Moskva: Srbija može da računa na Rusiju

Srbija može da računa na Rusiju u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova uoči posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu 12. i 13. decembra.

Srbija 10.12.2016 | 11:57
Moskva: Srbija može da računa na Rusiju

Lavrov će se u Beogradu sresti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, navodi se u saopštenju.

"Tokom predstojećih pregovora biće napravljena duboka analiza ključnih pitanja bilateralnih i međunarodnih pitanja, data ocena realizacije ranije postignutih dogovora, a takođe, biće i pojedinačno razmotreni koraci za dalji razvoj saradnje", stoji u sapoštenju.

Kako prenosi ruska agencija TAS S, tokom dijaloga Rusije i Srbije posebna pažnja biće posvećena podršci na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu, pre svega na Kosovu i Metohiji.

"Srbija može da nastavi da računa na podršku Rusije u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pre svega Kosova", navodi se u saopštenju pozivajući se na uspešnu saradnju dve zemlje na međunarodnoj sceni.

Ministarstvo navodi da se težnje Srbije da postane član EU ne smatraju smetnjom za dalji razvoj odnosa sa Rusijom i podseća da Srbija nije podržala sankcije EU uvedene Rusiji, kao i da vodi balansiranu politiku kada se radi o ukrajinskoj krizi.

"Učešće srpske delegacije kao posmatrača u Organizaciji sporazuma kolektivne bezbednosti i saradnje (CSTO), poseta generalnog sekretara te organizacije Nikolaja Borđuže Beogradu u aprilu i zajednička vojna vežba održana u novembru je demonstracija balansiranog kursa koji vodi Srbija i dokaz o postojanju iskrene neutralnosti u trenutnim komplikovanim okolnostima u Evropi", navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Hm

10.12.2016 11:12

Koja demagogija, kao oni ce pomoci u ocuvanju suverenitete. Gde su bre bili kad je trebalo?

ODGOVORITE
Name

re

10.12.2016 11:47

Ne treba biti mnogo pametan, ali treba biti pošten pa reći ko je vladao Rusijom u vrijeme YU krize. Prisjeti se ako si zaboravio, i imaš odgovor.

Name

Pendula

10.12.2016 13:06

Pa ko ce vladati Rusijom za 10 godina ,zapad nije lud zivi bili pa vidjeli sta ce biti sa ovim krajevima!

Name

yugosloven

10.12.2016 11:19

TO DRUG PRIPOJITE SRBBIJU RUSIJI I MIRNA BOSNA.

ODGOVORITE
Name

audi

10.12.2016 12:58

Hahahahahahahahahahahahah.

Name

Da

10.12.2016 12:16

Pitanje:Sta konkretno je Rusija uradila za Srbe sa bilo koje strane Drine u zadnji sto godina ?Odgovor :Nista. Osim ako je posredi bio neki Njihov globalni interes. Srbi zapamtite, mi smo mali narod, moramo znati vagati izmedju velikih sila.

ODGOVORITE
Name

Vojo

10.12.2016 13:07

Ako ste citali titinu istoriju, onda tamo stvarno ne pise nista o ruskoj pomoci Srbima. Savjetovao bi, da se malo uzme i drugo stivo. Rusija je usla u 1. svjetski rat zbog Srba. Jugoslavija se nikad nebi oslobodila fasizma da nije bilo Rusa. Itd itd. Toliko iz cinjenicne istorije, druze!!!!

Name

Ich

10.12.2016 15:38

Pa jes ono rusi oslobodise Madjare pa Rumune pa DDR Ali ne zato sto oh vole nego iz interesa. Oslobodjeni du to debelo platili

Name

re Da

11.12.2016 11:37

Drzak si,ali kako vidim da to tvrdis iz gluposti,pola ti prastam!Ne prode rezolucija u UN o Srebrenici.Zasto?Kosovo ne ude u Unesco!Zasto?Kosovo nisu priznale mnoge zemlje,ali mnoge i jesu.I kod ovih sto nisu priznali su poradili Rusi.Pomagali su nas u borbama za oslobodenja od Turaka,pored ostalog i sa dobrovoljcima.Kad je AU objavila 1914 rat Srbiji,Rusija je objavila rat AU.A,hvala bogu,tek ce nas pomagati.

Name

Tihi

10.12.2016 19:15

Sta ce biti nakon putina sa rusijom? Sta se desi sa svakom drzavom nakon sto diktator umre, ode? Rat i raspad...Zapad ima vremena da ceka...vrijeme radi za zapad..

ODGOVORITE
Name

Istorija se ponavlja, tako kazu

11.12.2016 02:19

I Rusi i Amerikanci su 1991ve bili za ocuvanje Jugoslavije. Medjutim, raspade se k'o kula od karata. Sve mi mirisi na drugo poluvrijeme. Iakp se nama ne igra. A mogli bi biti i nastavci. A posle nastavaka penali. Kad te jednom ubace u masinu, nema izlaska...

ODGOVORITE