Region u igrama velikih zemalja

Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić za "Avangardu" govori, između ostalog, o formiranju tzv. mini-Jugoslavije uspostavljanjem zajedničkog tržišta na Balkanu, te kako je Zagreb minirao Tršćanski samit blokirajući BiH da potpiše tzv. Transportni sporazum.

Srbija 23.07.2017 | 15:08
Region u igrama velikih zemalja
Janjić kaže da je tokom poslednjeg sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u Trstu Hrvatska je sprečila da BiH pristupi Transportnom sporazumu. Po njemu, time je Zagreb žestoko minirao Tršćanski skup.

"Istoričari i sociolozi kažu da je za eventualno popravljanje odnosa između država neophodno četiri puta više vremena od onoga koje je utrošeno da bi se oni pokvarili. A kvarili smo ih ratovima, deset dugih godina. To znači da smo, dakle, tek na polovini obnove. U tom smislu, istrčavanje na teren sa plemenitom idejom kakva je Balkanska unija predstavlja suštinsko nerazumevanje istorijskih i društvenih procesa", rekao je Janjić.

On tvrdi da iza ideje o Blakanskoj (carinskoj) uniji ne stoji kancelarka Angela Merkel.

"Kancelarka Merkel podržava takzovani Berlinski proces, odnosno ideju da se naprave projekti za približavanje zemalja regiona, nakon čega će ovde stići neki novac, pre svega namenjen infrastrukturnim projektima. Najznačajniji dokument koji je do sada u tom procesu potpisan je Memorandum o saradnji ministara energetike. Zapadni Balkan je peta regija u svetu po bogatstvu vode i samo na osnovu svog energetskog potencijala u stanju je da sebi obezbedi stabilnost i po osnovu razvoja", rekao je Janjić.

Janjić smatra da carinska unija ne treba ako već postoji CEFT-a?

"Šta će vam mini-Jugoslavija ako idete u EU? Nema sumnje da je priča o carinskoj uniji zapravo – ruska ideja: napravimo savez država koja će što duže biti izvan EU i tako ostati pod našim, ruskim uticajem. Zanimljiv je način na koji su države koje pominjemo reagovale na ideju carinske unije", kazao je Janjić, navodeći da postoje tri vrste tri vrste argumenata.

"Prvo, među državama regiona još uvek vlada nepoverenje koje se bazira na sećanju na nedavnu prošlost, tokom koje je proliveno toliko krvi; drugo, da li nas EU zaista želi kao svoje članice ili nas prepušta u ruke Rusima; treće, kako nekoga ko teži širem zadržati ili zarobiti u užem, u manjem tržištu? Sve u svemu, neke od zemalja regiona tu su ideju očito razumele kao nameru EU da Zapadni Balkan drži na takozvanom pomoćnom terenu. Na svoj sofisticirani ali i krajnje ironičan način, to je pitanje prvi postavio premijer Albanije Edi Rama i odmah počeo u skladu sa tim da se oblači", kazao je Janjić.

“Šta će vam carinska unija ako već imete CEFT-u? Šta će vam mini-Jugoslavija ako idete u EU? Nema sumnje da je priča o carinskoj uniji zapravo – ruska ideja: napravimo savez država koja će što duže biti izvan EU i tako ostati pod našim, ruskim uticajem”, kazao je Janjić.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Snupi

23.07.2017 13:44

Sasvim je sigurno da ima određene istine u ovom što Janjić govori. Srbija je kao igračka u rukama SAD i Rusije, a njeni političari, među kojima i Vučić kao naivna djeca hoće da se dodovore i jednima i drugima dok ih ovi pimplaju kako im kada odgovara.Jednostavno, Srbija ne zna šta hoće. Treba da jasno i glasno kaže: idemo u NATO i EU, ili, idemo s Rusijom i Evroazijskom unijom. S tim ne treba odgovlačiti, već takvu odluku donijeti već ove godine. S obzirom da cijeli Balkan teži u NATO i EU, logično bi bilo da se za to predijeli i Srbija.Imaće zagarantovanu obezbjednost, veću finansijsku i vojnu pomoć od bilo koje druge balkanske zemlje i niz drugih povoljnosti.A što se Vučića tiče, on je i dalje u potaji radikal što zapad vidi po njegovim odreženim političkim stavovima i potezima.A zna se koliko su radikalske ideje devedeseti godina skupo koštale srpski narod.

ODGOVORITE
Name

mara

23.07.2017 20:02

Stignimo hrvate da budemo ravno pravni Pozdrav: