ИРБ напунио туђе бисаге - не занимају их милионски дугови

Тужилац Јанковић био је разочаран начином на који је Инвестиционо – развојна банка Републике Српске приступила цијелом процесу против бившег премијера Ђжомбића. Иако је у овом случају оштећена, она по оцјени Јанковића није показала било какву заинтересованост. Пресуда Џомбићу у петак у подне.

Република Српска 24.10.2023 | 17:08
ИРБ напунио туђе бисаге - не занимају их милионски дугови

– Окружни суд у Бањалуци изрећи ће у петак пресуду бившем предсједнику Владе Републике Српске Александру Џомбићу, оптуженом за злоупотребу положаја и овлашћења приликом одобравања кредита зворничкој „Енерголинији“.

Џомбић је паралелно уз функцију премијера био и предсједник великог кредитног одбора Инвестиционо – развојне банке (ИРБ) Републике Српске у вријеме када је ово предузеће добило 19,4 милиона марака вриједан кредит за инвестицију у котловницу и замјену енергента.

Међутим, кредит није враћен, а дио средстава је утрошен ненамјенски па је Републичко јавно тужилаштво означило Џомбића као главног кривца.

Суђење је почело у марту прошле године, а данашњим извођењем завршних ријечи одбране и тужилаштва, оно је окончано.

Тужилац Раденко Јанковић је мишљења да је доказао да је Џомбић извршио кривично дјело које му се ставља на терет и тражио од суда осуђујућу пресуду.

Рекао је да је овај поступак превазилази значај обичног предмета јер се у њему поставља питање односа према јавним средствима, а што је једно од најзначајнијих питања данашњице.

Према његовим ријечима „Енерголинија“ је била средство за извлачење новца од стране држављана Литваније те да су за то постојали наговјештаји, али да је ипак по убрзаној процедури ово предузеће од ИРБ-а добило кредит и то значајно већи него што су и сами тражили.

„Предузеће је и прије добијања кредита пословало изван закона када је превара и осмишљена, а вриједност радова била вишеструко увећана. „Енерголинија“ је била презадужена и било је јасно да није могла враћати кредит“, казао је Јанковић.

Додао је да је много ствари откривено контролом, односно посјетом представника ИРБ-а фабрици у Зворнику, али да то у коначној одлици о одобрењу кредита није узето у обзир.

„Погони нису били у функцији а радника није било. Формално је било запослено 80 људи. Зар то није било довољно да се упали аларм?“, упитао се тужилац.

Подсјетио је да је првобитни захтјев „Енерголиније“ одбијен, након чега је Влада, опет на челу са Џомбићем усвојила закључак да се њихов захтјев поново обради.

То је по оцјени Јанковића био знак да се кредитни захтјев мора усвојити без обзира што не испуњава услове, а због чега је тадашњи директор ИРБ-а Миленко Павловић поднио оставку јер је био става да се не треба ићи у тај процес.

„О томе како ће се враћати кредит није се размишљало. Није било озбиљне процјене која није смјела изостати. Џомбић је предложио да се захтјев усвоји мимо малог кредитног одбора, што је јединствен случај, а што су потврдили и свједоци“, закључује Јанковић.

Рекао је да се испоставило да „Алумина“ као јемац није толико добра као што се то покушава представити јер је ово предузеће покренуло судски спор само како не би вратило своју преузету обавезу.

ИРБ незаинтересована

Тужилац Јанковић био је разочаран начином на који је Инвестиционо – развојна банка Републике Српске приступила цијелом процесу. Иако је у овом случају оштећена, она по оцјени Јанковића није показала било какву заинтересованост. Тако је навео да га нико из банке током овог суђења није позвао за било какву информацију, као ни да понуди било какву помоћ. Поједина свједочења, попут оног Сњежане Вујнић, бивше директорице ИРБ-а је оцијенио мучним.

„Она се једва сјећала да је била директор банке, односно није жељела да се мијеша у свој посао. Јасно је зашто се ИРБ овако понаша, јер су и они имали бројне пропусте“, казао је Јанковић.

Џомбићев адвокат Зоран Бубић подсјетио је Јанковића да је његовог клијента оптужио за вршење притиска на управу банке како би „Енерголинија“ добила кредит, али да су они у својим свједочењима то негирали.

Тако је, на примјер, директор ИРБ-а Миленко Павловић признао да се састао са Џомбићем, али исто тако и потврдио да Џомбић на њега није вршио никакав притисак, као што се то наводи у оптужници.

Он је остао при ставу да је кредит био добро обезбијеђен те да се може одмах вратити, као и да на томе треба да инсистира ИРБ.

Наиме, Врховни суд Републике Српске је поништио одлуку којом је „Алумина“ ослобођена обавезе враћања кредита.

„Цјелокупан кредит је наплатив од „Алумине“ као јемца, која може да врати и шест пута веће кредите. Нема никаквих сметњи за то. Оптужени не може бити одговоран за кредит који ИРБ не жели да наплати. Чињеница је да имамо задужење које може бити наплаћено, односно штете у овом случају по банку нема“, казао је Бубић.

Навео је да су органи ИРБ-а поступали по свим правилима и процедирама, а да Џомбић као оптужени и као предсједник великог кредитног одбора није вршио никакве послове ван своје надлежности.

„Да је циљ био да се кредит не врати, не би се тражиле додатне гаранције, што се у овом случају десило“, казао је Бубић.

Оцијенио је да је тужилац био приморан да подигне оптужницу, како би колико толико одржао у животу поступак који се води против држављана Литваније, гдје истрага траје још од 2015. године.

„Тужилац је по сваку цијену желио да одржи поступак у животу па му се журило да да било кога оптужи, а као жртву је одабрао Александра Џомбића. Предлажем да се оптужени ослободи јер није доказано кривично дјело“, закључио је Бубић.

(Цапитал) Фото: Цапитал 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

ђиђи миђи

24.10.2023 17:34

Ма кога боли ку**ц, све плаћа овај глупи народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qq

24.10.2023 17:59

На 20година. Робије. Да буду ови други. Паметни

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

24.10.2023 20:28

Зашто да се руководство и правници сикирају за губитак средстава ИРБ, они су ту да слушају а не да руководе и оплоде капитал. Куда ово иде и нестаје.

Name

Козара

24.10.2023 18:09

Предузеће „Шумил“ из Козарске Дубице је добило све тендере у Бањи Мљечаници тако Дарко Бањац пљачка исту. Шумил је власништво Милана Шувака из Козарске Дубице који је партијски војник и пијун Бањчевог НПС-а. Купили су бензинску пумпу као и хотел Дошлић Д.О.О

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

24.10.2023 18:24

И кеже власт тј секта да неко угрожава напада РС. Докази показују нешто друго ентитет је угрожен од њихове пљачке, малварзација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докит

24.10.2023 18:33

Ту су све лопови који живе преко радничких леђа а немају 2 дана радног стажа.Фуј,смеће,ђубар и отпад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

24.10.2023 18:36

Јос и и стету да му исплатее! То тако се ради на брдовитом по партијско лоповским законима, ти мени ја теби, ојјј хааа!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

24.10.2023 18:42

Све осудити. Удружено покрали друштвено. Нетребало им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прави тужилац

24.10.2023 19:29

Коначно један тужилац који заслужује плату и брани народну имовину...Честитке тужиоцу Јанковићу. А кредит је дат да се опљачкају паре државне а Енерголинија је проточна бојлер

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

24.10.2023 19:29

Сви свједоци ћуте ко пи#кице, јер би домино ефект изазвао хапшења стотина људи, и тако потпуно оставио државу без функционера и власти, не би имао ко да буде на функцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.10.2023 20:09

Боље да нема никога и да нас колонизују потпуно, него да ова примитивна мафија управља.

Name

Боле

24.10.2023 19:33

Види му само стајлинга,одвратни главоња сто се накрао за 2 зивота,водио Владу кад је било највисе пара,опљацкао тада са цувеном својом екипом- Драгана Алексиц,Бозо Плављанин,Јотиц и Војин Мијатовиц који је данас против РС а кад је крао ваљале му српске паре,свима вам се сјеме затрло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАЛОВИ СУ ТО

24.10.2023 19:34

Ко је очекивао другачије, или правду тај је ћорав. Имају свог Бога, судије мулци и лака роба. Колико даш и кући, слободан си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

24.10.2023 20:06

20 ГОДИНА БИТАНГИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста ИРБ занима

24.10.2023 20:42

Који послусници и мафијаси га воде, као и све институције у овом ентитету🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

24.10.2023 20:52

Док врх СНСД-а не заврси на робији нама нема спаса. Остатак це се разбезати као мисеви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристе

24.10.2023 21:10

Исто тако сте кукали прије неколико година кад је један момак из Лакташа добио кредит од три милиона. Све ћете ви ово заборавити за два дана и опет по старом. Не заслужујете боље! У лупању коментара сте прваци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Ристе

24.10.2023 22:40

Нико ништа не заборавља.Само овдје нема храбрости код овог народа.Једини излаз је улица и свргавање лопова са власти.

Name

Сл

24.10.2023 21:32

Овај неки манекен.скоцко се као за писту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

25.10.2023 08:10

ТРЕБА ГА ЗАТВОРИТИ ДОК ГОД НЕ ВРАТИ САВ НОВАЦ НАРАВНО СА КАМАТАМА И СУДСКИМ ТРОСКОВИМА И ОНДА ГА ПУСТИТИ НЕМА ДРЗАВА НИСТА ОД ЊЕГОВЕ КАЗНЕ ЗАТВОРА КОЛИКА ГОД БИЛА АКО ЈЕ УОПСТЕ И БУДЕ

Name

Нема ту

25.10.2023 06:10

Елемената кривицног дјела. У петак ослобадјајуца пресуда, јер Као сто отац нације казе МОЗЕС БИТИ НИКОЛА ТЕСЛА ТО НиСТА НЕ ЗНАЦИ АКО НИСИ у ПАРТИЈИ, прем томе оптузени це бити ослободјен, он није Никола Тесла али је у партији и то је оно највзније, они не признају ове градјанске судове вец судове партије која је рекла ниси Никола Тесла, али си нас и бицес слободан цовјек… 😃

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

25.10.2023 06:19

Па код нас ниједан посо немозе без криминала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дик марти

25.10.2023 08:35

Значи закони за битанге не важе,принудне наплате и запљена имовине ,боли их она ствар..народне.државне.паре.

ОДГОВОРИТЕ