Вучић: Резолуција о Сребреници у УН-у 15. или 16. маја

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да у предложеној усаглашеној резолуцији о Сребреници нема никаквих суштинских измена, да су прихваћена три британска амандмана која су, како каже, "за малу ноту појачали" резолуцију и додао да очекује да се гласање о њој одржи 15. или 16. маја.

Србија 02.05.2024 | 20:50
Вучић: Резолуција о Сребреници у УН-у 15. или 16. маја

Гостујући на РТС-у, Вучић је рекао да су се резолуцији као коспонзори придружили Естонија, Пољска, Луксембург, Хрватска и Бугарска.

"Прихваћен је Перуов амандман да се каже "међународни судови", а не само Међународни кривични трибунал за бившу Југославију, већ да се рачуна и Међународни кривични Суд у Хагу", напоменуо је председник државе.

Додаје да је једногласно одбијен предлог Ирана да се у резолуцији спомене и геноцид у Гази и да су, из њему непознатог разлога, одбили предложене измене аустралијске делегације. 

"Целу ову причу су урадили како би рекли да су обавили свеобухватне консултације. Да будемо сасвим прецизни. Они никакве консултације нису обавили, они су обавили у кругу својих коспонзор пријатеља, ни са ким другим то нису обавили.

Ми смо упутили писмо и Немцима и Руанди са нашим примедбама, молбама и захтевима. Никакав одговор нисмо добили", објаснио је Вучић и оценио да они који су писали резолуцију не желе дијалог и не желе да разговарају са онима који другачије мисле.   

Њихов је план, како је рекао, да се о резолуцији гласа између 13. и 17. маја, највероватије 15. и 16. и да се поклопи са гласањем о пријему Приштине у Савет Европе.

"Србија се није обрукала. У једној одвратној атмосфери коју су креирали и у региону и у Европи и свету, против Србије и српског народа, ми ниједног секунда нисмо негирали ужасне злочине који су се догодили у Сребреници. Знате, када имате одбрамбене механизме, када сте тако нападнути, тада имате право и да се браните на другачији начин. Ми то нисмо учинили ниједног секунда. Увек смо показали пијетет према жртвама, поштовање према жртвама", рекао је председник и истакао да се Србија држала достојанствено, поносито, часно и одговорно.

Каже да је упознао велики део света са оним што се збива и да је поносан на рад огромног броја људи. 

Поручио је да ћемо наставити да се боримо са, како је рекао, “јасном чињеницом да знамо да ће исход бити неповољан по нас”.

“Али нисам сигуран да они који су осмислили ту резолуцију да ће се много томе радовати када буду видели како је расположење људи и како је расположење земаља. Наставићемо нашу борбу. Наш је посао и наша обавеза да се боримо за нашу земљу”, нагласио је Вучић.

 Каже да ће наставити да разговара са иностраним партнерима о резолуцији о Сребреници. 

(Тањуг) Фото: Курир