Циљ чланство у ЕУ, пријатељство са Кином, Русијом и САД

- Мандатар за састав Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да ће спољна политика владе коју ће предводити имати утемељење у одбрани националних интереса Србије, који подразумевају одбрану територијалног интегритет, али и чување свих развојних потенцијала земље.

Србија 01.05.2024 | 13:20
Циљ чланство у ЕУ, пријатељство са Кином, Русијом и САД

Вучевић је то рекао у експозеу који подноси у Скупштини Србије и додао да су то два лица на истој медаљи, без којих нема изградње просперитета и боље будућности за децу Србије и нараштаје који долазе.

"Посебно бих истакао значај стратешког партнерства Републике Србије са Народом Републиком Кином, која ће током ове године бити крунисана ратификацијом и ступањем на снагу Споразумом о слободној трговини, чиме ће нашим привредницима бити отворена врата великог кинеског тржишта", рекао је Вучевић.

Додао је да је упркос супротним ставовима многих на западу, за Србију Кина пријатељска држава, партнер и поуздани савезник у одбрани територијалног интегритета, и додао да се српска позиција према политици једне Кине неће мењати.

"Веома се радујем скорој посети председника Сија (Ђинпинга) Београду и сигуран сам да ће она значити ново поглавље у развоју челичног пријатељства Србије и Кине", рекао је Вучевић.

Он је нагласио и да се Србија не може и неће одрећи пријатељства са Русијом, чији народ Србија сматра братским и додао да је исти случај и са Украјином и украјинским народом. 

"Пријатељство се приказује и доказује у тешким временима. Иако данас можда нисмо у могућности да у практичном смислу помогнемо нашим руским пријатељима, сасвим сигурно им нећемо ничим одмоћи", нагласио је Вучевић.

Он је додао да је Савет за националну безбедност Србије дан након што је почео рат у Украјини усвојио закључак у 15 тачака који је потом потврдила Влада Србије.

"Тим закључком је дефинисана принципијелна позиција Србије. Ми смо јасно осудили напад Русије на Украјину, али исто тако смо изразили своје неслагање са политиком санкција против Руске Федерације, којима не желимо и нећемо се придружити", рекао је Вучевић.

Он је истакао да Србија неће подлећи притисцима да промени своју политику према том ратном сукобу и да ће Влада Србије наставити са истом политиком, будући да је она издржала тест времена током дугих 26 месеци рата.

Вучевић је нагласио да су САД светска сила и да је у интересу Србије да са њима гради што је могуће бољи однос.

"Тамо где постоје фундаментална неслагања, као када је реч о статусу Косова и Метохије, ми ћемо неуморно понављати наш став и никад од њега нећемо одступати. Радићемо колико год је потребно да нас наши амерички партнери чују и што је више могуће разумеју, односно уважавају наше аргументе", рекао је Вучевић.

Додао је да ће у оним сферама у којима српски и амерички интереси поклапају, Влада радити вредно и посвећено на томе да степен сарадње буде још бољи, а корист за Србију још већа.

"Чврсто верујем да наши односи поново могу бити на високом нивоу, а да период који је отпочео 1991. године, око чије интерпретације се политички вероватно никада нећемо сложити, може напокон прећи на поље историје", рекао је Вучевић.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

СНСД

01.05.2024 13:45

Само напријед економским развојем за бољи живот нашег народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

01.05.2024 14:28

Једини исправни пут.Сарадња са свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.05.2024 17:41

Како брате? Кад се каже ми ћемо, онда треба довршити. Па рећи то ћемо урадити тако и тако.

Name

р.југа

02.05.2024 14:47

ПРИЈАТЕЉСТВО БИ СА РУСИЈОМ,А НОВАЦ БИ ОД АМЕРИКЕ И ЕВРОПЕ Е НЕИДЕ ТО БРАЛЕ.

Name

ДДаре

01.05.2024 15:25

Нема пријатељства са Америком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

01.05.2024 16:17

Не мозе се седети на три столице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.05.2024 17:59

Ми сједимо само на насој а ви на тудјој.

Name

Дзомба

02.05.2024 12:16

А узимате паре од ЕУ и Америке.

Name

Бато

01.05.2024 19:05

Бато, не може на двије столице у данашње време. Одлучи се

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЦ

01.05.2024 21:35

Теско то иде заједно или си са Америна у супротном си против њиха, нема измедју

ОДГОВОРИТЕ
Name

То и узрокује

02.05.2024 10:11

Нормалне односе у свијету.

Name

Зока

01.05.2024 21:46

Добро урадјен сколски задатак. За сваког по несто. Глава не боли а и нико се не љути.Вуцевицу уписи себи солидну цетворку. Идемо даље

ОДГОВОРИТЕ