Регион у играма великих земаља

Директор Форума за етничке односе из Београда Душан Јањић за "Авангарду" говори, између осталог, о формирању тзв. мини-Југославије успостављањем заједничког тржишта на Балкану, те како је Загреб минирао Тршћански самит блокирајући БиХ да потпише тзв. Транспортни споразум.

Србија 23.07.2017 | 15:08
Регион у играма великих земаља
Јањић каже да је током последњег састанка лидера земаља Западног Балкана који је одржан у Трсту Хрватска је спречила да БиХ приступи Транспортном споразуму. По њему, тиме је Загреб жестоко минирао Тршћански скуп.

"Историчари и социолози кажу да је за евентуално поправљање односа између држава неопходно четири пута више времена од онога које је утрошено да би се они покварили. А кварили смо их ратовима, десет дугих година. То значи да смо, дакле, тек на половини обнове. У том смислу, истрчавање на терен са племенитом идејом каква је Балканска унија представља суштинско неразумевање историјских и друштвених процеса", рекао је Јањић.

Он тврди да иза идеје о Блаканској (царинској) унији не стоји канцеларка Ангела Меркел.

"Канцеларка Меркел подржава такзовани Берлински процес, односно идеју да се направе пројекти за приближавање земаља региона, након чега ће овде стићи неки новац, пре свега намењен инфраструктурним пројектима. Најзначајнији документ који је до сада у том процесу потписан је Меморандум о сарадњи министара енергетике. Западни Балкан је пета регија у свету по богатству воде и само на основу свог енергетског потенцијала у стању је да себи обезбеди стабилност и по основу развоја", рекао је Јањић.

Јањић сматра да царинска унија не треба ако већ постоји ЦЕФТ-а?

"Шта ће вам мини-Југославија ако идете у ЕУ? Нема сумње да је прича о царинској унији заправо – руска идеја: направимо савез држава која ће што дуже бити изван ЕУ и тако остати под нашим, руским утицајем. Занимљив је начин на који су државе које помињемо реаговале на идеју царинске уније", казао је Јањић, наводећи да постоје три врсте три врсте аргумената.

"Прво, међу државама региона још увек влада неповерење које се базира на сећању на недавну прошлост, током које је проливено толико крви; друго, да ли нас ЕУ заиста жели као своје чланице или нас препушта у руке Русима; треће, како некога ко тежи ширем задржати или заробити у ужем, у мањем тржишту? Све у свему, неке од земаља региона ту су идеју очито разумеле као намеру ЕУ да Западни Балкан држи на такозваном помоћном терену. На свој софистицирани али и крајње ироничан начин, то је питање први поставио премијер Албаније Еди Рама и одмах почео у складу са тим да се облачи", казао је Јањић.

“Шта ће вам царинска унија ако већ имете ЦЕФТ-у? Шта ће вам мини-Југославија ако идете у ЕУ? Нема сумње да је прича о царинској унији заправо – руска идеја: направимо савез држава која ће што дуже бити изван ЕУ и тако остати под нашим, руским утицајем”, казао је Јањић.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Снупи

23.07.2017 13:44

Сасвим је сигурно да има одређене истине у овом што Јањић говори. Србија је као играчка у рукама САД и Русије, а њени политичари, међу којима и Вучић као наивна дјеца хоће да се додоворе и једнима и другима док их ови пимплају како им када одговара.Једноставно, Србија не зна шта хоће. Треба да јасно и гласно каже: идемо у НАТО и ЕУ, или, идемо с Русијом и Евроазијском унијом. С тим не треба одговлачити, већ такву одлуку донијети већ ове године. С обзиром да цијели Балкан тежи у НАТО и ЕУ, логично би било да се за то предијели и Србија.Имаће загарантовану обезбједност, већу финансијску и војну помоћ од било које друге балканске земље и низ других повољности.А што се Вучића тиче, он је и даље у потаји радикал што запад види по његовим одреженим политичким ставовима и потезима.А зна се колико су радикалске идеје деведесети година скупо коштале српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мара

23.07.2017 20:02

Стигнимо хрвате да будемо равно правни Поздрав: