Признање Косова није услов ЕУ

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је да унутар ЕУ постоје земље које нису признале самопроглашену независност Косова, те да би га зато изненадило да признавање независности постане услов уласка Србије у ЕУ.

Србија 22.07.2017 | 11:00
Признање Косова није услов ЕУ
"Оно што је Брисел захтијевао, а Косово и Србија прихватили, јесте концепт нормализације међусобних односа и надам се да ћемо ускоро видјети неки напредак бриселског дијалога", навео је Скот за београдску "Политику".

Он је истакао да је неопходно да се бриселски дијалог искористи како би се односи Београда и Приштине кретали ка што већој нормализацији, те да се зато од обје стране очекује да испуне све обавезе које су преузеле у оквиру овог процеса.

Скот је навео да је Америка посвећена томе да игра важну улогу на Балкану, јер мир и стабилност у овом региону виде као веома важан фактор и за њихову безбједност и стабилност.

"Прилично често током историје Америка је била увучена у конфликте у овом региону и не желимо да се то икада више понови. У остварењу тог циља смо одлучни да користимо све наше дипломатске и економске ресурсе како бисмо подржали напредак овог региона", рекао је Скот.

Он је додао да из тих разлога сматрају да је интеграција цијелог региона у ЕУ од велике важности за комплетан Балкан.

Скот сматра да је недавна посјета предсједника Србије Александра Вучића Америци била успјешна, те да је у Вашингтону срдачно примљена Вучићева одлука да на самом почетку мандата посјети Америку.

"Важна је и спремност потпредсједника САД Мајка Пенса да разговара са предсједником Вучићем и понови конзистентност наше политике у региону и нашу подршку стратешким циљевима Србије који се тичу интеграције у ЕУ и помирења у региону", рекао је Скот.

Он је додао да се билатерални односи Србије и САД стално развијају, те да су нарочито важни снажни економски односи јер, иако је тренутна узајамна трговина добра, могла би бити још боља.

Извор: Политика 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драгутин

22.07.2017 09:35

Ајде бре бежи више досадан си са ЕУ,неће Србија у ЕУ то нас не интересује,велика већина Срба 99% у Србији је за Русију и С300!Србија иде у Евроазијску Унију,а не у ову масонску поробљивачку и пљачкашку ЕУ где не можемо никад да вратимо те ваше наштампане кредите...Народ у Србији је за Русију,а против САД,ЕУ и НАТО и доста више о томе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко

22.07.2017 09:56

Ето како си паметан па оди мало у еу па види па стаје по њемацкој и осталим дрзавама русаа који нису ни близу задовољни зивотом у русији а због такви као ти ми и даље грцамо у бедиии

Name

Драгутин

22.07.2017 10:49

Еј,бре грцамо у беди зато што је та америка и изазвала економску кризу у целом свету,јер је повукла новац широм света да би финансирала своју војску и ратове у целом свету.Америка утроши 530 милијарди долара годишње на војску,а преко 2000 милијарди долара су бацили на рат почевши од 2001-ве Ирака ,Авганистана па до Арапског пролећа?Да америка стварно жали овај свет и нас Србе она би део тог новца дала обичним људима широм света тј. донирала би као помоћ свим сиромашним, а не би толки новац бацили на рат и на страдање и својих и туђих људи широм света!Можеш мислити колко воле све људе,кад изазивају економску кризу и штампају новац да би после ту сиротињу која нема где да ради терали у рат за новац?!По томе се види колко је америка добра и хумана према људској популацији на земљи?!!!

Name

Ре Драгутин

22.07.2017 17:16

Идеш против закона природе.

Name

УСА амбасдор врло добро зна ..

22.07.2017 11:01

Признање Косова није услов за улазак Србије у ЕУ зато јер це Србија признати Косово и прије него испуни све услове из 35 поглавља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

22.07.2017 11:06

Интересује ме само када држављани Србије улазе на Косово да ли на граници морају имати пасош,и да ли грађани Косова посједују пасоше државе Косово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

22.07.2017 12:50

Замјена теза, питање је дали ће Косово признати Србију.

Name

Рајко

22.07.2017 13:07

Дрзављни Косова имају свој пасос И путују нормално као И дрзављни други дрзава са балкана.

Name

Милос Радиц

22.07.2017 13:18

Срби могу на Косово са лицном. Исто као сто могу у у БХ. А Албанци на граници са Србијом добију као неке пропуснице - обицан комад папира на који који српски границни полицајац само преписе податке из лицне коју тај Албанац има. Наводно тим поступком Србија не признаје документа издата од Косова ??? Али када Албанац са Косова улази или излази преко Сурцина, српска границна полиција без проблема признаје пасос издат од власти Косова.