Нико и Неко

19.11.2018 21:46

Овај вуцко је дефинитивно пуко. На цему ли је он ил недај бозе да је наограисо на сихире. Ал 100% тацан није. Има јацу сифру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.11.2018 21:54

Некад је и његов уцитељ рекао,да је највеци манипулатор масама......???

Name

баба

19.11.2018 23:21

Вучић је дефинитивно ко нека теткица. Ок, ајд и да прихватим ту твоју причу али дај неки резултат, бре човјече ти и на прослави 1. свјетског рата који једноставно не иде без Срба у првом плану никако ал никако, успијеш бити одбачен у неки 10 план, уз конзула Летоније итд. Замисли се мало какву политику водиш и зашто ти се свака реченица у којој казујеш став о неком иоле важном питања завршава са - али и ово друго-

Name

075

20.11.2018 08:02

Демагог Но.1 на Балкану!

Name

Мисли

19.11.2018 22:14

Каже, ово је демократско друштво, нека пишу новинари шта хоће, нећу реаговати. Да човјек не повјерује, да не знамо стварну ситуацију, испаде да је тамо земаљски рај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

19.11.2018 23:52

.....У БиХ извозимо финалне производе,а из БиХ увозимо сировине......то је некада говорила Србија,да је Словенија искористава извозеци у Србии финалне производе.Сада смо ми ти које Србија искористава

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

19.11.2018 23:54

Некада су послусали коју,коју је изговорио,послије је лагао,сада цвили,нико га од великих сила не цује....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУЦКО+ДОДО

20.11.2018 03:25

ПРАВДА ЗА ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

20.11.2018 05:14

Цовек води Монологе и ту се упетља .Неки дан казе нема преговора никако а сад казе бар нека повуку10% ејј бре Кнезу отрезни се .Недају сиптари да се роба сверца из србије заврсена тема и они улазе у правни устав Европе само ми и Србије ни близу,а како цемо кад су на власти лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле више

20.11.2018 05:50

Па не може ни он све сам. Зашто му не помогну. У Србији му ама баш нико ништа не помаже. Сви се уздају у њега. Њега истурили и ладују. Да им он све рјешава. Неће он то моћи издржати. Пукнуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линда

20.11.2018 07:27

Е мој Вце: Заборавиоси да Таци није Алија Изедб !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лидер

20.11.2018 08:24

Мало се био уфурао да је Тито,е мој ВА не можеш ти то,народ ти све мање вјерује а ти си остварио своје циљеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

20.11.2018 09:13

Ово се он договорио са приштином сад ће он након огромног залагања и рада и даноноћног неспавања и приштина ће по договору морати повући тај порез. Ионда ће вучић преговарати више не спомиње српске општине