Priznanje Kosova nije uslov EU

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da unutar EU postoje zemlje koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, te da bi ga zato iznenadilo da priznavanje nezavisnosti postane uslov ulaska Srbije u EU.

Srbija 22.07.2017 | 11:00
Priznanje Kosova nije uslov EU
"Ono što je Brisel zahtijevao, a Kosovo i Srbija prihvatili, jeste koncept normalizacije međusobnih odnosa i nadam se da ćemo uskoro vidjeti neki napredak briselskog dijaloga", naveo je Skot za beogradsku "Politiku".

On je istakao da je neophodno da se briselski dijalog iskoristi kako bi se odnosi Beograda i Prištine kretali ka što većoj normalizaciji, te da se zato od obje strane očekuje da ispune sve obaveze koje su preuzele u okviru ovog procesa.

Skot je naveo da je Amerika posvećena tome da igra važnu ulogu na Balkanu, jer mir i stabilnost u ovom regionu vide kao veoma važan faktor i za njihovu bezbjednost i stabilnost.

"Prilično često tokom istorije Amerika je bila uvučena u konflikte u ovom regionu i ne želimo da se to ikada više ponovi. U ostvarenju tog cilja smo odlučni da koristimo sve naše diplomatske i ekonomske resurse kako bismo podržali napredak ovog regiona", rekao je Skot.

On je dodao da iz tih razloga smatraju da je integracija cijelog regiona u EU od velike važnosti za kompletan Balkan.

Skot smatra da je nedavna posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Americi bila uspješna, te da je u Vašingtonu srdačno primljena Vučićeva odluka da na samom početku mandata posjeti Ameriku.

"Važna je i spremnost potpredsjednika SAD Majka Pensa da razgovara sa predsjednikom Vučićem i ponovi konzistentnost naše politike u regionu i našu podršku strateškim ciljevima Srbije koji se tiču integracije u EU i pomirenja u regionu", rekao je Skot.

On je dodao da se bilateralni odnosi Srbije i SAD stalno razvijaju, te da su naročito važni snažni ekonomski odnosi jer, iako je trenutna uzajamna trgovina dobra, mogla bi biti još bolja.

Izvor: Politika 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dragutin

22.07.2017 09:35

Ajde bre beži više dosadan si sa EU,neće Srbija u EU to nas ne interesuje,velika većina Srba 99% u Srbiji je za Rusiju i S300!Srbija ide u Evroazijsku Uniju,a ne u ovu masonsku porobljivačku i pljačkašku EU gde ne možemo nikad da vratimo te vaše naštampane kredite...Narod u Srbiji je za Rusiju,a protiv SAD,EU i NATO i dosta više o tome!

ODGOVORITE
Name

milojko

22.07.2017 09:56

Eto kako si pametan pa odi malo u eu pa vidi pa staje po njemackoj i ostalim drzavama rusaa koji nisu ni blizu zadovoljni zivotom u rusiji a zbog takvi kao ti mi i dalje grcamo u bediii

Name

Dragutin

22.07.2017 10:49

Ej,bre grcamo u bedi zato što je ta amerika i izazvala ekonomsku krizu u celom svetu,jer je povukla novac širom sveta da bi finansirala svoju vojsku i ratove u celom svetu.Amerika utroši 530 milijardi dolara godišnje na vojsku,a preko 2000 milijardi dolara su bacili na rat počevši od 2001-ve Iraka ,Avganistana pa do Arapskog proleća?Da amerika stvarno žali ovaj svet i nas Srbe ona bi deo tog novca dala običnim ljudima širom sveta tj. donirala bi kao pomoć svim siromašnim, a ne bi tolki novac bacili na rat i na stradanje i svojih i tuđih ljudi širom sveta!Možeš misliti kolko vole sve ljude,kad izazivaju ekonomsku krizu i štampaju novac da bi posle tu sirotinju koja nema gde da radi terali u rat za novac?!Po tome se vidi kolko je amerika dobra i humana prema ljudskoj populaciji na zemlji?!!!

Name

Re Dragutin

22.07.2017 17:16

Ideš protiv zakona prirode.

Name

USA ambasdor vrlo dobro zna ..

22.07.2017 11:01

Priznanje Kosova nije uslov za ulazak Srbije u EU zato jer ce Srbija priznati Kosovo i prije nego ispuni sve uslove iz 35 poglavlja

ODGOVORITE
Name

Realnost

22.07.2017 11:06

Interesuje me samo kada državljani Srbije ulaze na Kosovo da li na granici moraju imati pasoš,i da li građani Kosova posjeduju pasoše države Kosovo?

ODGOVORITE
Name

Kal

22.07.2017 12:50

Zamjena teza, pitanje je dali će Kosovo priznati Srbiju.

Name

Rajko

22.07.2017 13:07

Drzavljni Kosova imaju svoj pasos I putuju normalno kao I drzavljni drugi drzava sa balkana.

Name

Milos Radic

22.07.2017 13:18

Srbi mogu na Kosovo sa licnom. Isto kao sto mogu u u BH. A Albanci na granici sa Srbijom dobiju kao neke propusnice - obican komad papira na koji koji srpski granicni policajac samo prepise podatke iz licne koju taj Albanac ima. Navodno tim postupkom Srbija ne priznaje dokumenta izdata od Kosova ??? Ali kada Albanac sa Kosova ulazi ili izlazi preko Surcina, srpska granicna policija bez problema priznaje pasos izdat od vlasti Kosova.